Zapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić(...)się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady (bez cukru) 1 łyżka mleka wiórki kokosowe Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Studzimy. Jabłka obieramy
Kuchnia MagdaLenyzamknięciem lub foliowego woreczka i odłóż w ciemne chłodne miejsce . Skórkę wrzuć do czystego słoja , zalej spirytusem . Słój szczelnie zamknij i odstaw na 48 godzin . Po tym czasie przygotuj syrop z cukru i wody . Wodę wlej do garnka , wsyp cukier , wymieszaj dokładnie , aby cały cukier się rozpuścił . Garnek postaw na ogniu , zagotuj , a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia . Z odłożonych(...)wcześniej cytryn wyciśnij sok , zwróć uwagę , aby w soku nie było pestek , jeśli są , usuń je . Wyciśnięty sok wymieszaj z wystudzonym syropem . Skórki odcedź ze spirytusu przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany alkohol wymieszaj z syropem . Całość dokładnie wymieszaj i rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę odstaw jeszcze na kilka dni , a najlepiej
Przepisy i porady kulinarnemiód i sok z cytryny. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 2) W tym samym czasie obieramy jabłka. Nie wyrzucamy skórek! Skórki możemy dodać do garnka, w którym gotuję się syrop. 3) Po obraniu jabłek wydrążamy je z jednej strony. Pozbywamy się wszystkich pestek i staramy się zrobić sporo wolnej przestrzeni, którą później zapełni farsz. Uważamy jedynie, by nie zrobić(...)dziury na wylot. Najlepszym narzędziem będzie jakiś mały nóż i łyżeczka. 4) Jabłka dodajemy do syropu i gotujemy 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie troszkę je obracamy, aby były miękkie z każdej strony. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie sprawdzamy nożem czy są już wystarczająco miękkie. Jeśli są jeszcze twarde, gotujemy kolejne kilka minut, od czasu do czasu
Roślinożerni urlopowiczeszklanki mąki * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki cukru * 1 i 1/4 szklanki mleka * 3 łyżki rozpuszczonego masła * 1 jajko * ulubione owoce * syrop klonowy, bita śmietana bądź jakiś inny ulubiony syrop * odrobina oleju Roztopiłam masło. Do mleka wbiłam jajko i za pomocą rózgi kuchennej wymieszałam i roztrzepałam jajko. Przesiałam mąkę, proszek do pieczenia(...)Wszystko wymieszałam. Smażyłam na natłuszczonej odrobinę patelni do uzyskania koloru jasno brązowego/złotego. Podawałam z tym kto co lubi, z owocami, z bitą śmietaną z syropem. Notatki: * nie ma potrzeby smażyć na oleju, wystarczy dobra patelnia teflonowa dobrze rozgrzana * nie ma potrzeby dodawać owoców do ciasta, można posypać owocami przed podaniem * świetnie będą smakowały z bitą
Pieprzyć z Fantazjącytryna, sok i otarta skórka 250 g cukru 30 g ziemniaczanej mąki Masa makowa 250 g suchego maku 100 g rodzynek 50 g zmielonych migdałów 50 ml golden syropu 100 g muscovado cukru otarta skórka z jednej pomarańczy Ganaché 150 g białej czekolady 2 łyżki masła 3 łyżki śmietanki 2 łyżeczki oleju 3 łyżki golden syropu 20 połówek orzechów pekan(...)masy serowej. Wsyp mak do rondelka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Następnie odcedź mak i zmiel. Ja zmieliłam w malakserze. Do maku dodaj golden syrop, muscovado, jajko, zmielone migdały, rodzynki i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Masę makową można przygotować wcześniej przechować w lodówce do następnego dnia. Wszystkie składniki na masę serową włóż
codojedzeniaBarwnik w żelu kupicie w okresie świątecznym w większych markerach. Jeśli natomiast chcecie użyć barwnika w proszku, należy go najpierw odpowiednio przygotować. Nie jest to trudne – potrzebna jest łyżeczka syropu z agawy albo syropu glukozowego, wybrany barwnik w proszku i kropla spirytusu lub wódki. Porcję barwnika, dosłownie ilość mieszczącą się na końcu drewnianej wykałaczki lub noża, skrapiamy alkoholem i dodajemy(...)wybrany syrop. Mieszamy do połączenia. Tak przygotowany barwnik nakładamy na ścianki rękawa cukierniczego pędzelkiem. Do żadnych bez, czy tych z jajek, czy tych z aquafaby, NIE UŻYWAMY BARWNIKÓW których skład oparty jest NA OLEJU! Wszystko od razu się rozpłynie. ● Zawsze lepiej jest suszyć bezy w niższej temperaturze dłużej niż w wysokiej, a krócej. Nie zmienią koloru i nie popękają. Jeśli
Karo in the Kitchenpodwieczorek lub śniadanie puszyste placki na kefirze, delikatne, mięciutkie - świetnie smakują z syropem klonowym. Można podawać także z owocami. Składniki: (na około 15 placków) szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 200 ml kefiru, 2 łyżki oleju + łyżeczka, duże jajko, syrop klonowy lub miód Przygotowanie: Do kefiru dodajemy jajko oraz 2 łyżki oleju, mieszamy za pomocą(...)oleju, mocno rozgrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta na patelnię zachowując odstępy. Smażymy na średnim ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane. Podajemy polane syropem klonowym, miodem lub z owocami
Lena Gotujeniedzielę, więc padło na ciasteczka. Postanowiłam swój stary, wiele razy wypróbowany przepis na ciasteczka anzac wzbogacić o mak biały i ciastka wyszły super! Bardzo polecam! Do ciastek używałam też syropu ryżowego, który stał i stał w szafce wołając by go zużyć – bardzo fajnie sprawdził się do ciastek, ale możecie zastąpić go miodem. PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MAKIEM BIAŁYM Składniki(...)też zwykłego 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego o stałej, miękkiej konsystencji (roztopionego ok 5-6 łyżek) lub masła 1/3 szkl cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki syropu ryżowego – można użyć miodu 3-4 łyżki gorącej wody Jak zrobić ciasteczka z makiem białym: Na początku do miski wrzucamy wszystkie suche składniki: make, płatki, wiórki, cukier, sodę
Dorota Smakujepuree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy(...)się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami i innymi ulubionymi dodatkami. W wersji wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego
Wymiar Zdrowiadygresją chciałam dziś się podzielić. Raz znalazłam wolną chwilę, chyba dwa tygodnie temu. Upiekłam rano owsiankę. Z twarogiem, z jabłkiem, winogronami i siemieniem lnianym. Podałam ją sobie z syropem klonowym i jogurtem i była pyszna i ciepła. Zrobiłam zdjęcia i była nadal pyszna, lecz zimna, ale nie szkodzi. Zawsze perspektywa dodania czegoś nowego na bloga jest istotniejsza(...)winogron 1 łyżka cynamonu 100 g chudego twarogu 1 jajko 1 jogurt grecki (180 g) 2 łyżki cukru, miodu lub stewii do podania: jogurt naturalny, syrop klonowy, owoce, migdały w płatkach W misce wymieszaj płatki owsiane, siemię lniane, żurawinę. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz pokrojone winogrona. Dodaj twaróg, jogurt, cynamon, słodziło
Mango PapajaDzisiaj uchylam kolejny rąbek tajemnicy, co możecie znaleźć w moim e-booku FLEXI JESIEŃ, to przepyszny syrop do kawy pumpkin spice latte. Syrop nadaje się do kawy i herbaty, ma przepiękny korzenny smak i aromat. Niestety wiele przepisów na takie kawy proponuje picie kawy z puree z kawy bądź taką ciapką dyniową, ale tak absolutnie pumpkin spice coffee nie smakuje(...)Polecam Ci ten syrop jest przepyszny! Na pewno będziesz go robiła bardzo często. Ten, jak 49 innych przepisów na jesienne dania znajdziesz w moim ebooku! FLEXI JESIEŃ
SMYKWKUCHNIPuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka(...)szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut. Oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy
Gotujemy i jemypełnowartościowy posiłek, ponieważ ma bardzo dobre wartości odżywcze. Spróbujcie koniecznie . Domowy fit deser monte 300 g jogurtu naturalnego typu skyr 50 g mascarpone 25 g orzechów laskowych 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka ciemnego kakao Do blendera włóż jeden jogurt, dodaj orzechy, kakao i łyżkę syropu klonowego. Zblenduj na jednolitą masę. Przełóż ciemną warstwę do słoiczków lub szklanek. Umyj blender(...)włóż do niego drugi jogurt. Dodaj mascarpone oraz łyżkę syropu klonowego. Również zblenduj na jednolitą masę. Wyłóż jasną masę na wcześniej przygotowaną ciemną. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 325 | Białko: 21,7 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 17,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Domowy fit deser monte pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu
Przepisy na widelcuCiasto kakaowe z jogurtowym kremem miętowym przypominające popularne czekoladki After Eight to moja propozycja na wykorzystanie miętowych przetworów, które prezentowałam w tym tygodniu: syropu miętowego z cytryną oraz dżemu miętowego. Kakao i mięta to świetny duet, ciasto jest lekkie i orzeźwiające, do tego krem wykonany jest na bazie jogurtów naturalnych więc zawsze to troszkę kalorii mniej aniżeli przy(...)pieczenia 4 łyżki oleju Krem jogurtowo-miętowy: 800 g jogurtu naturalnego 200 ml dżemu miętowego 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Poncz: 3 łyżki syropu miętowego z cytryną * 1/2 szklanki wody cukier do smaku Dodatkowo: czekolada do dekoracji małe beziki do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: białka oddzielić od żółtek, mąkę z kakao i proszkiem
Kocham..lubię..gotuję..Niedziela! Zatem zapraszam po przepis na karmelowe ciastka z lukrecją. Uwielbiam piec ciastka. Ciastka z lukrecją przypominają cynamonowe ciastka kolasnitt . Zawierają sporo cukru i golden syrop, które powodują, że ciastka kolasnittar po upieczeniu są lekko ciągnące mają karmelowy smak. Te ciastka piekę się podobnie jak tradycyjne kolasnitt ale do środka dodałam słodkie „żelki” czyli ciągnące cukierki z lukrecją(...)upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w metalowym pudełku. Ciastka z lukrecją ok. 40 sztuk Składniki: 150 g masła, miękkiego 80 g cukru 90 g brązowego cukru 100 ml golden syropu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 3 łyżki kakao 190 g pszennej mąki szczypta soli 100 g żelków z lukrecji Nastaw piekarnik na 175ºC. Formę od piekarnika włóż papierem
codojedzenia