Orzeźwiający, lekko kwaskowaty koktajl malinowo-pomarańczowy Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy (lub do smaku) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera. Dodać maliny, jogurt i syrop z agawy. Zmiksować na gładką konsystencję.Smacznego
Moja Galeria Smakudodaje mu charakteru :) Pyszny, jesienny koktajl :) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka puree z dyni* 1 i 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka kakao W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy. Zmiksować. Połowę koktajlu przelać do szklanek. Do pozostałej części dodać kakao
Moja Galeria Smakukokosowego Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga " Kwestia Smaku " 200 g puree z dyni* 1/2 banana sok z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 250 ml mleczka kokosowego Wycisnąć sok z pomarańczy. W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać banana, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i syrop klonowy. Dolać
Moja Galeria Smakuświetnie sprawdzi się w sezonie letnim, jest świeża i orzeźwiająca. Składniki: pęczek rzodkiewki 2 ogórki 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1/2 łyżeczki oliwy 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka syropu z agawy sól do smaku sezam do posypania szczypiorek Rzodkiewki i ogórka pokroić cieniutko w plasterki. W sieczce wymieszać ocet winny, olej sezamowy, oliwę, syrop z agawy i sól. Wymieszać
Moja Galeria Smakuoprócz kwasów tłuszczowych Omega 3 również solidną porcję białka. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 czubate łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka syropu klonowego (lub syropu z agawy, ksylitolu lub zwykłego cukru) 1 łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) truskawki płatki migdałowe W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz truskawek i płatków migdałowych. Doprowadzić
Moja Galeria SmakuSkładniki na 1 porcję: 1/3 szklanki płatków jaglanych 1 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka mleka (użyłam ryżowego waniliowego) ziarenka z 1/2 granatu syrop klonowy płatki migdałowe Płatki jaglane zalać wodą, gotować na małym ogniu przez 12 minut. Wyłuskać ziarenka granatu. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Do ugotowanych płatków wlać mleko, wymieszać. Dodać syrop klonowy, posypać ziarenkami granatu
Moja Galeria SmakuSkładniki na 3 porcje: 100 g malin 500 g arbuza 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu z agawy Arbuza pozbawić pestek. Wraz z malinami przełożyć do blendera. Dodać jogurt naturalny i syrop z agawy. Można dodać jeszcze kostki lodu. Zmiksować
Moja Galeria Smakułyżki kakao Krem miętowy: 0,75 l mleka 3.2% 2 budynie waniliowe 60 g 300 g landrynek miętowych 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes) 1,5 kostki masła Pianka agrestowa: 600 ml kremówki 3/4 szklanki wrzącej wody 2 galaretki Ponadto: 200 g herbatników czekolada gorzka Wykonanie: Białka oddzielić(...)gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Landrynki umieścić w garnuszku zalać wrzącą wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą. Gorący budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki
Krakowskie smaki AniMama zaproponowała, żebyśmy go zrobiły tym razem z bitą śmietaną i mascarpone. Składniki : 0,5 kg malin 0,5 l śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem Grenadina i nakładamy
Lili w kuchnicoś z tym zrobić.....Kwiaty hibiskusa opłukać ,zalać wodą i pozostawic na kilka godzin do naciągnięcia koloru. Po tym czasie przecedzić, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu aż syrop zgęstnieje. Gotowy syrop przelac do czystych buteleczek wyparzonych i zapasteryzować.. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (po otwarciu przechowywać w lodówce
w mojej kuchnizwłaszcza zimą jak potrzebna jest na gorączkę, przeziębienie i na poty. Teraz jest ten moment aby taki syropek sobie zrobić, jeszcze jest czas. Zrywajcie kwiaty i za dwa dni syrop gotowy. Syrop z kwiatów lipy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienapędza do pracy! :) SKŁADNIKI ( 1 duży koktajl) 150 ml gęstego jogurtu greckiego 1/4 szklanki orzeszków ziemnych prażonych 1 łyżka kakao lub karobu 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 dojrzałe awokado 2 łyżki lodów śmietankowych ( opcjonalnie, w nieco mniej zdrowej wersji :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Orzeszki umieścić w blenderze i miksować kilka minut, aż do momentu gdy uzyskamy(...)masło orzechowe. 2. Do powstałego masła dodać jogurt, pokrojonę w kostkę awokado, syrop klonowy oraz karob/kakao (ewentualnie lody) i zmiksować. Można dodać szczyptę soli dla podkreślenia orzechowego smaku. Podawać od razu. Smacznego
DefinicjaSmakuprawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości proszku do pieczenia i sody – dzięki temu są takie puszyste i mięciutkie, do tego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :) Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki(...)wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze. Gotowe pancake’i przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym, dekorujemy śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercynajlepsza pora na zrobienie syropu z mniszka lekarskiego. A przyda się on zapewne zimą kiedy dopadnie nas przeziębienie. Można będzie nim również osłodzić herbatę lub ulubiony koktajl. Kwiaty należy zbierać do południa w słoneczny dzień, z dala od dróg, najlepiej na łąkach. Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością. Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie(...)przelać całość przez sito. Odcisnąć co się da :) Zagotować z kilogramem cukru i sokiem z cytryn. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny tak aby powstał gęsty syrop. Ja przegapiłam moment i mi bardzo ściemniał ale nic nie szkodzi. Zima będzie zdrowa
Jemy Pijemymąki 10 dkg masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka kakao Masa budyniowa 300 ml mleka 200 ml syropu różanego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Mąkę, kakao przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło(...)dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki formy. Z pozostawionego kawałka ciasto rozwałkować i wykroić paski. Masa budyniowa Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka oraz syrop różany dokładnie wymieszać z żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką
RAROSSA