200g orzechów laskowych 50g pistacji 50g orzechów włoskich 50g migdałów 200g daktyli 80g roztopionego oleju kokosowego 120g masła orzechowego bez dodatków Masa truskawkowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300g umytych truskawek bez szypułek 2 łyżki soku z cytryny Masa jeżynowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 125g jeżyn 50ml(...)wyrównać (lub równomiernie przełożyć do dwóch blaszek). Masa truskawkowa: 4. Orzechy nerkowca osączyć na sitku. Połowę orzechów przełożyć do miski i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, truskawki i wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około
Mała Cukierenkaryba z rodziny łososiowatych. Bardzo smaczna, a podana w sposób wyjątkowy. Oczywiście rozpieścili mnie sosem polewając rybę już na talerzu. Do tego koktajl Kwiat radości – Beefeater, schrub (syrop z octem) lipowy, likier Italicus, wytrawny wermut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA W wersji wegetariańskiej pojawiła się sałatka, a w niej cząstki gotowanych młodych ziemniaków, szparagi, fasolka szparagowa, szpinak baby, jajko na miękko(...)gotowane w zakwasie buraczanym, dresing ziołowy. Uzupełnieniem był koktajl Mokra Włoszka, klasyczny koktajl Americano – Punt e Mes, wermut Zucca Rabarbaro, soda. Na deser rabarbar duszony w syropie cukrowym z wanilią podany z kremowym sernikiem, syropem rabarbarowym na ciasteczkach maślanych z imbirem. Jejku, jej. Był przepyszny! Idealny. Rabarbar miękki, ale chrupiący, jędrny. Do tego koktajl Bliźnięta Pyrus – Wyborowa Exquisite
Kucharzycaroślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy? • 0,5 kg mąki(...)płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy, nasiona wanilii
Cookery.plsłoika na przemian wraz z cukrem wkładać pędy sosny. Następnie zasypane cukrem pędy ugnieść i przykryć zakrętką. Pozostawić na około miesiąc w słonecznym miejscu. Po tym czasie syrop przelać np. do słoików. Wystarczą 3 łyżki syropu dziennie aby zwalczyć infekcje
RAROSSAcukier drobny – 200 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kostka Kasia – 50 g * wiórki kokosowe – 80 g * jogurt gęsty naturalny – 300 g * migdały blanszowane SYROP: * cukier – 1 szkl * woda – 0,5 szkl * woda różana – 1 łyżeczka ( można śmiało zamienić na wodę pomarańczową ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kasię rozpuszczamy, studzimy. Semolinę mieszamy z cukrem. Dodajemy(...)pieczenia i jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kroimy w romby. W każdy romb wciskamy migdał. Pieczemy ok. 40 minut w 170C. SYROP: Wodę gotujemy z cukrem i wodą różaną aż zgęstnieje na syrop. Delikatnie studzimy. CAŁOŚĆ: Syropem zalewamy jeszcze ciepłe ciasto. Zajadamy! Smacznego! PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA
Ostra na Słodkokremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty i szybki sposób można go przygotować w domu i przelać do niedużych, ozdobnych buteleczek. Syrop piernikowy Syrop dyniowy Syrop imbirowy Domowe, zdrowe słodycze
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej 2 szklanki (480 ml) niesłodzonego mleka roślinnego (ja używam zwykle sojowego lub owsianego) 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku) 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy (można pominąć, ale polecam jednak spróbować – dodaje smakowego uroku ;)) 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu wanilii 1 puszka brzoskwiń(...)połówkach Wierzch: 2 galaretki roślinne (2 x 40 g) o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym 1 szklanka (240 ml) syropu z brzoskwiń w puszce 1 szklanka (240 ml) wody 2 połówki brzoskwiń z puszki (odłożonych wcześniej z naszego nadzienia) Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całe zanurzone i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie miksujemy płatki owsiane i orzechy
Lamarida.pltylko stosować go w mojej codziennej diecie. Dlatego dzisiejsza owsianka na śniadanie zawiera łuskane nasiona konopi i złote granulki pszczelego pyłku, które idealnie pasuje z bananem. Dodatkowo polałam owsiankę syropem z błonnika , który jest słodki lecz nie podnosi poziomu cukru we krwi w porównaniu do syropu z agawy czy miodu. Czy osoby uczulone na ukąszenie pszczół mogą jeść pszczeli pyłek(...)porcja Składniki: 100 ml owsianych płatków 200 ml wody szczypta soli do smaku 1 łyżeczka kokosowego oleju 1 banan 1 łyżka pszczelego pyłku 1 łyżka łuskanych nasion z konopi syrop z błonnika do posłodzenia, opcjonalnie Wsyp owsiankę do małego garnuszka. Wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 3 minuty. Wymieszaj owsiankę z kokosowym olejem i przełóż na miseczkę. Pokrój banana
codojedzeniateż i wyglądem. Dziś słodko-kwaśna pokusa. Deser, który zjadłam ze smakiem z moją przyjaciółką. Połączenie słodkiego kremu na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie(...)zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość
Słodkie okruszkimasę przekładamy na spód ciasta i wstawiamy do lodówki. Pozostawiamy do stężenia. składniki na warstwę galaretkowa: 2 galaretki wiśniowe ok. 600 ml gorącej wody ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu ok. 150 ml syropu z wiśni lub kompotu wykonanie: Wiśnie odsączamy z syropu lub kompotu. Do wody wlewamy 150 ml syropu lub kompotu i zagotowujemy, zalewamy galaretkę. Mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaestetycznie. I gotowe! Prawda, że proste? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Crusta – co użyć do nawilżenia kieliszka zamiast soku z cytryny? sok z limonki, pomarańczy lub jakikolwiek inny ulubiony sok syrop cukrowy Blue Curacao, Grenadine lub inny syrop likier kawowy lub jakikolwiek inny ulubiony likier miód Crusta – co użyć do ozdobienia kieliszka zamiast cukru? kakao tartą czekoladę sól(...)Margarity) kawę cynamon wiórki kokosowe cukier trzcinowy drobno starta skórka z cytrusów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do jakich drinków wykorzystać crustę ? Crustę z cukru i syropu Blue Curacao wykorzystuję do drinku Smerfne Malibu Crustę z cukru i syropu Grenadine używam do drinku Wiśniowa poezja Crustę z soku cytryny i kakao wykorzystałam, np. do tego przepisu: Shot Oreo Więcej inspiracji
Kulinarne Przebojetaka gotowa którą kupicie w butelce. Wystarczy odrobina czasu, kilka prostych składników a zrobicie ją w 15 minut w domu. Dlaczego aż 15 minut? Bo musicie zrobić syrop cukrowy do osłodzenia drinka. Jeśli macie już gotowy będzie prościej! Przygotowanie : 15 minut + min 2 h chłodzenie Składniki: – 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina – 1/4 szklanki brandy (możesz zastąpić whisky, ale będzie(...)odrobinę inny smak) – pół pomarańczy – pół cytryny – 1 jabłko – 10-12 truskawek – 500 ml wody gazowanej – syrop cukrowy: 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Do rondelka dodaj składniki syropu cukrowego – cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Owoce umyj i pokrój
nietylkopasta.plpieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 40g suchego maku 80g cukru 130g masła 210g pomarańczowej marmolady lub dżemu 250ml maślanki lub mleka 2 jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy Syrop: 3 łyżki pomarańczowej marmolady lub dżemu sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół. Blaszkę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką ( patrz(...)foremki). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22-23 minuty. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na 10 minut i po tym czasie wyjąć je z blaszki. Syrop: 6. Do rondelka przełożyć marmoladę i wlać sok z pomarańczy, postawić na małym ogniu i zagotować. Po zagotowaniu trzymać syrop na małym ogniu przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia
Mała Cukierenka