szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki” na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić. Po pewnym czasie pomidory puszczą(...)Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu
https:KKuchniaMniammajeranku świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego 2 bułki kajzerki (aby było zdrowiej, mogą oczywiście też być grahamki) 10 dkg wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy(...)przykryciem, sporadycznie mieszając. 3. W tym czasie przygotowujemy grzanki: kajzerki kroimy na pół, potem na podłużne paseczki, a następnie w kostkę średniej wielkości. Wrzucamy je na patelnię, na której smażyliśmy cebulę (dzięki temu będą miały delikatnie cebulowy posmak) i na baaaaardzo małym ogniu suszymy nasze kosteczki ok 15 min. Oczywiście możecie również skorzystać z gotowych grzanek. Ja często kupuję ziołowe
Restauracyjka Literackasmaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny, dodaj 2 łyżki sera koziego. Podawaj
Kredowe Menusoli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniajednolita masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Formować kotlety i smażyć na złoto z obu stron. Opcjonalnie można kotlety ziemniaczane, przed usmażeniem obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smacznego! Może zainteresują Cię również inne przepisy na kotlety ziemniaczane: Tradycyjne kotlety ziemniaczane Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem
CookYourselftych lat z dzieciństwa? Oponki z białym serem Składniki : 500 g białego twarogu 500 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody 2 łyżki spirytusu 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła do smażenia 700 ml oleju + 300/400 g smalcu cukier puder do oprószenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwrzucamy kurki posiekane i pomidory.Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem
BaRepasPyszne oponki nie tylko na tłusty czwartekOponki z serem SKŁADNIKI:twaróg - 700 gcukier - 3/4 szklżółtka jaj - 5 sztmąka - 800 g + do podsypywaniaocet - 1,5 łyżkisoda - 1 łyżeczka szczubaśmietana - 0,5 szklmargaryna - 170 gDODATKOWOcukier puder do posypaniatłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto
Kuchnia Danusinaleśniki z makiem podane z lemon curd, ricottą i miodem Chciałam zrobić taką śliczną wysoką wieżyczkę, ale trochę za duże po smażyłam te naleśniki
More food, love and dreamsśmietany3 jajka1 łyżka octucukier puderWYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).Oponki smażą się bardzo
Serce zamknięte w formie pysznościpieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać wywar z kurczaka, razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę, fasolę, bazylię, tymianek, oregano i sól. Delikatnie dusić ok 30 minut, aż ziemniaki i fasola będę ugotowane, ale nie rozgotowane. Wymieszać makaron i ser, dodać, uzupełnić wywar wodą jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dotować
Apetyczna babeczkadania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 limonki, 200 ml kwaśnej śmietany 12%, 1 awokado(...)smażyłem przez 10 minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które są nośnikiem ostrości - podobnie pestki można pominąć w przygotowaniu sosu. Tortille posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem. Na ich środku ułożyłem farsz z mięsa wołowego, który następnie posypałem startym żółtym serem cheddar. Tortille dość
Wyprawy kulinarnemięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy(...)drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym ogniu przez około 10 minut.Ugotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, 2 łyżkami
Świat Domowej Kuchniśmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie
Swojskie jedzonkocoś pysznego, z rybką i nie bedziemy tego smażyć, ale upieczemy w piekarniku i to nie byle jak! Upieczemy ją na kamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę
Z Kuchni Do Kuchni