Zapiekany omlet z nowalijkami 217curry, która uwydatnia smaki jeszcze mocniej i lekka masa jajaczna, łącząca całość. Lekko, pysznie, prosto i bardzo wiosennie :) Można zjeść samo, można posypać dodatkową porcją świeżych ziół lub dodać sos na bazie jogurtu naturalnego. Taki omlet idealnie sprawdzi się na śniadanie ale i na popołudniową słoną przekąskę. Na ciepło i na zimno zachwyci niejdnego! :) Zapiekany omlet z nowalijkami Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Udka kurczaka w sosie BBQ z ananasem 177powiecie na połączenie pieczonego, soczystego kurczaka, pikantnego i aromatycznego sosu BBQ i słodkiego ananasa? To wszystko możecie mieć w jednym daniu, na jednej patelni i to w ciągu godziny. Czy to nie kusząca propozycja, szczególnie w taki zimny i deszczowy, wiosenny dzień. Zajrzyjcie poniżej i zróbcie koniecznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwony kapturek 181pokrojone papryki, doprawiamy solą czosnkiem oraz pieprzem, prużymy 10 minut 5. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową oraz wlewamy śmietanę, chwilę gotujemy 6. Następnie miksujemy warzywa i polewamy sosem mięso 7. Danie gotowe 8. Smacznego
Kulinarna Chwila
Spaghetti z krewetkami na białym winie 157ziołami i szczyptą chili. Gotujemy na małym ogniu przez ok 7 minut i dodajemy krewetki. Gotujemy mieszając cały czas ok 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Do gotowego sosu dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość, rozkładamy na talerze posypujemy natką pietruszki i ewentualnie parmezanem. Smacznego! 1 porcja (bez sera) - 438 kcal, - białko - 25 g, - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacje
Bagietka pszenna na pszennym zakwasie 183moim domu na stałe. Przed pieczeniem trzeba tylko dać jej czas na powolne wyrastanie. Doskonale pasuje do wędlin, dżemów, serów, jest wspaniałym dodatkiem do zup oraz dań z sosem. Jest to mój kolejny wypiek na zakwasie pszennym zrobionym z mąki tortowej. Co potrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g maki pszennej tortowej
Bułka z Chlebem
Keto drobiowe szaszłyki z cukinią (Paleo, LowCarb) 238sferze doboru składników, to czemu nie pobawić się zatem formą…? Moja dzisiejsza propozycja to nic innego jak włoskie polpette con olive . W kraju pochodzenia zestawia je się zazwyczaj z sosem pomidorowym i myślę, że pasowałby on tutaj wyśmienicie. Ja jednak postawiłam na zielony dodatek w postaci purée z brokuła . Też pysznie i zdrowo. Dodatkowym plusem tego dania jest fakt
Modern Cave Girl
Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i boczkiem 193Następnie układamy połowę ilości boczku i przykrywamy je kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzchu układamy znów boczek. Śmietanę łączymy z jajkami, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zapiekankę równomiernie polewamy śmietanowym sosem, układamy gałązki świeżych ziół. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę aby wierzch zapiekanki zarumienił się
Qchnia po prostu
Szakszuka ze szpinakiem 142razem postanowiłam zrobić szakszukę ze szpinakiem. Podstawowymi składnikami tego dania są świeże pomidory, papryka, cebula oraz jajka. Przygotowując szakszukę nie mieszamy jajek, muszą one tak jakby gotować się w sosie pomidorowym. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Szakszukę ze szpinakiem robię zazwyczaj na śniadanie lub kolację i podaję z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 pomidory malinowe
Danka Pichci
Oszczędna Zupa Tajska – 1 składnik robi robotę! 172taniości (12zł!) za ogromne pudło (400g!) a potem może miesiącami stać w lodówce i wierzcie mi – robi robotę! Najprostsza zupa, nie tylko dzisiejsza krewetkowa czy nawet gulasz, sos, warzywa z patelni z jej dodatkiem zyskują zupełnie nowe wcielenie. PRZEPIS OSZCZĘDNA ZUPA TAJSKA Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego – ja użyłam pachnącego oleju kokosowego 3 litry wody
Dorota Smakuje
Sałatka ze strączkami 152Paprykę pokrój w kostkę. 4. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. 5. Do oliwy dodaj ocet i syrop klonowy, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość jeszcze raz porządnie wymieszaj
Z notatnika dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami 223dostęp do piekarnika, czuję niesamowitą potrzebę wykorzystywania go. Ostatnio robiłem już pieczarki faszerowane i naleśniki zapiekane . Dzisiaj natomiast, na warsztat wjechała zapiekanka ziemniaczana z boczniakami. Skąpana w kremowym, koperkowym sosie, uwodzi swoim zapachem 😊 Porady dotyczące zapiekanki Foremka: ja robiłem w foremce o wymiarach 20×30 cm. Jeśli Twoja jest większa, to zwiększ troszkę proporcje. Użyj ziemniaków młodych lub tych
Blendman
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami / Rye pasta casserole with chicken and vegetables 119pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka
Martyna Cooks
Szpinakowa shakshouka / Sinach shakshouka 123szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty “sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp pieprzem. Przykryj pokrywką, najlepiej szklaną, żeby było widać
Martyna Cooks
Rosół drobiowy / Chicken broth 128Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base of all bases
Martyna Cooks
Puszyste Placuszki Z Cukinii 190Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. tzatziki. Smacznego !! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Gotowanie...to proste !