Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej(...)małe kawałki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Jeżeli mamy dużą patelnię to dodajemy do mięsa warzywa, jeżeli patelnia jest za mała, to odkładamy mięso do garnka i osobno smażymy warzywa. Trzeba pamiętać, żeby ich nie rozgotować, bo będą się jeszcze dość długo piekły. Jeżeli używamy mrożonek to warto odparować z nich trochę wody. Podsmażone warzywa mieszamy z mięsem i doprawiamy
KasiaiKrzysiu.plPonieważ śniadanie może być królewskie proponuję pyszne grzanki z ulubionymi dodatkami... SKŁADNIKI: 2 kromki chleba razowego 1 jajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy(...)oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne
Kuchnia Beatymogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś(...)ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy
Przysmaki Karolkismażymy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy ryż i przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dolewamy partiami bulion co chwilę mieszając. Jednorazowo po około ½ szklanki. Kolejną partię wlewamy gdy cały płyn zostanie wchłonięty. Trwa to około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzechy, doprawiamy solą i pieprzem a na górę układamy pokrojoną gorgonzolę. Czekamy kilka minut, aż ser się
Moja Mama Gotujeserem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula masło klarowane do smażenia Przyprawy
Zasmakuj Kuchnisera białego 2 jajka 1/4 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia miód Wykonanie: Do miski wkładam twaróg, banan i rozgniatam widelcem. Następnie dodaję roztrzepane jajko oraz mleko, mieszam. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodaje miód do smaku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy po jednej łyżce ciasta, lekko spłaszczamy. Smażymy
magiczna kuchnia Kasiznacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już metabolizm, pozwalam sobie na taką rozpustę. Wersję podstawową uzupełniłam ulubionym szpinakiem i serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 150 g fety 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie
bistro mamarazem smażymy – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka sos stale mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość ponownie zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli grudki jednak Wam powstały, zmiksujcie całość. Dodajemy przyprawy – startą gałkę, sól, pieprz oraz starty ser. Całość
Karo in the Kitchenzaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!). Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna(...)elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy
Kuchnia Prezydentowejbiałym serem i dżemem z czarnej porzeczki. Pycha! 'naleśniki wg przepisu Juli Child' Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie
CookYourselfserem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa
Gosia gotujekozim serem na bagietce to bajka! Polecam!składniki800 g cebuli1- 2 łyżki płynnego miodu2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto)1/3 szklanki octu balsamicznegogarść rodzynekew brązowy cukier do smakusóloliwa z oliwekprzygotowanieCebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, najlepiej przy pomocy specjalnej krajalnicy - mandoliny, lub tarczy w robocie. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć
Stare Garybędąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziejJ Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki(...)solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym
Mania Gotowaniasprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą.Czas przygotowania:30 minutPorcje: 10 Składniki:150 g mąki gryczanej,100 g mąki orkiszowej razowej(...)kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki na 15 minut.Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód
SzczyptaSmaQser) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy makaron siekamy bardzo drobno natkę pietruszki i chilli (jeśli nie lubimy ostrych potraw możemy usunąć nasiona, ale ja siekam chilli w całości z nasionami), a czosnek przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy dosłownie
PatiGotuje