sosy - 72234 przepisów (strona:2665/4816)

Sałatka z pęczakiem na słodko 109

ognia, przestudzić. Owoce i orzech pokroić w mniejsze kawałki. Śmietankę kremówkę wymieszać z miodem oraz posiekanymi liśćmi mięty. Do miski wsypać ostudzoną kaszę pęczak, dodać owoce i orzechy oraz sos śmietankowo-miodowy. Dokładnie wymieszać. Sałatkę z pęczakiem na słodko podawać wcześniej schłodzoną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z pęczakiem na słodko pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pampuchy 126

Letnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ gdy wracaliśmy do domu te drożdżowe kuleczki już gotowały się na parze. Teraz też było podobnie – wchodzę do domu, a pampuchy już w garnku. No cóż, historia lubi się powtarzać. Składniki na pampuchy

niecodziennikpary
Racuchy z mąki kukurydzianej 113

mąki kukurydzianej . Są bardziej kruche od tradycyjnych racuchów, ale równie dobrze jak one wyrastają i trzymają kształt. Można je podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionego dżemu lub sosu. Składniki na racuchy z mąki kukurydzianej 400 g mąki kukurydzianej 50 g świeżych drożdży 2,5 szklanki mleka 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego

niecodziennikpary
Szparagi na słodko w cieście francuskim 116

Szparagi najczęściej kojarzą się z sosem holenderskim, grillem lub innymi daniami na słono. Białe szparagi można jednak przygotować na słodko np. z kremowym capreggio, orzechami nerkowca i miodem. Takie szparagi na słodko w cieście francuskim są bardzo miłą odmianą dla znanych nam sposobów przyrządzania tego sezonowego warzywa. Nie jest to deser, ale bardzo dobra i lekka propozycja na kolację

niecodziennikpary
Pasta z bakłażana i selera naciowego 124

musimy pamiętać o dodatkowych produktach do zrobienia zdjęć, które czasami kilka dni zalegają w lodówce. Tak było z bakłażanem – dopełniającym zdjęcie moussaki oraz resztą selera naciowego użytego do sosu bolognese. Udało nam się stworzyć bardzo smaczną pastę, uzupełniając te dwa składniki jabłkiem i słonecznikiem oraz doprawiając ją pikantnym pieprzem cayenne. Składniki na pastę z bakłażana i selera naciowego

niecodziennikpary
Pierogi z jagodami 102

lasu na jagody zawsze jedziemy w dwóch kulinarnych celach – użycia ich do zrobienia pierogów oraz pampuchów z sosem jagodowym. W tym roku było oczywiście podobnie i z naszych rodzinnych wypraw dwukrotnie lepiliśmy pierogi z jagodami , za każdym razem było ich oczywiście za mało, aby najeść się na cały rok. Ciekawostką podpatrzoną u Mamy było dodanie do jagodowego farszu budyniu

niecodziennikpary
Pikantne burrito z czerwoną fasolą 111

patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć, aż się zeszkli. Wsypać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone, usmażyć na rumiano, odstawić z ognia. Do mięsa wlać zawartość puszki fasoli wraz z sosem, pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem. Pozostałe dodatki: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Rzymską sałatę opłukać

niecodziennikpary
Kaczka pieczona z jabłkami 133

drugą stronę, wlać 1 / 2 szklanki gorącej wody i piec kolejne 2 godziny . Duża i tłusta kaczka będzie potrzebowała wydłużenia czasu pieczenia. Podczas pieczenia kaczkę często polewać wytwarzającym się sosem, kilka razy odwrócić. Aby zapobiec przypaleniu się końcówek skrzydeł i nóg, można je zawinąć w folię aluminiową (mniej więcej w połowie pieczenia). Gdyby kaczka już się przyrumieniła, a do końca

niecodziennikpary
Gulasz z dzika z grzybami 115

śliwek, redukowanego czerwonego wina i kilku kuleczek jałowca oraz ziela angielskiego. Gulasz z dzika z grzybami długo się dusił, ale efekt końcowy wart był czekania, na powierzchni naturalnego sosu unosiły się złociste oczka tłuszczu, a grzyby doskonale komponowały się z tym wyrazistym w smaku mięsem. Udostępnij Składniki na gulasz z dzika z grzybami 600 g mięsa z dzika na gulasz

niecodziennikpary
Udka kacze w pomarańczach 125

Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, dolać sok pomarańczowy i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny . Podczas pieczenia udka odwracać mniej więcej co 30 minut, polewać je wytworzonym sosem. Gdyby sok z pomarańczy odparował, dolać trochę gorącej wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w grube plastry pomarańczę. Udka kacze w pomarańczach podawać wraz z plasterkami upieczonej

niecodziennikpary
Pieczona pierś gęsi z owocami 118

minut . Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 60 minut – od czasu do czasu mięso odwrócić na drugą stronę i polać wytworzonym sosem. Na 30 minut przez zakończeniem pieczenia zdjąć folię, a mięso przewrócić skórą do góry, żeby zrobiła się chrupiąca. Pieczoną pierś z gęsi z owocami po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić

niecodziennikpary
Królik duszony z pieczarkami 129

pewnością jest daniem, które może z tymi wspomnieniami konkurować. Mięso gotowane na sporej ilości pieczarek z dodatkiem białego wina jest miękkie i soczyste, a z grzybów powstaje świetny, aromatyczny sos. Z pewnością jest to danie, które można podać na świąteczny stół lub przyjmując gości na niedzielnym obiedzie. Składniki na królika duszonego z pieczarkami 1 królik 500 g pieczarek 1 szklanka

niecodziennikpary
Surówka z kapusty pekińskiej z owocami 129

kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, obrać je z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki. Miętę opłukać, posiekać. Z oliwy, wody, octu, miodu oraz posiekanej mięty przygotować sos do surówki. Polać nim kapustę pekińską i owoce, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę z kapusty pekińskiej z owocami podawać jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Sałatka caprese 113

talerzu układać naprzemiennie plastry pomidora, sera oraz bazylii. Całość skropić oliwą oraz oprószyć zmieloną solą oraz pieprzem. Kilka listków bazylii drobno posiekać, wymieszać z łyżką oliwy i tym sosem polać wcześniej ułożoną sałatkę caprese. Sałatkę caprese można wzbogacić, dodając pokrojone w krążki oliwki lub skraplając ją delikatnie octem balsamicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka caprese pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kasza jaglana z warzywami 118

przez 15 minut. Pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę jaglaną z warzywami można podawać jako dodatek do mięs i sosów lub jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kasza jaglana z warzywami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania