ser smażony - 2002 przepisów (strona:82/134)

Minestrone po mediolańsku 178

pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać wywar z kurczaka, razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę, fasolę, bazylię, tymianek, oregano i sól. Delikatnie dusić ok 30 minut, aż ziemniaki i fasola będę ugotowane, ale nie rozgotowane. Wymieszać makaron i ser, dodać, uzupełnić wywar wodą jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dotować

Apetyczna babeczka
Meksykańskie enchiladas 155

dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 limonki, 200 ml kwaśnej śmietany 12%, 1 awokado(...)smażyłem przez 10 minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które są nośnikiem ostrości - podobnie pestki można pominąć w przygotowaniu sosu. Tortille posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem. Na ich środku ułożyłem farsz z mięsa wołowego, który następnie posypałem startym żółtym serem cheddar. Tortille dość

Wyprawy kulinarne
Bolońskie niespodzianki 165

mięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy(...)drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym ogniu przez około 10 minut.Ugotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, 2 łyżkami

Świat Domowej Kuchni
Śnieżny puch -lekka chmurka bez pieczenia 4147

śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować  kokosową posypkę:  Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie

Swojskie jedzonko
Kasza bulgur jak z innej bajki 177

coś pysznego, z rybką i nie bedziemy tego smażyć, ale upieczemy w piekarniku i to nie byle jak! Upieczemy ją na kamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie  Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie  Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę

Z Kuchni Do Kuchni
Oponki pieczone w piekarniku 249

light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis znalazłam tutaj: KLIK .  400g sera twarogowego 1/4 szklanki cukru pudru 3 i 1/2 szklanki

Szefowa kuchni
Ryba z porem pod beszamelem 292

beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera.8. Rybę podajemy

Kuchnia domowa Ani
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 164

składniki połączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaronowa zapiekanka z patelni - frittata di pasta 398

rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony  makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać.  Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek  i wlać całą zawartość z naczynia. Wyrównać powierzchnię, zmniejszyć gaz i smażyć pod przykryciem przez około 15 minut

zielonacukinka
Frittata z fasolki szparagowej 226

sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.  Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową . Na głębokiej patelni po dodaniu oliwy z oliwek podsmażyć lekko cebulę startą na tarce o dużych otworach. Do podsmażonej cebulki dodać rozbite jajka z fasolką i smażyć na małym ogniu pod przykryciem

zielonacukinka
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 300

przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym w towarzystwie pietruszkowego pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI:  - 300 g mąki pszennej  - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego  - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię(...)dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy

Sajkofanka smaku
Mini Calzone ze Szpinakiem 198

szklanki)łyżka oliwy (lub oleju)łyżka cukrułyżeczka solifarsz:duża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)3 ząbki czosnkuok. 40 g masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie)jajko + odrobina mleka do posmarowaniatymianek do posypania (opcjonalnie)Mini Calzone ze Szpinakiem- Sposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozpuszczamy(...)smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek lekko rozwałkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz

Słodka Strona
Placuszki z dorsza z brokułami i kukurydzą czyli pomysł na obiad 94

dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać majonez, tarty ser, przyprawy. Rybę pokroić na drobne kawałki, umyte różyczki brokuła podzielić na małe cząstki, kukurydzę odsączyć. Wszystko to umieścić w masie w rondelku, wymieszać bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placuszki, formując ciasto łyżką, podobnie jak racuchy. Artykuł Placuszki

Raj dla Podniebienia
"Kiszone" mielone 111

Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy.  Z masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (żeby w środku

Kolorowy Przepisownik
Krokiety z nadzieniem serowym. 153

wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 10 dkg startego żółtego sera 1 duży seler gałka muszkatołowa pieprz oregano, bazylia, tymianek

vegetanie

Proponowane wyszukiwania