kolor z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż dalej aż do zrumienienia. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, miodem lub dżemem. Możesz dodać także owoce lub bitą śmietanę jako dodatek. Składniki amerykańskie pankejki 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)owoce Wykonanie Rozgnieć banana widelcem w misce. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia i cynamon, i znów dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego dla słodkości. Rozgrzej patelnię lub płytę grzejną i posmaruj ją olejem kokosowym. Wlej na nią łyżką lub chochlą porcję ciasta (wielkość zależy od Twoich preferencji). Smaż pankejki na złoty
Eat me! Fit me!Syrop z mniszka lekarskiego 💛 Czyli moje zbawienie gdy kaszel chce mnie zadusić :( Miód z mniszka cudownie okleja gardło i łagodzi jego ból. Przetestowałam go na dziesiątkach duszących nocy w życiu i on naprawdę działa! WSKAZÓWKI: Mniszek lekarski zawiera m.in witaminę A, C, D i witaminy z grupy B oraz potas, krzem, magnez czy żelazo. Działa przeciwzapalnie. Kwiaty mniszka zrywamy(...)zostaje. Mniszek w "sezonie" czyli maju śmiało można jeść na surowo - zarówno kwiaty jak i liście są jadalne. Można dodawać je do sałatek, koktajli czy soków. W przepisie na syrop z mniszka mojej babci daje się aż 1kg cukru na 500 kwiatów (ok. 425g) i syrop jest gęsty. Ja dodaję mniej cukru i nadal jest super, choć jest on rzadszy
Czarnawisienkaposiekanych ząbków czosnku sól i mielony pieprz 1 łyżka sosu Hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiej przyprawy 5 smaków 1 łyżka mirinu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Glazura: 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego 1/3 szklanki sosu balsamicznego około 1/3 szklanki soku z cytryny (do smaku) Boczek pieczony rolowany. Boczek rolowany Boczek rolowany(...)starannie z obu stron solą, mielonym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Krok 2. W miseczce wymieszać razem sos hoisin, sos sojowy, chińską przyprawę 5 smaków, mirin oraz miód albo syrop klonowy. Powstałą marynatą natrzeć boczek od strony mięsa. Zrolować boczek wzdłuż, a następnie związać go sznurkiem w kilku miejscach. Roladę z boczku ciasno zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Moja Książka Kucharskaczym tylko chcecie. A na dole klasycznie podrzucę Wam parę moich propozycji, żeby Was czymś zainspirować. Owsianka z czekoladą i migdałami wylądowała w misce razem z wiśniami w syropie, które dostałam od mojego taty. Muszę w końcu zrobić to cudo i opublikować u siebie. Jest się czym dzielić, wierzcie mi. Jest tam stosunkowo niewielka ilość cukru, całe wydrylowane wiśnie(...)łyżka 15 ml Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych górskich 3 kostki gorzkiej czekolady szczypta cynamonu łyżka płatków migdałowych 1 łyżeczka ulubionej konfitury lub owoców w syropie (przepis na 1 porcję) Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki owsiane, gotujemy je na wolnym ogniu około 8-10 minut, płatki muszą wchłonąć prawie całe mleko. Pamiętajcie o częstym
Kardamonovynastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Składniki jakie są potrzebne: Masa kakaowa: – 4 łyżki syropu z agawy – ¾ szklanki masła orzechowego – 3 szklanki ekspandowanych zbóż u mnie kasza qiunoa – 2 łyżki kakao Masa orzechowa: – 4 łyżki syropu z agawy – ¾ szklanki masła(...)orzechowego – 3 szklanki ekspandowanych zbóż Wierzch: – 100 g gorzkiej czekolady – 3 łyżki mleka W dużej misce połącz masło orzechowe, syrop z agawy. Wsadź do mikrofalówki na 30 sekund, mieszaj dokładnie i następnie wsyp kakao oraz ekspandowane zboża. Ponownie wymieszaj. Formę o wymiarach 15×21 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę kakaową. Mocno dociśnij
Zdrowy Styl Joannykoktajlu, smoothie czy zupy krem, będzie całkowicie niewyczuwalny. Olej z czarnuszki można dodawać do past kanapkowych (np. z awokado). Olej można przyjmować w połączeniu z miodem, sokiem owocowym, syropem klonowym, syropem z agawy lub syropem z jagody kamczackiej/malin– jego smak będzie wówczas ledwie zauważalny (to dobry patent na podanie oleju dziecku). Może także stanowić jeden ze składnik prozdrowotnego syropu
Słodkie okruszkiczekoladowych i deserów? Ja na pewno nie! Mam dziś dla Ciebie moje ulubione najpyszniejsze przypisy. Co dziś będzie? Szybsza i zdrowsza wersja tiramisu z perełkami gorzkiej czekolady, malinami w syropie i bez dodanego cukru, zdrowy koktajl z kakao prosto od dietetyczki, zupa z białej czekolady, zdrowsza wersja musu czekoladowego i ciasto czekoladowe w 2 wersjach. Perełki z gorzkiej czekolady(...)Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów (u mnie 140 g) – przełamanych na pół świeżo zaparzona kawa – pół szklanki mocnego espresso opakowanie mascarpone czekolada ciemna w postaci pastylek maliny w syropie Przepis na błyskawiczne tiramisu Połowę biszkoptów rozkładamy do pucharków, dodajemy łyżkę malin odsączonych z syropu i łyżkę syropu i po łyżce mascarpone na każdy pucharek. Na to idzie 2 warstwa
Ugotowane pozamiatanezrobić kokosowy deser z… Drukuj Proporcje na: 3 szt. Czas przygotowania: 20 min. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Część truskawkowa: 300 g truskawek 2 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodzika) 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Część z nasionami chia: 70 g nasion chia 100 g mleczka kokosowego 200 ml mleka roślinnego (użyłam(...)mleka migdałowego) 2 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodzika) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Dodatkowo: 4-5 truskawek na boki i wierzch deserków przygotowanie Przygotowanie deseru rozpocznij od zrobienia musu truskawkowego. Obrane i umyte truskawki umieść w blenderze. Dodaj pozostałe składniki, czyli syrop klonowy, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość zblenduj na gładką masę. Zblendowane truskawki
Via Gustosięgnąć. Nazwa: Batony raw Firma: 2KEEP natural bites Skład: Kokos i chia – pasta z daktyli, susz kokosowy 20%, orzechy nerkowca, nasiona chia 5%, płatki owsiane, nasiona lnu, syrop z agawy, skoncentrowany syrop z winogron. Migdał, chia i kakao – pasta z daktyli, migdały 8%, nasiona chia 6%, siemię lniane, płatki owiane, alkalizowane kakao w proszku 3%, regulator kwasowości E501. Kakao(...)jagody goji – pasta z daktyli, migdały, jagody goji 9%, susz kokosowy, kakao w proszku 4%, płatki owsiane, nasiona lnu, miazga kakaowa 2%, syrop z agawy, skoncentrowany syrop z winogron. Mango i banan – pasta z daktyli, suszone mango 10%, suszony banan 10%, susz kokosowy 5%, orzechy nerkowca 5%, płatki owsiane. Masa netto: 3x30g Wartości odżywcze: Kokos i chia – 30g/ 112 kcal
Candy Pandaswiśnie do deserów i wypieków? Czasem padają pytania dotyczące owoców. Jaka wersja najlepiej sprawdza się do deserów i wypieków. Odpowiedź jest prosta. Praktycznie każda. Możecie śmiało dodawać wiśnie z syropu, tylko wcześniej należy je dobrze odsączyć. Sprawdzą się też mrożone owoce. Tu wcześniej należy je rozmrozić. Można też oczywiście używać świeże wiśnie po wydrylowaniu. Każda wersja sprawdzi się zarówno(...)łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 2 jajka 1 szklanka (250 ml) naturalnego jogurtu pół szklanki oleju rzepakowego (sprawdzi się też słonecznikowy) drylowane wiśnie z syropu lub mrożone wiśnie (po 3 na babeczkę) /mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić, a owoce z syropu odsączyć na sicie Propozycja podania: prosty lukier z cukru pudru i soku z cytryny
Słodkie okruszkiprzygotowałam na bazie przepisu na złotą chałkę na oleju i wodzie. Zamieniłam tylko mąkę pszenną typ 500 na jasną mąkę orkiszową typ 650. Zajączki przed pieczeniem zamiast jajkiem posmarowałam syropem klonowy. To jest bardzo pyszna odmiana, polecam! Z tego przepisu upieczemy 8 bułeczek zajączków*. Składniki 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 To ta! 30 g cukru 2 jajka(...)oleju roślinnego 150 ml wody 8 g soli 12 g świeżych drożdży syrop klonowy do smarowania rodzynki na oczy dla zajączka nożyczki Wykonanie Drożdże rozpuszczamy w misce w wodzie. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz syropu klonowego i rodzynek. Całość mieszamy i wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką
Tajemnice Smakucytryny szczypta soli odrobina aromatu waniliowego Beza kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowy: 1 puszka ananasa (ok. 400 g) – syrop też będzie potrzebny (1 szklanka) 1/2 szklanki mleka 4 płaskie łyżki cukru 4 żółtka 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru 200 g masła o temperaturze pokojowej Zaczynamy od przygotowania biszkoptu(...)biszkoptu) (fot.3) , równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra dół) i piec przez około 25 minut. Wystudzić (fot.4) . Ananasa dobrze odcedzić z syropu (można nawet trochę odcisnąć) i pokroić w drobną kostkę. Syrop wlać do szklanki i jeżeli nie wyjdzie pełna, to dolać wody (ja użyłam wody kokosowej), a następnie przelać do garnuszka
Świat CiastaUdało mi się kupić w promocji brzoskwinie więc musiałam zrobić parę słoiczków w syropie . To obowiązkowa pozycja na zimę. Składniki: 1 kg brzoskwiń twardych ale dojrzałych 1 litr wody 400 g cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny Zagotować wodę w garnku. Wkładać na ok 2 minuty brzoskwinie, wyciągać pojedynczo i ściągać z nich skórkę. Przekroić na pół(...)wyciągnąć pestkę. Połówki owoców wkładać do wcześniej umytych słoików,zostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni. W garnku zagotować wodę z cukrem, aż powstanie syrop. Trwa to ok 15 min. Pod koniec dodać sok z cytryny . Gorącym syropem zalać owoce by były całkiem przykryte. Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować ok 10-15 minut. Wyjąć słoiki z brzoskwiniami w syropie
Niespełnione zdolności kulinarne