Dlaczego a'la? Ponieważ tradycyjne paszteciki szczecińskie wypełnione są farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, serem i pieczarkami, a nawet twarogiem z bakaliami. I robi to maszyna... Ja użyłam parówek, których dokładnie nie oblepiałam ciastem, a natomiast owinęłam. I aby nie było zbędnych komentarzy... parówka parówce nie równa, nie musi składać się z samej chemii oraz śladowej ilości mięsa(...)łyżeczka cukru 30g drożdży (świeżych) 250 ml ciepłego mleka/wody 2 jajka 60 roztopionego tłuszczu Dodatkowo: około 10 parówek (mnie z szynki Henryka Kani ) Ponadto: olej do głębokiego smażenia Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka/wody i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Di gotujesera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki mąki2 jajka3 ząbki czosnku150 g jogurtu naturalnegosok z cytrynysól, pieprz, słodka paprykawykałaczkiPRZYGOTOWANIE-farsz:Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana:Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki. Wcześniej(...)ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej.PRZYGOTOWANIE-sos jogurtowo-czosnkowy:Do miseczki wlewamy jogurt i za pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem
kulinarnyJapokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta (opcjonalnie) dodatkowo:patelnia lub garnek nadający się do piekarnika (np. naczynie żeliwne) lub też naczynie do zapiekania do którego przełożymy danie z patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp fasolę(...)czym zmniejsz go do małego i gotuj jeszcze przez 50 minut (lub aż będzie miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym
Chilli Czosnek i OliwaMusicie wypróbować : ) Składniki 6 dużych marchewek 1 dużej czerwonej cebuli (biała też się nadaje) 200 g wędzonego łososia 50 g gorgonzolI garści płatków migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki(...)dużym garnku z grubym dnem lub na sporej patelni rozgrzej 40 g masła (zostaw trochę do uprażenia cebuli). Wrzuć „tagliatelle” i posyp płaską łyżeczką cukru. Smaż przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich pasków ;p). Następnie wlej pół szklanki wody i wino
Eat me! Fit me!patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone oraz przyprawę do mięsa mielonego i podsmażać przez około 15 minut. Na krótką chwilę przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać(...)minut.Podawać ciepłą (u mnie oprószona świeżym oregano).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Mozzarellę i parmezan można zastąpić startym, żółtym serem, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego - drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub wołowego oraz dowolnego kształtu makaronu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCzy ja już wspominałam jak bardzo uwielbiam kaszę jaglaną? Pewnie tak, ale muszę się powtórzyć raz jeszcze. ;) Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje
Kuchnia Ellieskupić się na dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść(...)uspokoić nasze nadnercza. Autorka zachęca też, żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii
kruche babeczkiKukurydziane pancakes z persymoną podane z ricottą i sosem karmelowym**z cynamonem i solomBiszkopt upieczony. Krem zrobiony. Jeszcze tylko 18 sztuk muffinek. Nakładające się urodziny dwóch
More food, love and dreamslubię zwyczajnych kotletów mielonych, już od jakiegoś czasu (czyli od kiedy mam coś w kuchni do powiedzenia), dodaję do nich ogórka kiszonego, ser lub pieczarki. Tym razem jednak przepis, który przetestowałam wczoraj, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam. I powiem, że mi takie połączenie smakuje bardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad(...)pieprzem i ziołami.4. Wyrobić mięsną masę, dodając tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety.5. Toczyć kulki wielkości moreli (ja robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie jogurtu
Pasja Smakuczyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania. Przykładem tego(...)śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego. Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe tosty przełożyć na talerz i dodać owoce. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Smacznego
Oryginalny smak100g = 149g . Składniki na spód: - 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki parmezanu - 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle mieszając (aż poczujemy zapach jakby orzechowy). Zalewamy wodą na wysokość 1cm ponad kaszę. Gotujemy pod przykryciem(...)cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy
Be Fit Be Strongryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny(...)ryż, który dodajemy na samym końcu i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy, aby ryż przeszedł aromatami z sosu. Risotto jest gotowe :) Podajemy w miseczkach lekko posypując startym żółtym serem. Możemy podać do tego jeszcze pieczywo, np. kajzerkę lub bagietkę :) Gwarantujemy, że będzie wam smakować :) Życzymy smacznego
vegetaniezupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu uzupełnić wapń wiązany w jelitach przez szczawiany. Stąd do zupy szczawiowej wskazany jest jednak choć mały dodatek śmietany, mleka czy jajka. Francuska zupa szczawiowa - przepis(...)posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany (36%) i więcej do przybrania sól, pieprz Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę. Dodaj cebulkę dymkę i smaż ok. 3 min. aż zmięknie. Dolej bulion, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 12 min. bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij garnek
Chilli Czosnek i Oliwapojedyncze piersi kurczaka 350-400 g białych pieczarek 2-3 małe cebule 4 jajka mała puszka kukurydzy (lub 1/2 średniej) około 150 g twardego żółtego sera (u mnie część sera gruyere, kawałek cheddara i odrobina mimolette, choć ten twardy nie jest;)) 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu zioła prowansalskie przyprawa gyros sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)przy tym zbyt wiele wody). Pod koniec odrobinę solimy. Usmażone pieczarki przekładamy do miski z cebulą. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i, gdy się zagrzeje, wrzucamy kurczaka. Smażymy. Następnie dodajemy do pieczarek. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez wymieszany
Smaki Na TalerzuSzybkie w przygotowaniu naleśniki ziołowe z kremowym serkiem śmietankowym, przełożone plastrami wędzonego łososia lub włoskiej szynki parmeńskiej z dodatkiem świeżej sałaty. Czy może istnieć lepsza przekąska
Chocolate Muffin Blogkilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę(...)wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak
dobra gospodyni dom wesołym czyni