dzisiaj kolejna nasza propozycja, którą są muffinki Malibu Składniki na muffinki: - 1 szklanka mąki pszennej - ½ szklanki wiórek kokosowych - 1 szklanka cukru - ½ szklanki jogurtu - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki syropu kokosowego - 1 łyżeczka sody Składniki na masę: - 200g serka mascarpone - ½ szklanki wiórek kokosowych - 50ml rumu Malibu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy przesianą mąkę, dodajemy wiórki kokosowe, cukier, sodę i wszystko(...)razem mieszamy. Następnie dodajemy syrop kokosowy, olej, jogurt i mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do wysokości 2/3 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na 25minut. Teraz zabieramy się za masę. Najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe oraz rum. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy
Kuchenne Wariacjeowsianka na mleku sojowym z cynamonem gotowana z jabłkiem, podana z resztą jabłka, twarogiem i syropem klonowym ; herbata choco-chili ~ Trzeci dzień z kolei jem owsiankę? Chyba jakiś niedobór owsu mam... ;) Dzisiaj moja ulubiona wersja - owsianka gotowana z jabłkiem. Do tego jakiekolwiek dodatki. Teraz padło na kremowy twarożek i syrop klonowy, który najbardziej smakuje mi jesienią...też tak macie
breakfast of dreamsdyniowe drożdżowe gofry gryczane z syropem z agawy ~ Ostatnio na zakupach zaciekawiła mnie łuska gryczana. Z ciekawości kupiłam. W sumie w gofrach nie było jej bardzo czuć, bo nie dodałam jej tam dużo, ale myślę, że wprowadzę ten produkt do swojego jadłospisu, bo warto - ma bardzo dużo błonnika! Wczorajsze zdjęcia mimo braku słońca wyszły super! Wczoraj parę przerobiłam i będę(...)mąki gryczanej ~10g łuski gryczanej (w przypadku braku można zastąpić otrębami gryczanymi) ~10g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~jajko ~100g puree z dyni ~30ml mleka (u mnie sojowe) syrop z agawy do podania Lekko pogrzać mleko, w misce pokruszyć drożdże, zalać je mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Puree z dyni
breakfast of dreams18cm ~130g (szklanka) mąki pszennej ~60ml (1/4 szklanki) oleju (u mnie z orzechów laskowych - polecam użyć jakiegoś 'smakowego', gdyż nadaje ciekawy aromat ciastu) ~2 jajka ~200g cukru ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić łyżką miodu) ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki kardamonu ~szczypta soli ~łyżeczka proszku do pieczenia ~60g jogurtu greckiego (lub innego gęstego) ~szklanka startej marchewki Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem(...)cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać jajka z olejem, syropem cynamonowym (lub miodem) i jogurtem, po czym tę mieszankę dodać do mieszanki mąki. Wymieszać, a następnie dodać startą marchew i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Włożyć je piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C i piec
chili & sugar100g kaszy jaglanej ~50g canihua'y BIO FRESANO ~75g płatków gryczanych ~30g nerkowców ~30g migdałów w płatkach ~30g orzechów włoskich ~30g suszonej żurawiny ~40g suszonych śliwek ~25g rodzynek ~50g syropu z agawy Naturalna Spiżarnia ~łyżeczka proszku maca BIO FRESANO Kaszę jaglaną i canihua'ę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach wody ok. 20 minut(...)momentu wchłonięcia płynu przez kasze). Orzechy i suszone owoce grubo siekamy i dodajemy do kaszy, następnie dodajemy syrop z agawy i mieszamy całość. Blachę wkładamy papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy na niej masę na granolę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-60 minut w 160*C. Uwaga - trzeba co ok. 10 minut podejrzeć naszą granolę
chili & sugarsmażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem, natomiast ja wzbogaciłam je malinami. 3 garści mrożonych malin, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki syropu z płatków róży, skórka starta z cytryny Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut następnie dodając syrop z płatków róży i startą
Plate of Joywszystkiego, zawsze można przemycić dzięki temu trochę dobroci witaminowych. Składniki: 1 dojrzały banan, 1 pomarańcza, 1/2 zielonego jabłka, garść szpinaku baby, duży pęczek natki pietruszki, kefir/jogurt odtłuszczony, ew. syrop z agawy Do pojemnika / misy miksera wkładamy owoce i chwilę miksujemy, dodajemy umyty szpinak i natkę pietruszki, następnie dolewamy kefir / jogurt naturalny i miksujemy. Możemy koktajl dosłodzić syropem z agawy
Plate of Joypolecam Wam wodę z cytrusami - z pomarańczą, cytrynami i limonkami. Idealne orzeźwienie na cieplejsze, letnie dni. Składniki: woda mineralna - gazowana lub niegazowana, 1 pomarańcza, 2 cytryny, 2 limonki, syrop z agawy, gałązki świeżego tymianku, lód Do dzbanka włożyć pokrojone w plastry cytrusy - wcześniej należy je sparzyć gorącą wodą bądź dobrze wymyć. Dodać syrop z agawy dla zrównoważenia kwaśnych smaków
Plate of Joyzdjęciu z ognia pozostawić jeszcze na 5 minut, by doszła. Składniki na śniadaniową porcję: porcja ugotowanej kaszy quinoa dowolna ilość ulubionych bakalii, orzechów dowolna ilość sezonowych owoców 1 łyżka syropu z agawy 1/4 łyzeczki cynamonu szczypta kurkumy 1/2 banana Kaszę nałożyć do miseczek. Dodać syrop z agawy plus cynamon i kardamon. Posiekać ulubione bakalie i orzechy. Dodać sezonowe owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem chciałam sprawdzić czy syrop z samych płatków będzie jaśniejszy i mniej gorzki. I jest. Więc bardziej polecam tą wersję, ale potrzeba więcej pracy ;) Kto oglądał Epokę Lodowcową ten pewnie pamięta tę scenę ;) Dziś czułam się jak Sid, bo zbierałam ostatnią miskę mleczy świeżo przed koszeniem trawy. Już nie będzie u mnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne(...)wlałam wrzątek do garnka i wrzuciłam słoiki+zakrętki. Dzięki temu odkleiły się też etykiety. Wykorzystuję słoiki po dżemie 270g z Lewiatana. Łatwo odchodzą etykiety i zakrętki łatwo odkręcać. Syrop powinien być dobry przez kilka miesięcy. W razie gdyby był za gęsty i skrystalizował można go rozpuścić podgrzewając jak zwykły miód. Znalazł się w domku papier samoprzyepny pocięty na nalepki
W kuchni bez szafekmorskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 4 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 x 20 cm (ja najczęściej piekę w naczyniu żaroodpornym) posmaruj delikatną warstwa oleju. Czekoladę połam na drobne(...)proszkiem, całość dokładnie połącz ze sobą. Do cieciorkowej kruszonki dodaj teraz płynną czekoladowo-daktylową masę i za pomocą dużej łyżki dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Na koniec wmieszaj syrop klolowy oraz posiekane wcześniej migdały/orzechy włoskie i czekoladę. Ciasto będzie dość sztywne. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz 30 minut. Przestudzone brownie oprósz delikatnie cukrem pudrem
Roślinna - blog wegańskijest sycąca. I łatwo się ją robi. Nieważne, jak dużą ilość przygotowujesz, sałatka gotowa jest w okamgnieniu. Składniki: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g masła z orzechów ziemnych sok z ½ limonki 1 głowa sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka 2 dymki 500 g brokuła(...)sezamowego 300 g makaronu Chow-Mein 2 garście orzeszków ziemnych 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sezamu 1 papryczka chili Do mniejszej miseczki wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe i sok z limonki. Całość dokładni zamieszaj i odłóż na bok. Sałatę i paprykę pokrój w drobne
Roślinna - blog wegańskisię sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Składniki : 3 łyżki nasion chia 250 ml lekkiego mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 owocu mango kilka truskawek lub malin garstka orzeszków pistacjowych Wykonanie : nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl. pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam(...)wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem na gęstą papkę. Owoce dorzuć do miski, dodaj też syrop klonowy i pastę daktylową. Rodzynki zostaw na później. Teraz najtrudniejsza czynność: wymieszaj całość do połączenia składników. Najwygodniej jest zrobić to za pomocą dwóch dużych łyżek lub łopatek. Rozłóż granolę równomiernie na przygotowanych blachach
Roślinna - blog wegańskiwymiaru smakowego. Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 150 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny ½ szkl. syropu klonowego 1 dojrzały banan 125g borówek amerykańskich Piekarnik ustaw na 200°C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Płatki owsiane wrzuć do blendera i na wysokich obrotach zmiksuj na mąkę. Możesz(...)drugiej wlej mleko i ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Zostaw na chwilkę, aby mleko się zsiadło. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę, po czym wraz z syropem dodaj ją do suchych składników. Całość dokładnie rozmieszaj. Do masy powoli wlewaj przygotowaną „maślankę” i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta połowę borówek i delikatnie je wmieszaj. Przełóż
Roślinna - blog wegański