syrop - 6989 przepisów (strona:67/466)

Wegańska Pavlova 82

maliny, jagody, truskawki... Składniki na krem wegański 1 szklanka orzechów nerkowca 1 1/2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub prawdziwa wanilia, może być olejek 2 łyżki syropu z agawy lub ksylitol do smaku Instructions Wykonanie bezy Piekarnik rozgrzać do temperatury 110-120 st C. Wodę po ciecierzycy, czyli aquafabę wlać do wysokiego naczynia i zacząć ubijać, ubijamy

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini pulpeciki 81

panierowania 1/2 cytryny skórka z niej otarta 1 garść mięty świeżej Składniki na sos 4 łyżeczki musztardy francuska sok z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu z agawy 2 łyżki siekanego kopru Dodatkowo 1 główka sałaty 1 pęczek szparagów 120 g krewetek w wersji wegańskiej pomijamy Instructions Przygotowanie pulpecików Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę i miętę

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle z brzoskwiniami 74

takie smaczne. Nadzienia do knedli, jak i ciasta nie słodzę, proponuję więc podać je z czymś słodkim, aby smakowały tak, jak należy, może to być cukier trzcinowy, miód lub syrop z agawy. Jeśli chcielibyście, aby knedle były słodkie w środku, możecie dodać do każdej kuleczki z brzoskwinią pół łyżeczki cukru. Wtedy brzoskwinie niemuszą być super słodki. Knedle z dowolnymi owocami

SprawdzonaKuchnia.pl
3 pyszne kokosowe przepisy z kremem nutlove coco crunch 335

moje propozycje. Kokosowy budyń jaglany Składniki: 400 ml mleka kokosowego 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 1 pełna łyżka kremu nutlove coco crunch 1 łyżka oleju kokosowego miód lub syrop klonowy do smaku (u mnie 1 łyżka syropu klonowego) owoce do podania np. truskawki Przygotowanie: W garnku zagotowujemy mleko kokosowe z olejem kokosowym i syropem klonowym. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy ugotowaną

Słodkie okruszki
Koktajl bananowo-brzoskwiniowy 107

Robiłam ciasto i zostało mi 4 połówki brzoskwiń w syropie. Wykorzystałam je do koktajlu - wyszedł naprawdę pyszny. Składniki: 4 połówki brzoskwiń w syropie 1 banan 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki syropu z brzoskwiń Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w kielichu, zmiksować na gładko. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jagodowy deser z mascarpone 191

Miłego dnia moi drodzy. Składniki: (na 2 porcje) 250 g sera mascarpone 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny 1 słoiczek jagód w syropie Moryń 3-4 kruche ciasteczka Przygotowanie: Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i dolewamy śmietankę. Dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Pod koniec dodajemy(...)cytryny, znów mieszamy. Odkładamy 3 pełne łyżki masy do innej miseczki. A do reszty dodajemy 3 łyżki syropu z jagód i 1 pełną łyżkę owoców, mieszamy składniki. Na dno pucharków wykładamy pokruszone kruche ciasteczka, nakładamy naszą jagodową masę, a na wierzch układamy białą masę (te 3 łyżki, które odłożyliśmy wcześniej). Nasz deser podajemy z dodatkową porcją jagód z syropu. Deser

Słodkie okruszki
Prozdrowotne właściwości syropu z pokrzywy. 99

przydatnych oraz niezbędnych pierwiastków do życia. Dzięki sokowi z pokrzywy wszelkie niedobory uzupełnisz znacznie szybciej, co więcej, będzie on dostarczony w naturalnej, a także równie szybko przyswajanej formie. Ponadto syrop z pokrzywy jest przyjemny w piciu po rozcieńczeniu preparatu w ciepłej (ale nie gorącej postaci) wodzie. Możesz także dodać odrobinę miodu lub wszystko zgodnie z Twoimi gustami kulinarnymi. Dodatkowe zbawienne(...)cechy naszej pokrzywy Pokrzywa również wykazuje właściwości lecznice, czyli -uodparnia nasz organizm; -syrop jest mocno zalecany- dla osób mocno osłabionych; -niezbędny przy: wszelkich rodzajach nowotworów, chemioterapii; Uwaga!: W momencie, kiedy poziom żelaza jest pobliżu minimum lub co gorsza- poniżej normy. Właściwy poziom we krwi tego pierwiastka znacznie wspomaga walkę z nowotworami wszelkiego typu. Pokrzywa wskazania- zastosowanie -poprawia pracę ogólną: wątroby

sierotka maRysia w kuchni
Przepis na ptysie z bezą włoską 109

ubijamy na sztywno białka z cukrem. Następnie w małym garnuszku gotujemy ulep do nitki. Wykonanie ulepu: Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając powstały syrop, czekamy do uzyskania ciągnącej się konsystencji. Aby mieć pewność, że osiągnęliśmy wymagany stan ulepu, łyżkę, którą mieszamy składniki, unosimy w górę nad garnkiem, jeżeli kropla syropu opadająca z powrotem(...)ciała, polecam wykonanie kremu karpatkowego z budyniu. Sam ulep nie jest trudny w wykonaniu, jedynie należy nie przegapić momentu jego odpowiedniej gęstości i nie dopuścić, aby do środka syropu dostała się, choć kropla wody czy innego płynu, ponieważ ulep w trybie błyskawicznym zacznie się krystalizować. Kiedy jednak tak się stanie, spokojnie, sytuacja jest jeszcze do opanowania. Wtedy należy dodać odrobinę

Zufi.pl
Baklava 86

baklavę Ciasto: 1 opakowanie ciasta filo (ok. 330 g) 120 g masła 40 g orzechów nerkowca 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g pistacji bez łupinek Syrop: 250 ml wody 2 łyżki miodu 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Syrop: Do garnka wlać wodę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Doprowadzić(...)romby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 30 minut , do zezłocenia się ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu polać syropem, starając się dobrze nawilżyć miejsca nacięć. Każdy kawałek baklavy posypać pozostałymi posiekanymi pistacjami, zostawić do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Baklava pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Tapioka na słodko 104

mleka roślinnego 0,5 szkl wiórków kokosowych 1 łyżka kremu kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego pachnącego kokosem suszone owoce goji owoce do dekoracji kawałek czekolady posiekanej do dekoracji syrop ryżowy lub inny słodki syrop do polania Jak zrobić tapioka na słodko: Zaczynamy od namoczenia granulatu. Najpierw perełki tapioki wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, zostawiamy na ok 1/2-1h(...)cały czas mieszając (uwaga bo szybko przywiera!) do momentu aż tapioka zgęstnieje i stanie się szklista. Finalnie tapiokę przekładamy do miseczek. Na końcu dekorujemy owocami goji, posiekana czekoladą, polewamy syropem. Artykuł Tapioka na słodko pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Słoneczna owsianka z kaki – pyszna 89

Słoneczna owsianka z kaki – pyszna – idealny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia – danie ciepłe, sycące na długo, rozgrzewające, niskokaloryczne. W wersji dla niemowlaka nie polewam owsianki syropem klonowym i nie posypuje morwą. Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, białko bogate w aminokwasy egzogenne, zdrowe tłuszcze (głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe), żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź(...)śniadanie? PRZEPIS OWSIANKA Z KAKI Składniki owsianka z kaki: pół szkl płatków owsianych pełnoziarnistych 1 owoc kaki szczypta soli himalajskiej 3 suszone daktyle łyżeczka siemienia lnianego złocistego łyżeczka syropu klonowego 1/2 szkl mleka krowiego lub roślinnego suszona morwa Jak zrobić owsianka z kaki: Zaczynami od kaki. Najpierw owoc myjemy, potem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie do rondelka

Dorota Smakuje
Ekspresowa cytrynówka 192

szklanki cukru Ekspresowa cytrynówka – jak zrobić? Cukier wmieszaj z wodą w niedużym garnuszku. Doprowadź ją do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż powstanie lekki syrop. Powinno to potrwać około 5 minut. Cytryny dokładniej umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój je w plastry o grubości około 1 cm i przełóż do pojemnika SuperVAC. Zalej przygotowanym wcześniej(...)syropem oraz wódką. Dokładnie wymieszaj, a następnie odciągnij powietrze z pojemnika. Cytrynówkę odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie otwórz pojemnik i wyciśnij cytrynę. Cały płyn przelej przez sitko, a dla większej klarowności możesz dodatkowo przefiltrować go przez muślinową ściereczkę. Nalewkę cytrynową przelej do butelki i podawaj lekko schłodzoną. Zobacz też inne przepisy : Marynata do mięs

okolicepalnika.pl
Skórka pomarańczowa kandyzowana. 143

kostkę o wymiarach około 5 - 6 mm. Do garnka wlewamy wodę , dodajemy cukier, mieszamy, aby się rozpuścił, garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogień i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wsypujemy pokrojoną skórkę pomarańczową , mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż skórka zrobi się szklista, a syrop zgęstnieje, będzie się powoli zlewał cienkim strumieniem z łyżki, gdy podniesiemy ją do góry(...)skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek.  G dy zależy nam, aby skórka nie miała na sobie dużo syropu, to tuż przed jej użyciem przelewamy ją gorącą wodą na sitku, a następnie możemy ją osuszyć, gdy tego potrzebujemy np. do dekoracji.   Z obacz jak to zrobić : Skórkę kroimy w kostkę

Przepisy i porady kulinarne
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka 73

babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy(...)połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Słodki sentyment
SBOULA – MAROKAŃSKIE FAWORKI / kuchnia marokańska 111

znajdziecie TUTAJ ) , to jednak różnią się składnikami. Ciasto z dodatkiem migdałów i orientalnych przypraw smakuje fenomenalnie, a smak chrustu zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości. Na sam koniec zanurzyłam je w syropie cukrowym, choć marokańskie gospodynie robią to w miodowym syropie. Spróbujcie! Polecam! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: * migdały mielone – 70 g * mąka pszenna – 260 g * masło min. 82% – 3 pełne(...)środku. Zaplatamy dwukrotnie przez ” pętelkę „. Smażymy na złoto po kilka minut. Uwaga! Smażą się szybko! Odsączamy na papierowym ręczniku. Możecie tak jak ja zanurzyć je w syropie cukrowym ( woda zagotowana z cukrem w proporcji 1:1 ) lub posypać obficie cukrem pudrem. Będzie pysznie! Gwarantuję

Ostra na Słodko