Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie

Przepis na : deser

G ulab jamun to rozkosznie słodkie indyjskie pączki, pachnące kardamonem i wodą różaną. W Indiach przygotowywane tradycyjnie z masy mlecznej khoya z odparowanego mleka, którą gotuje się kilka godzin. Jednak w naszych warunkach z powodzeniem mogą być zrobione z mleka w proszku i właśnie na taką wersję dostałem przepis od Henry'ego Largo , który podzielił się ze mną swoją recepturą. Sama nazwa pączków nawiązuje do owocu jamun (po polsku czapetka kuminowa) o podobnym do pączków kształcie i perskich słów gol i āb , o... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Food Square

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Tradycyjne potrawy świata - Singapur

Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie tradycyjne potrawy są przygotowane w Singapurze?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję