ser smażony - 2002 przepisów (strona:98/134)

Fasola Gigantes Plaki 168

świeże pomidory – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć przez min. 12 godz, a najlepiej przez całą noc (włożyć do dużej miski lub garnka i zalać dużą ilością wody – fasola będzie zwiększać(...)miękka – odcedzić i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dorzucić marchewkę – smażyć kilka minut. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory z puszki, świeże pomidory pokrojone w kawałki, listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić octem winnym (około 2 łyżki), dolać ok. 300 ml wody

Pociąg Do Kuchni
Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem żurawiny 158

Moja lodówka jest wypełniona po brzegi serkami wiejskimi oraz serami w kostce, a to dlatego, że w Biedronce do dziś była promocja -20% na sery białe :D Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć. Tak więc dziś słodka wersja(...)pszennych garść żurawiny kilka  kropel (około 15) stewii firmy  SteviGold 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie  Centrum Sylwetki olej ryżowy firmy Oleofarm   do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 345

Kuskus1 szklanka (około 300 g) kuskusu1 papryka żółta1 papryka czerwona1 świeża czerwona papryczka chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy(...)arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody

Smakowity Blog Kulinarny
Sandacz po polsku z wody. 171

małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza(...)mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem

Kulinarny karnet Christophera
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 184

pieprzSchab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę.  Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję  z jednej strony musztardą. Układam po plasterku szynki, sera, połówce korniszona. Starannie i "ciasno" zawijam, spinając wykałaczką,  aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy  układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego(...)stale mieszając, by zlikwidować grudki. Przyprawiam do smaku solą  oraz pieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos.   Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 208

bułka 1 łyżka oliwy 1/2 małego brokułu 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza do sera lub obieraczki do warzyw sól  1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka(...)miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, jogurt naturalny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Bułkę kroimy w plastry, smarujemy oliwą i grillujemy lub smażymy z obu stron na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Gotujemy 4 i 1/2 minuty, licząc

cool and minty
Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem 84

miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan.     Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem   Składniki na 4 porcje:   100g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie mozzarelli, startej na grubych(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni. Dodajemy skórkę z cytryny i chwilę smażymy. Odstawiamy. Groszek mrożony gotujemy do miękkości, a jeśli używamy groszku z puszki odsączamy go. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, wlewamy mleko i dobrze mieszamy do rozpuszczania

Smak mojej kuchni
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 133

wiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą(...)szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g * duża cebula – 1 szt * ser feta – ok. 200 g * czosnek – 3-4 ząbki * pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek

Ostra na Słodko
Pizza mięsna uczta 279

kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski(...)smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy.5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 195

biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera(...)masła. Wrzucić pory oraz cebulę. Dodać szczyptę soli i dusić, aż stracą na objętości i staną się szkliste i miękkie ( około 10 minut ). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć kolejną minutę . Przełożyć do miski. Ostudzić. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym. Rozpuścić pozostałe 30 g masła, dodać pokrojony boczek i smażyć, aż tłuszcz z boczku się wytopi, a na patelni pozostaną

Moja Delicja
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 165

plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie(...)nią dość dużo czasu. Plasterki boczku kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Podsmażamy na mocnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Dolewamy syrop klonowy i smażymy do momentu aż boczek będzie tak brązowy jak chcemy. Gotowy boczek przekładamy na talerz, zostawiając tłuszcz z syropem klonowym na patelni. Brukselki oczyszczamy z uszkodzonych lub zbrązowiałych listków, jeśli są duże

les mirabelles
56. Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy 156

bułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata - pół główki olej do smażenia sól, pieprz, wegeta Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej jajka, bułkę tartą, sporo(...)cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem

Jadło i czytadło
cukinia z makaronem 135

jeśli to zawiera makaron - Miska jest kupiona :) Składniki: 1/2 opakowania makaronu 1 nieduża cukinia 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1-2 pomidory bez skórki odrobina oliwy do smażenia Przygotowanie: makaron gotujemy we wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku - tak aby się delikatnie zeszkliły dodajemy pokrojoną w kostkę(...)się ugotuje (najlepiej al dente) dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy, tak aby makaron połączył się z powstałym sosem i gotowe  Możemy posypać parmezanem lub innym ulubionym twardym serem. Smacznego

Gotowanie z pasją
Lasagne! :)) 169

odsączamy zieleninkę, następnie rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni i przyrumieniamy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek i szpinak. Doprawiamy do smaku. Po ok. 10 minutach smażenia odstawiamy nadzienie. Zabieramy się za beszamel ;)Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez chwilę. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy aż wszystko(...)plastry), nakładamy nasze nadzienie, kolejną warstwę makaronu, polewamy beszamelem i tak aż nam się wszystko skończy :) ostatnia warstwa to makaron pokryty beszamelem. Wierzch lasagne posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy całość (pod przykryciem) do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez ok. 40minut. Gotowe! Ps. Lasagne wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz

Emcia Pichci
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 334

ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego 2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego 3 łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj(...)podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz i ostudź. Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania