mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier(...)kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować jak na roladę. Odsączyć wiśnie. Odlany syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie
Niespełnione zdolności kulinarnekokosowego) . Smak i prostota wzbogacona o zdrowe dodatki. Nic tylko jeść. Idealna propozycja na deser lub drugie śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego (zimnego!) 1 łyżka nasion chia* syrop z agawy do smaku* 1 łyżeczka oleju kokosowego – u mnie Woj Len chipsy kokosowe* *produkty można nabyć w eSłoneczko Przygotowanie: Zimny jogurt (nie za rzadki) mieszamy dokładnie z nasionami(...)chia. Następnie dodajemy olej kokosowy (w półpłynnej konsystencji), dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy syrop z agawy do smaku, mieszamy i próbujemy. Pudding przekładamy do małego pucharka/szklaneczki, podajemy z chipsami kokosowymi (można po wierzchu delikatnie polać syropem z agawy). Smacznego
Słodkie okruszkikokosowy bekon) – posypka: 1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów – wiórki się nie nadają) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (koniecznie wędzonej) ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli i pieprzu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów - wiórki(...)się nie nadają) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (koniecznie wędzonej) ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli i pieprzu'; document.write(" "); W miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, syrop klonowy, oliwę oraz przyprawy: paprykę wędzoną i ostrą oraz sól i pieprz. Wsypujemy płatki kokosowe i dokładnie mieszamy
Poezja smakuczekoladowymi, to moja słodka i kolorowa propozycja na Wielkanoc :). Aby wzmocnić smak babeczek dodałam startą skórkę z cytryny, a po upieczeniu nasączyłam każdą babeczkę syropem cytrynowym. Jeśli ktoś szuka przepysznych, mięciutkich i mocno cytrynowych babeczek, to właśnie je znalazł! Jeżeli zastanawiacie się jak uzyskałam cytrynowy kolor babeczek, to przyznam się(...)suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 12-15 minut . Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy. Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce. Babeczki cytrynowe dekorujemy czekoladowymi jajeczkami tuż przed podaniem. Syrop cytrynowy: 1,5 łyżki świeżego soku
Słodki Pomysłwiśniową, wyrównać, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc DEKORACJA - wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondelka z łyżką cukru - wiśnie podgrzewać, aż puszczą nieco soku, który utworzy z cukrem gęsty syrop, a wiśnie zmiękną (nie mogą się rozpaść) - wiśnie delikatnie wyjąć z syropu, ostudzić - czekoladę zetrzeć na wiórki - sernik posypać z wierzchu wiórkami czekolady i udekorować wiśniami z syropu (po jednej
Smakołyki Berenikiktóre tworzą nasi koledzy z Whoopy Whey postanowiliśmy stworzyć przepis na dietetyczne ciasto czekoladowe – bez mąki, za to z dodatkiem płatków owsianych i buraków. Słodkości zamiast cukru dodaje syrop klonowy, który można również zastąpić ksylitolem czy niewielką ilością miodu. Dzięki dodaniu buraków, ciasto jest bardzo wilgotne, a jednocześnie nie rozpada się i idealnie się kroi. Czekolady smak jest bardzo(...)którzy jednocześnie starają się ograniczać ilość niezdrowych cukrów w swojej diecie. Ciasto można więc śmiało zajadać bez większych skrupułów Składniki: 300 g buraków 100 g płatków owsianych 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Do podania: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ugotowane buraki (2 średniej wielkości) ścieramy na tarce
Taste and Cookśliwka: śliwka suszona, BIO mąka gryczana, siemię lniane, BIO słonecznik, olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, woda. Silnia!: orzechy nerkowca, migdały, arachidy, syrop glukozowy, sezam, fruktoza, miód, emulgator lecytyna rzepakowa. Niezłe ciacho: orzechy laskowe w czekoladzie [orzechy laskowe, czekolada (cukier, miazga kakaowa; tł. kakaowy; tł. roślinny (palmowy, shea), kakao w proszku o obniżonej(...)zawartości tł.,; emulgatory: lecytyna sojowa i E476; aromat), subst. glazurująca (E414, E904), oleje roślinne (kokosowy, palmowy), skrobia, syrop glukozowy], orzechy makadamia, morwa biała suszona. Łuuuuuup!: migdały prażone w łupinie, pistacje w łupinie, sól. Wartości odżywcze: Warszawska śliwka: 50g/ 239kcal, tłuszcz – 15,4g, węglowodany – 18,1g, białko – 5g, Silnia!: 44g/ 234kcal, tłuszcz – 17g, węglowodany – 8,5g, białko – 8,5g, Niezłe ciacho
Candy PandasWiadomo, który otworzyłyśmy jako pierwszy xD bez certyfikatu Nazwa: Pasta z orzechów włoskich / Pasta z orzechów włoskich z nasionami konopi Firma: Amandin Skład: Pasta z orzechów włoskich : woda, syrop ryżowy*, orzechy włoskie* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca (pektyna). Pasta z orzechów włoskich z nasionami konopi : syrop ryżowy*, woda, orzechy włoskie* (17%), inulina, konopia* (5%), substancja żelująca - pektyna. * Surowce ekologiczne. Masa netto(...)dało się wyczuć różnicę. Przede wszystkim nadal intensywny włoski orzech był pozbawiony mocnej goryczki, także jak widać konopia w pierwszej paście trochę ją podbiła. Do osłodzenia obu kremów użyto syropu ryżowego, który naszym zdaniem świetnie się sprawdził, ponieważ pasty choć były słodkie to nie przecukrzone a za to z fajną karmelową nutą. Podsumowanie: Raczej nie grozi nam wyjadanie tych past
Candy Pandaspudełku znalazło się sześć produktów: *Konfitura wiśniowa korzenna od Cherry Tree *Krem Warszawski od Baton Warszawki *Masło sezamowe słodzone syropem z agawy od Primavika *Napój Chias od Chias *Granola od Sypkie *Ocet jabłkowy od Rajman Wszystkie produkty(...)strukturę, jednak jest to szczegół, który absolutnie nie przeszkadza (domyślamy się, że jest to urok kokosowej manny). W towarzystwie domowych owsianych biszkoptów był hitem niedzieli ! :P _________________________________________________ Masło sezamowe z syropem z agawy Zarówno skład, wartości odżywcze, jak i dokładną recenzję możecie przeczytać w jednej z naszych wcześniejszych recenzji ( tutaj ). _________________________________________________ Napój Chias Skład: sok 66% (z zagęszczonych soków z jabłek, ananasa
Candy Pandashummusu. Podsumowanie: Jedna z lepszych past sezamowych jakie miałyśmy okazję jeść, bo jest najbardziej naturalna. Osobiście uzależniłyśmy się od kremu na wafle w postaci łyżki tahini wymieszanej z łyżeczką syropu klonowego (cudo ❤ ). Pasta jest bardzo wydajna i zamknięta w lodówce może stać dość długo. Warstwa czekoladowa: kasza jaglana, mleczko kokosowe, kakao, daktyle, syrop daktylowy. Warstwa sezamowa: kasza jęczmienna, jogurt sojowy(...)pasta sezamowa Samasem, syrop klonowy. Sezamki na zimno: biały sezam, miód naturalny (taki w stałej formie)- wymieszać, rozłożyć cienko na foli i schłodzić/podmrozić Ocena: 6 pand
Candy Pandassztuk): zamiennik jajka: 3 łyżki siemienia lnianego 12 łyżek ciepłej wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżeczka wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką(...)stopni C. Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki. Pieczemy przez około 20-25 minut
Lamarida.plbanana. Taki koktajl z powodzeniem nadaje się na drugie śniadanie. Pełen witam. Zimny koktajl, to świetne orzeźwienie w upalne, słoneczne dni. Swój koktajl wzbogaciłam o nutę słodyczy z syropu pigwowca od Eterno , który doskonale nadaje się jako dodatek do soków, napojów, deserów. Składniki: * 400 g jagód * 2 banany * 2-3 łyżki syropu z pigwowca Wykonanie: W wysokim naczyniu(...)umieścić umyte jagody, banany obrane ze skórki i syrop z pigwowca. Wszystko razem zmiksować za pomocą blendera i gotowe. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Zrób to smacznieprzekąska. Składniki na ok 8-10 porcji Czas przygotowania: 45 min Spód 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka masła orzechowego * 1/4 szklanki syropu klonowego 1 dojrzały banan 1 jajko (roztrzepane) 1/2 szklanki posiekanych migdałów Nadzienie ok 500 g truskawek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ok 1/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki syropu klonowego(...)łyżka brązowego cukru * należy używać masła orzechowego bez dodatków tj. olej palmowy, cukier Przygotowanie: 1. Nadzienie - skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, truskawki kroimy w ćwiartki, razem z syropem klonowym i cukrem dodajemy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy rozpuszczoną skrobię, mieszając czekamy aż całość lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia 2. Piekarnik nagrzewamy
Słodki KompromisGranola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka(...)szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (opcjonalnie) 1/2 szklanki syropy z agawy (lub klonowego) 3 łyżki pasty tahini (pasty z prażonych nasion sezamu – opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C. W dużej misce mieszamy suche składniki. Polewamy mokrymi
Lamarida.plsama się zdziwiłam, że wyszło takie dobre :) Składniki na 1 porcję: 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą - ważony suchy 150g naturalnego serka śmietankowego 1 jajko 2 łyżeczki syropu z agawy do puddingu + 1 łyżeczka na truskawki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń bez cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego + t rochę do natłuszczenia naczynka 2 garście(...)odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. W niedużej misce ubić mikserem całe jajko z syropem z agawy na puszystą masę, aż jajka zbieleją - wyjdą trochę rzadsze niż typowy kogel-mogel, ze względu na brak tradycyjnego cukru . Dołożyć proszek budyniowy, cynamon, olej kokosowy oraz serek śmietankowy
Grunt to przepis!