cebuli,• 1 ząbek czosnku,• kilka gałązek tymianku,• szczypiorek,• szczypta gałki muszkatołowej,• oliwa do smażenia,• 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino,• sól i pieprz biały do smaku.Przygotowanie:Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę(...)masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem
SzczyptaSmaQzajmuje się przede wszystkim sprzedażą burgerów i dań mięsnych, ale w ich ofercie jest także burger wegański z cieciorki. Po przeprowadzeniu "wywiadu co i jak", dowiedzieliśmy się, że jest smażony na oleju na oddzielnej patelni, więc z chęcią się na niego skusiliśmy:) Tradycyjna dostępna tam wersja wegańska to burger w bułce. Jednak Maugo ze względu na występujące u niej czasami(...)Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze
Bananowe Poleilość wody ponieważ zależy to głównie od rodzaju mąki.Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze je wyrobić Następnie podzielić je na 9-10 części i cieniutko rozwałkować. Smażyć na nagrzanej suchej patelni z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne bąbelki . Po usmażeniu placki włożyć z powrotem na patelnię i przykryć pokrywką.Łatwiej będzie(...)paski. Dodać do gotowego już farszu. Placki umieścić na stole, dodać kilka listków porwanej sałaty i równomiernie rozłożyć na nich gorący farsz. Zwinąć na pół , posypać wiórkami sera i listkami bazylii. Podawać... Smacznego
Gosia gotujeryżowe naleśniki na mleku migdałowym, z ricottą, nektarynką duszoną w miodzie i miodem Przyzwyczajam się do codziennego pędu, porannego pośpiechu i braku
More food, love and dreamsHistoria zaczyna się w pewnym sklepie, do którego udałam się onegdaj celem zakupienia składników do zupy z poprzedniej notki. Mieli tam, jak się okazało, promocję na
Kulinarne zapędy Kokosamieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej konsystencji (parę sztuk wylądowało niestety w koszu), ale metodą(...)oczkach, dusimy do odparowania większości wody. Następnie kroimy drobno kurczaka i dodajemy go do pieczarek. Dusimy chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Doprawiamy farsz i smarujemy naleśniki
Powiedz dietom nieoleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka tymianku Łyżeczka oregano Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj ciasto na calzone. Wsyp do dużej miski suche składniki(...)patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć. Z warzyw odparuje trochę wody, chorizo puści sok, smaki przemieszają się. Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Posyp stolnicę mąką, chwilę wyrabiaj ciasto, a potem utocz kulę i podziel na cztery części, z których zrobisz cztery
Niedzielny kucharzDodajemy otręby i jajko, a następnie mieszamy masę ręką, odstawiamy na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły. Formujemy okrągłe burgery i na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) smażymy z obu stron aż mięso będzie rumiane i dobrze przysmażone. Burgerów wyszło mi dość sporo, ale to zależy od grubości i średnicy uformowanych kotlecików. Przed przygotowaniem burgerów(...)piekarnika i pieczemy przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Dodatki: liście sałatykolorowa papryka pokrojona w paski2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastrypomidor pokrojony w plastryplastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej)cebula pokrojona w krążkimusztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam je jeszcze
Symfonia Smakówkreacje i boi się, żeby nie przytyć . Również mi udało się w końcu w poniedziałek kupić piękną, długą suknię w kolorze indygo… Od tej pory skończyło się jedzenie smażonych kotletów czy innych wysokokalorycznych rzeczy . W domu teraz w pełni czas na zupy, o co wcale nie trudno biorąc pod uwagę super sezon i dużą dostępność warzyw. U mnie(...)sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka korzeń pietruszki – 1 sztuka serek topiony lup typu philadelphia – 100 g skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki sezam – kilka łyżek grzanki żółty ser lub parmezan– do posypania – można pominąć słodka papryka kurkuma tabasko sól, pieprz PRZYGOTOWANIE : W litrze wody ugotować skrzydełka z kurczaka z obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy będą gotowe wyciągnąć
kuchniabellissima.wordpress.comminut wrócić z tacą gorących serowych pączków obsypanych cukrem pudrem, goście będą bardzo zdziwieni, a jednocześnie zachwyceni. Na blogu jest już przepis na pączki z serka, ale był to ser risotta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą tego ciasta jest serek kanapkowy i mąka pszenna wymieszana z krupczatką. Pączki są wielkości małej mandarynki. Pączki przygotowuje(...)serka kanapkowego ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia W misce miksujemy 2 jajka z cukrem pudrem, dodajemy serek cały czas miksując. Oba rodzaje mąki mieszamy z solą i z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. W rondelku rozgrzewamy olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięborówki Przygotowując naleśniki zawsze korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu, który Wam dzisiaj podam. Właściwie to stanowi on podstawową bazę, którą można dowolnie modyfikować i tworzyć przeróżne cudeńka.Do ich smażenia nigdy nie używam tłuszczu- porządna patelnia teflonowa daje radę, wszystko bardzo ładnie wychodzi, także bez obaw, niczego nie spalicie jeśli macie dobry sprzęt. SKŁADNIKI NA 8-9 MAŁYCH NALEŚNIKÓW(...)nimi chudym twarogiem dzięki temu pancakes'y nie zawierają wyłącznie węglowodanów i tłuszczy, ale również sporą porcję białka, która idealnie komponuje się z całością. Jeśli nie przepadasz za serem możesz zastąpić go na przykład masłem orzechowym i dodać więcej świeżych owoców- smakuje równie wspaniale, zresztą- co z masłem orzechowym nie jest pyszne?! Poniżej kilka moich wariacji w dzisiejszym temacie. Zachęcam
peanutbuttermonsterSól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, na rogrzanym na patelni oleju, bez panierki, na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Boczek pokroić w niewielką kostkę.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć(...)pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku.Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię
Gospodyni Miejskakażdemu to przypadnie do gustu, ja takie smaki uwielbiam, więc się w jarmużu zakochałam. Chlebek wyszedł boski - mięciutki, pachnący, sycący. Idealny na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek. Ser bosko się ciągnie, i zjadałam kromki jedna za drugą (szczególnie, kiedy był jeszcze ciepły). Jeśli nie znacie jarmużu, koniecznie spróbujcie go kupić (podobno jest coraz łatwiej dostępny) - to bardzo(...)minut do wyrośnięcia.Jarmuż umyć, odciąć twarde końce.Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane dymki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zaczną się rumienić, dodać jarmuż. Smażyć kilka minut, aż jarmuż zdecydowanie zmniejszy objętość. Dodać sól i pieprz, wymieszać, ostudzić.Jarmuż wymieszać ze startą mozzarellą.Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, nie grubszy niż 5 mm. Na nim równomiernie rozsmarować nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód: 180 g mąki pszennej 150 g serka kremowego 100 g miękkiego masła 1 łyżka listków tymianku nadzienie: 300 g młodej marchewki 200 g koziego serka 250 g sera ricotta 2 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 15 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku oliwa sól pieprz Serek zmiksować z masłem, dodać(...)papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Lekko przestudzony spód posmarować kremem z ricotty. Na wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakości, z dużą ilością miąższu, a nie soku/wody. W rzeczywistości ta skądinąd popularna na świecie potrawa ma więcej wariacji. Można do niej dodać m.in. czerwoną fasolę, czosnek, a nawet ser. Typową bazą jest jednak mniej lub bardziej pikantny sos pomidorowo-paprykowy. Przepis poniżej jest pod tym względem dość „zachowawczy”, ale oczywiście zachęcamy do eksperymentów zgodnych z własnymi upodobaniami. Jajka(...)skórkę i usuwamy nadmiar łyka (patrz poradnik obierania pomidorów ); kroimy w ok. 1cm kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty nadal mieszając. Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Mieszamy wszystkie składniki przy okazji lekko je soląc oraz dosypując
Kulinarna Pokusa