Wolisz domowy syrop, czy też sok z czarnej porzeczki ? Oba szybkie i proste przepisy opisałam poniżej. Sok zrobisz wyłącznie z owoców i wody, zaś do syropu wystarczy dodać cukier. - dwie wersje przepisu - tylko 2 lub 3 składniki - super do picia na zimę
AniaGotuje.plTekst przeczytasz w 4 min Chleb , bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody
SprawdzonaKuchnia.plWIŚNIE W SYROPIE Wiśnie w syropie to idealne wspomnienie lata podczas zimowych, chlodnych dni. Takie wiśnie możemy użyć do różnego rodzaju wypieków, deserów czy też pierogów. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Skladniki: 2 kg wiśni 1 litr cukru Przygotowanie: 1. Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy 2. Przekładamy do większej miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na minimum
Kulinarnie z Polką na Kresachdanie, które najbardziej lubię z malinami, borówkami lub bananami. Idealne danie dla miłośników słodkich śniadań :) Składniki: * 100 g kaszy gryczanej białej (użyłam Kupiec ) * 500 ml mleka * 2 łyżki syropu z agawy * szczypta soli * kilka malin i borówek Wykonanie: Mleko wlać do garnka, wsypać kaszę, dodać sól, całość gotować na małym ogniu co chwile mieszając do czasu, aż kasza wciągnie(...)prawie całe mleko (u mnie zajęło to około 25 minut). Następnie garnek zdjąć z ognia, dodać syrop z agawy, wymieszać. Gryczankę przełożyć do miseczek, udekorować malinami i borówkami
Zrób to smacznieSkładniki : 1 kg czarnych porzeczek 1 i 1/2 kg wiśni cukier, woda, gałązki mięty Przygotowanie: Owoce dokładnie umyć, osączyć na sicie Z wody i cukru przygotować syrop, tzn. w letniej wodzie rozpuścić ok.70 dag cukru, wymieszać Do umytych słoi wsypywać owoce, na wierzch kłaść po gałązce umytej mięty Do każdego słoja wlewać słodki syrop, zakręcać suchymi dekielkami Brzegi słojów należy
Proste Potrawyszklanki cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka 250 g margaryny Nasączenie: 400 ml gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym Posypka: 8 kostek gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt) 250 g czerwonej porzeczki Przygotowanie: Nasączenie - w 400 ml gorącej wody(...)rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syropu barmańskiego o smaku waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wiórki kokosowe - 200 ml mleka zagotować dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Porzeczka czerwona - umyć pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć i zdjąć owoce z "gałązek". Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić
Ciastka - domowe słodkościdaktyle - około 18 szt. (120 g) - kakao - (15 g) - masło orzechowe - 4 łyżki (120 g) - woda po namoczonych daktylach (ok. 5 łyżek) ŚRODEK: - kasza jaglana - (200 g) - syrop klonowy- 1/3 szklanki (100 ml) - woda - 4 szklanki (niecałe) - olej kokosowy (opcjonalnie) 40 g GÓRA: - daktyle - około 30 szt. (240 g) - masło orzechowe - 4 łyżki (120 g) - orzechy arachidowe (u mnie(...)miedzy czasie przygotuj następna warstwę. WARSTWA ŚRODKOWA: 1.Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie. 2.Następnie kaszę zalej 4 szklankami wody (niecałe), około 25 min. 3.Do ugotowanej kaszy dodaj syrop klonowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. 4. Przestudzona kaszę zblenduj, do uzyskania jednolitej konsystencji. 5. Wylej masę na spód migdałowy, wstaw ponownie do lodówki aby kasza zastygła. POLEWA: 1. Namoczone
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasDlatego zachęcam Was do zastępowania cukru innymi słodzidłami. Najbardziej naturalny zamiennik to miód, kalorii niestety ma tyle samo, ale chociaż dostarczamy w ten sposób chociaż witamin. Inne zamienniki to syrop daktylowy czy syrop klonowy. Jednak jeśli chcesz lemoniadę w wersji FIT to użyj erytrolu. Ja na litr lemoniady używam dwóch cytryn, kilka gałązek mięty, używam tej grubolistnej jest najlepsza! Dodaje
SMYKWKUCHNIwłaściwie robi się sam. Inne przepisy z wykorzystaniem nasion chia znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 300 ml mleka 5 łyżek nasion chia ½ szklanki jagód (mogą być mrożone) 1 łyżka syropu klonowego ubita śmietanka 30% Wykonanie: Mleko zblendować z jagodami, następnie dodać syrop oraz nasiona chia. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, by napęczniały. Jagodowy pudding chia przełożyć
Pasja SmakuSyrop, który z pewnością przyda się w okresie jesienno - zimowym. Zalety lipy wszyscy znają. Składniki: -3 solidne garści kwiatów lipy -1 kg cukru -1 l wody -kwasek cytrynowy do smaku Zagotowujemy wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy lipę i pozostawiamy na dobę. Po tym czasie ponownie doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzamy, dodajemy
Maminek kulinarnybiszkoptowe o smaku kokosowym, to takie moje malutkie cudeńka. Pyszne małe placuszki o smaku kokosa i biszkopta, są puszyste i dość nisko kaloryczne. Możecie je podawać z dowolnymi owocami, syropem klonowym, lub z musem z miksowanych truskawek. Ja zazwyczaj podaje je z czymś wilgotnym n. jogurt i truskawki, jogurt i owoce, owoce, syrop klonowy i migdały. Mini pancakes możecie też
SMYKWKUCHNImleka roślinnego Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Dodatkowo: 1 galaretka wegańska (lub 2, jeśli lubicie grubszą warstwę) 150 g czekolady wegańskiej 150 ml śmietanki sojowej 2 łyżki syropu z agawy lub miodu Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem i wlewam ciasto. Wyrównuję łyżką. Ciasto(...)ciasto wylewam chłodną galaretkę i całość wstawiam do lodówki. W tym czasie (galaretka bardzo szybko zastyga) podgrzewam śmietankę sojową, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (jeśli czekolada była gorzka). Odstawiam na chwilę, a później mieszam do uzyskania jednolitej polewy. Wyciągam ciasto z lodówki, wykrawam serduszka, układam je na kratce
Słodki sentymentCzas czytania: 2 min Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dla mojej średniej córki to najlepsze serniczki na świecie, a bardzo istotne dla mnie jest to, że są błyskawiczne! Można je upiec
SprawdzonaKuchnia.pl