Wszyscy mają syrop, mam i ja! Nigdy go nie piłam, nawet nie wiem czy ktoś w najbliższej okolicy go robi, ale już w tamtym roku postanowiłam, że muszę się zmotywować i sprawdzić to jego wychwalane działanie. I nie mam tu tylko bólu gardła i kaszlu na myśli, ale także pomoc w obniżaniu cholesterolu czy ułatwieniu trawienia. Dla spragnionych jeszcze więcej(...)dodam, że ponoć poprawia sprawność seksualną, ale na ten temat to ja się już nie wypowiem ;) Składniki: Na ok 2,5l syropu 750g kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego) 2 kg cukru kryształu 2 litry wody 3 cytryny Sposób przygotowania: 1. Zbieramy główki mleczy, najlepiej w południe kiedy są najbardziej rozwinięte. Wysypujemy je na biały papier i odstawiamy na ok godzinę
Kuchnia w czekoladzienetto 230g Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. Polecam Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu. Do sporządzania orzeźwiających(...)napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. KLIK DO SKLEPU
ClauditteMissCookingPlacki z jabłkiem z syropem cynamonowym rozpoczynają u mnie sezon na jesienne smaki. Placki z jabłkiem podane z syropem cynamonowym Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli) 30 ml mleka 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej jajko olej pół jabłka (niekoniecznie obranego) pokrojonego (rano) w plastry jak zrobić? Wieczorem wymieszać wszystkie składniki ciasta. Przykryć miseczkę talerzykiem(...)odrobinę oleju i smażyć placki - łyżka ciasta, na to plasterek jabłka i odrobina ciasta przy bokach jabłka po około minucie przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem cynamonowy. Syrop: łyżka cukru trzcinowego 1/5 łyżeczki cynamonu łyżka wody Składniki wymieszać i wstawić na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej (900 W). Polać placki. Smacznego
tost z dżememSióstr Michalitek z Miejsca Piastowego. Ocet wlać do garnka, dodać cukier i niewielką ilość wody. Na małym ogniu gotować, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Śliwki włożyć do dużego naczynia. Gorącym syropem zalać śliwki. Po 12 godzinach zlać syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki, Powtórzyć czynność jeszcze raz. Po kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić(...)zagotowanego syropu, gotować 5 minut. Śliwki włożyć do słoików i zakręcić. *śliwki muszą być lekko niedojrzałe, twarde, z nalotem zastawa
królestwo garówjuż zrobiłyśmy lody, to przygotowałyśmy z mamą desery. Będą wam potrzebne Lody Czekoladowe i Gruszki w syropie, przepisy znajdziecie na blogu. Możecie też kupić gotowe składniki też będą dobre. Jeśli zdecydujecie się jednak zrobić je sami będą jeszcze lepsze. UWAGA : Gruszki z syropu z lodami czekoladowymi uzależniają!!!!!!!!!!!!! My już jesteśmy uzależnieni. Składniki : lody czekoladowe gruszki(...)syropu roztopiona czekolada do dekoracji listki mięty do dekoracji starta czekolada do posypania Przygotowanie: Gruszki wyjmujemy z syropu i odcedzamy na sitku. Układamy na talerzu polewamy roztopioną czekoladą. Łyżką do lodów nabiermy gałką lodów układamy obok, posypujemy startą czekoladą i kładziemy miętę. Teraz już tylko jemy, jemy i jemy
Lili w kuchnigoździków, ½ laski cynamonu, 1 kieliszek octu, sól do smaku. Wykonanie: Melon obrać, oczyścić z pestek, pokroić, wrzucić do osolonej wody, zgotować i osączyć. Z cukru i odrobiny wody ugotować syrop, dodać goździki, cynamon i ocet. Następnie wyjąć przyprawy, syrop przestudzić i zalać melona w garnku. Odstawić na 24 godziny, po czym zlać syrop, zagotować i do gotującego syropu wrzucić kawałki
Tradycyjna Kuchniaminut w blaszce. Po tym czasie wyłożyć do góry dnem na kratkę i zdjąć obręcz z tortownicy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt przeciąć na 3 blaty. Masa. Ugotować syrop z cukru. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas, trzymając za rączkę rondla zamieszać syrop. Gotować do momentu aż syrop będzie się ciągnąć(...)nitką przy wykładaniu łyżki. Żółtka i jajko zmiksować. Miksując na małych obrotach wlewać ciepły syrop po ściance miski. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy po kawałku miękkiego masła. Kolejny kawałek masła dodawać dopiero wtedy, gdy poprzedni będzie dokładnie zmiksowany. Po dodaniu całego masła, miksować jeszcze 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Zmiksować truskawki, tak aby powstała nam szklanka musu. Dodawać
na moim stole...Borówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki : 50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 łyżki cukru(...)proszku do pieczenia szczypta soli Dodatki: 500 ml śmietany 36% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru maliny ilość dowolna borówka ilość dowolna syrop klonowy ilość dowolna Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy 2 jajka oraz mleko
Sprawdzone przepisy kulinarnegramów Omega-3). Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie). Mangan: 30% ZDS. Magnez: 30% ZDS. Fosfor: 27% ZDS. Porcja: 4 osoby Składniki: 1 puszka mleka kokosowego( schłodzonego) 2 łyżki syropu klonowego 4 łyżki nasion chia dodatki: granola, owoce sezonowe: truskawki, maliny, banany, borówki, granat itd, wiórki kokosowe, miód lub syrop klonowy. Wykonanie: Mleczko kokosowe miksujemy wraz z syropem klonowym(...)owoce, które są pokrojone na mniejsze kawałki (oczywiście borówek, granatu nie kroimy). Kolejny raz na wierzch dajemy masę ok 2 łyżki. Dekorujemy owocami, wiórkami i polewamy miodem lub syropem klonowym. Deser wstawiamy na min. godzinę do lodówki. Deser jest gotowy do jedzenia. Smacznego. Uwagi: mleczko kokosowe może mieć w sobie znaczną część wody, wtedy do masy wlewamy tylko połowę
Apetyt na Zielonewegańskie, bezmleczne lody o smku truskawkowo - pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokalotyczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony. Składniki na 8 foremek : 250-300 g truskawek 200 ml soku pomarańczowego(...)ksylitolu lub cukru 100 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć do osobnego naczynia) 2 łyżki agar agar 3/4 szklanki syropu z agawy-można zastąpić innym słodziwem 1 laska wanilii szczypta soli Galaretka (można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki w proszku): 2 szklanki mocnej herbaty owocowej, np. malinowej 2 łyżki syropu(...)zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Gdy kasza jest gotowa, przekładamy ją do misy blendera (wcześniej wyjmujemy korę z laki wanilii). Dodajemy mleko kokosowe z agarem, śmietankę z wanilią, syrop z agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym
Zawsze głodna!Zielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, syrop bądź nalewka są prawdziwym rarytasem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca. Gotowy syrop można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Na nasz układ trawienny wpływa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, podaje się go przy(...)plastry, (kroimy w rękawicach, gdyż orzech bardzo brudzi! ). W słoju przesypujemy plastry orzecha cukrem, odstawiamy w ciemne miejsce na 2 do 3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. 2. Syrop, który się wytworzy zlewamy i odstawiamy na kilka godzin, przygotowujemy butelki i ponownie zlewamy uważając, aby na spodzie pozostał powstały osad. Do syropu dla walorów smakowych można dodać kilka goździków
Apetyczna babeczkagarnka wlać wodę, wino i whiskey. Dodać cukier, cynamon i goździki. Podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować 10-15 min od momentu zagotowania się syropu. Gruszki mają być miekkie, ale jędrne, nie mogą się rozgotować. Ugotowane gruszki wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Odlać pół szklanki syropu i dodać do niego łyżeczkę żelatyny, dokładnie(...)Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką z syropu i żelatyny. Galaretka ma tylko delikatnie "skleić" gruszki, nie musi ich pokrywać w całości. Odstawić na godzinę do lodówki, podawać gdy galaretka całkowicie stężeje. Smacznego
DefinicjaSmakuUrocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka(...)mąki pszennej ( można 1/2 zastąpić mąką tortową) skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta + masło do wysmarowania foremek na syrop: 3 łyżki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe listki świeżej mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą
DefinicjaSmakupoprzednich postach pokazywałam Wam moje konfitury i Syrop Truskawkowy, który powstał przy okazji :) Syrop wykorzystuję w taki sposób jak widać na obrazku, przygotowuję taką naszą orzeźwiającą Truskawkoladę :) Jest pyszna! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej(...)syropu truskawkowego domowego sok z 2 cytryn kilka listków świeżej mięty kostki lodu Wykonanie: Tu nie ma żadnej ani trudności ani filozofii. Do dzbanka lub karafki wlewamy syrop, sokz cytryny, wrzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Wszystko mieszamy i podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A to moje Kwiatowe Kostki Lodu , które pokazywałam Wam jakiś czas
Blondynka Gotuje