Ryżowa sałatka z kurczakiem i warzywami 174krążki, a paprykę w kostkę. 5. Ostudzony ryż przełóż do miski, wymieszaj z kawałkami kurczaka i warzywami. 6. Oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszaj, aby powstał sos, i polej nim sałatkę. 7. Fetę pokrój w kostkę i posyp nią zawartość miski. 8. Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki
Z notatnika dietetyka
Sałatka z truskawkami i szparagami 232zimna wodą. Pomidory kroimy w plastry, truskawki na ćwiartki. W misce układamy listki szpinaku, pomidory, truskawki i szparagi. Posypujemy serem feta. W szklance mieszamy ocet, oliwę i przyprawy, gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ziołami. Podajemy od razu
Kulinarne przygody Gatity
Udka kurczaka faszerowane mięsem i warzywami 227umieszczamy w foliowym worku do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Po tym czasie udka rozkładamy na blaszce, polewamy delikatnie sosem, który się wytworzył i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut , już bez przykrycia, aby skórka ładnie się zrumieniła *** *** Podajemy z ulubioną surówką i dodatkami, polecam pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które
Blog z Apetytem
Indyk w młodej kapuście 245Składniki: 400 g fileta z indyka 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule sól, pieprz czubryca czerwona pieprz ziołowy ocet balsamiczny maggi 1/2 łyżki sosu chili 2 łyżki posiekanego koperku majeranek, … Czytaj dalej Indyk w młodej kapuście
czarrna od kuchni
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką 299poszatkować, obrać ogórki, pokroić w kostkę, a rzodkiewki w półplasterki. Zieloną cebulkę posiekać. 2. Do szklanki wlać troszkę oleju, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę cukru. Wymieszać. sos wlać do warzyw, całość zamieszać. I gotowe. Szybko, prosto, smacznie! Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Carbonara z cukinii 137cukinii, jako alternatywę dla osób które są na diecie lub nie mogą jest makaronu. Tym razem przygotowałam inną wersję popularnego, włoskiego makaronu mianowicie carbonarę i również z cukinii. Do sosu użyłam serka mascarpone. Powstał pyszny i ekspresowy obiad, oczywiście dla tych co lubią warzywa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tosty z jajecznicą, boczkiem i fasolką 231Dzisiaj troszkę bardziej obfite śniadanie na styl brytyjski, czyli tosty z jajecznicą fasolką i boczkiem. Składniki: pieczywo tostowe 6 sztuk puszka fasolki w sosie pomidorowym 6 plastrów boczku 6 jajek 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przepis: Pieczywo zapiekamy w tosterze, Na suchej patelni grillujemy plastry boczku, Fasolkę podgrzewamy, Jajecznicę smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem
tyfranbox
Pstrąg pieczony w piekarniku 171żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Po tym czasie ryba będzie gotowa. Rybę podajemy na talerzu, na który przelewamy również sos, który znajduje się na dnie naczynia żaroodpornego. Jest w nim masa smaku. Pstrąga podajemy z białym pieczywem. Smacznego
Smak mojego domu
Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach 205dodaj posiekane fileciki anchios i posiekany czosnek. Podsmaż krótko. Dodaj pomidory i chili. Kilka minut pogotuj. Odcedź fasolkę. Pomidory przelej do brytfanny lub naczynia z możliwością zapiekania, rozłóż na sosie fasolkę, całoś posyp pokruszoną fetą a wierzch posyp suszonymi ziołami. Zapiekałam pod gillem ok 5 minut. Można zapiec w 180 stopniach C. przez 15 minut. Posypać świeżym oregano
AZgotuj!
Pyszna sałatka na piknik 195również świetny pomysł na szybkie i smaczne danie fit na obiad czy na kolację. Do sałatki polecam pesto lub prosty winegret. Ponieważ jest to sałatka wymieszana z tłustym sosem najlepiej spożyć ją od razu po przygotowaniu. Sałatka na piknik 4 porcje Składniki: 2 awokado 150 g pomidorów koktajlowych 2 dymki 150 g mini mozzarella 3 łyżki pesto z jarmużu, tutaj
codojedzenia
Polska - Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami 162Powraca mamina kuchnia i pomysł na wegańską wersję tradycyjnego niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami i kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem. Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków
Roślinożerni urlopowicze
Karkówka pieczona z pieczarkami w majonezie i ketchupie 179Szukacie pomysłu na pyszny obiad który przygotuje cię w kilka minut , więc to właśnie jest danie dla was. Pyszna karkówka z pieczarkami zapieczona w sosie z majonezu z ketchupem. Przygotowanie to maksymalnie 10 minut plus pieczenie. Polecam
Swojskie jedzonko
Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa 167lekko polędwiczkę z każdej strony. Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pokryć całą marynatą. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni Od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Zielona Kuchnia
Sałatka grillowa z papryczkami padron i grzankami 170pół, ogórki w plastry i na pół. Ser feta kroimy w kostkę. 2 łyżki oliwy mieszamy w szklance z octem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Pomidorki mieszamy z sosem, ogórkami i serem feta. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Większe papryczki kroimy na mniejsze kawałki, pozbawiamy je ogonków. Chleb kroimy w kosteczkę. Chleb i papryczki wrzucamy na patelnię. Przeciskamy czosnek
Czarnawisienka
Aronia. Uprawa, właściwości, zastosowanie 141zastosowanie w przetwórstwie, kulinariach, kosmetyce i farmakologii. Z owoców aronii przygotowuje się dżemy, konfitury, soki, syropy, kompoty, nalewki i galaretki. Nadaje się jako dodatek do ciast oraz mięs i sosów. Suszone owoce nadadzą się na herbatę. Sok z aronii bardzo dobrze sprawdza się jako barwnik, może być też pomocny w przypadku oparzenia słonecznego. Artykuł Aronia. Uprawa, właściwości, zastosowanie pochodzi
ProstePesto.pl