syrop - 6989 przepisów (strona:43/466)

Tradycyjna nalewka truskawkowa 116

spirytusu 96% 300 ml wody sok z dwóch cytryn lub 3 limonek 500-600 g cukru białego lub trzcinowego (300g do przesypania truskawek, a pozostała część do przygotowania syropu cukrowego) Jak zrobić nalewkę truskawkową Truskawki oczyszczam z szypułek, myję, większe owoce przekrawam na pół i wkładam partiami do dużego słoja. Każdą kolejną warstwę truskawek przesypuję cukrem. Słoik zakręcam i odstawiam(...)tygodnie w ciepłe, widne miejsce. Po upływie tego czasu zlewam nalewkę przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą lub filtr do kawy. Z wody i pozostałego cukru przygotowuję syrop cukrowy   -  zagotowuję wodę, dodaję cukier i mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotuję jeszcze około 15 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Na tym etapie można jeszcze dosłodzić nalewkę, jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu 172

200g orzechów laskowych 50g pistacji 50g orzechów włoskich 50g migdałów 200g daktyli 80g roztopionego oleju kokosowego 120g masła orzechowego bez dodatków Masa truskawkowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300g umytych truskawek bez szypułek 2 łyżki soku z cytryny Masa jeżynowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 125g jeżyn 50ml(...)wyrównać (lub równomiernie przełożyć do dwóch blaszek). Masa truskawkowa: 4. Orzechy nerkowca osączyć na sitku. Połowę orzechów przełożyć do miski i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, truskawki i wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około

Mała Cukierenka
Restauracja Eliksir 106

ryba z rodziny łososiowatych. Bardzo smaczna, a podana w sposób wyjątkowy. Oczywiście rozpieścili mnie sosem polewając rybę już na talerzu. Do tego koktajl Kwiat radości – Beefeater, schrub (syrop z octem) lipowy, likier Italicus, wytrawny wermut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA W wersji wegetariańskiej pojawiła się sałatka, a w niej cząstki gotowanych młodych ziemniaków, szparagi, fasolka szparagowa, szpinak baby, jajko na miękko(...)gotowane w zakwasie buraczanym, dresing ziołowy. Uzupełnieniem był koktajl Mokra Włoszka, klasyczny koktajl Americano – Punt e Mes, wermut Zucca Rabarbaro, soda. Na deser rabarbar duszony w syropie cukrowym z wanilią podany z kremowym sernikiem, syropem rabarbarowym na ciasteczkach maślanych z imbirem. Jejku, jej. Był przepyszny! Idealny. Rabarbar miękki, ale chrupiący, jędrny. Do tego koktajl Bliźnięta Pyrus – Wyborowa Exquisite

Kucharzyca
Rustykalna drożdżówka z malinami 156

roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy? • 0,5 kg mąki(...)płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy, nasiona wanilii

Cookery.pl
SYROP Z SOSNY 139

słoika na przemian wraz z cukrem wkładać pędy sosny. Następnie zasypane cukrem pędy ugnieść i przykryć zakrętką. Pozostawić na około miesiąc w słonecznym miejscu. Po tym czasie syrop przelać np. do słoików. Wystarczą 3 łyżki syropu dziennie aby zwalczyć infekcje

RAROSSA
BASBOUSA, BASBUSA, BASBOOSA – tradycyjne ciasto arabskie 129

cukier drobny – 200 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kostka Kasia – 50 g * wiórki kokosowe – 80 g * jogurt gęsty naturalny – 300 g * migdały blanszowane SYROP: * cukier – 1 szkl * woda – 0,5 szkl * woda różana – 1 łyżeczka ( można śmiało zamienić na wodę pomarańczową ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kasię rozpuszczamy, studzimy. Semolinę mieszamy z cukrem. Dodajemy(...)pieczenia i jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kroimy w romby. W każdy romb wciskamy migdał. Pieczemy ok. 40 minut w 170C. SYROP: Wodę gotujemy z cukrem i wodą różaną aż zgęstnieje na syrop. Delikatnie studzimy. CAŁOŚĆ: Syropem zalewamy jeszcze ciepłe ciasto. Zajadamy! Smacznego! PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA

Ostra na Słodko
Jadalne prezenty, czyli jak niezobowiązująco, ale od serca obdarować bliskich 89

kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty i szybki sposób można go przygotować w domu i przelać do niedużych, ozdobnych buteleczek. Syrop piernikowy Syrop dyniowy Syrop imbirowy Domowe, zdrowe słodycze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jagielnik z brzoskwiniami i kurkumą (bez pieczenia, bez oleju) 91

szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej 2 szklanki (480 ml) niesłodzonego mleka roślinnego (ja używam zwykle sojowego lub owsianego) 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku) 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy (można pominąć, ale polecam jednak spróbować – dodaje smakowego uroku ;)) 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu wanilii 1 puszka brzoskwiń(...)połówkach Wierzch: 2 galaretki roślinne (2 x 40 g) o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym 1 szklanka (240 ml) syropu z brzoskwiń w puszce 1 szklanka (240 ml) wody 2 połówki brzoskwiń z puszki (odłożonych wcześniej z naszego nadzienia) Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całe zanurzone i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie miksujemy płatki owsiane i orzechy

Lamarida.pl
Owsianka na śniadanie 124

tylko stosować go w mojej codziennej diecie. Dlatego dzisiejsza owsianka na śniadanie zawiera łuskane nasiona konopi i złote granulki pszczelego pyłku, które idealnie pasuje z bananem. Dodatkowo polałam owsiankę syropem z błonnika , który jest słodki lecz nie podnosi poziomu cukru we krwi w porównaniu do syropu z agawy czy miodu. Czy osoby uczulone na ukąszenie pszczół mogą jeść pszczeli pyłek(...)porcja Składniki: 100 ml owsianych płatków 200 ml wody szczypta soli do smaku 1 łyżeczka kokosowego oleju 1 banan 1 łyżka pszczelego pyłku 1 łyżka łuskanych nasion z konopi syrop z błonnika do posłodzenia, opcjonalnie Wsyp owsiankę do małego garnuszka. Wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 3 minuty. Wymieszaj owsiankę z kokosowym olejem i przełóż na miseczkę. Pokrój banana

codojedzenia
Słodko-kwaśna pokusa (deser) 113

też i wyglądem. Dziś słodko-kwaśna pokusa. Deser, który zjadłam ze smakiem z moją przyjaciółką. Połączenie słodkiego kremu na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie(...)zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość

Słodkie okruszki
ciasto filadelfia – bez pieczenia 238

masę przekładamy na spód ciasta i wstawiamy do lodówki. Pozostawiamy do stężenia. składniki na warstwę galaretkowa: 2 galaretki wiśniowe ok. 600 ml gorącej wody ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu ok. 150 ml syropu z wiśni lub kompotu wykonanie: Wiśnie odsączamy z syropu lub kompotu. Do wody wlewamy 150 ml syropu lub kompotu i zagotowujemy, zalewamy galaretkę. Mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Crusta – co to jest i jak ją zrobić? 129

estetycznie. I gotowe! Prawda, że proste? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Crusta – co użyć do nawilżenia kieliszka zamiast soku z cytryny? sok z limonki, pomarańczy lub jakikolwiek inny ulubiony sok syrop cukrowy Blue Curacao, Grenadine lub inny syrop likier kawowy lub jakikolwiek inny ulubiony likier miód Crusta – co użyć do ozdobienia kieliszka zamiast cukru? kakao tartą czekoladę sól(...)Margarity) kawę cynamon wiórki kokosowe cukier trzcinowy drobno starta skórka z cytrusów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Do jakich drinków wykorzystać crustę ? Crustę z cukru i syropu Blue Curacao wykorzystuję do drinku Smerfne Malibu Crustę z cukru i syropu Grenadine używam do drinku Wiśniowa poezja Crustę z soku cytryny i kakao wykorzystałam, np. do tego przepisu: Shot Oreo   Więcej inspiracji

Kulinarne Przeboje
Sangria przepis 91

taka gotowa którą kupicie w butelce. Wystarczy odrobina czasu, kilka prostych składników a zrobicie ją w 15 minut w domu. Dlaczego aż 15 minut? Bo musicie zrobić syrop cukrowy do osłodzenia drinka. Jeśli macie już gotowy będzie prościej! Przygotowanie : 15 minut + min 2 h chłodzenie Składniki: – 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina – 1/4 szklanki brandy (możesz zastąpić whisky, ale będzie(...)odrobinę inny smak) – pół pomarańczy – pół cytryny – 1 jabłko – 10-12 truskawek – 500 ml wody gazowanej – syrop cukrowy: 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Do rondelka dodaj składniki syropu cukrowego – cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Owoce umyj i pokrój

nietylkopasta.pl