ser smażony - 2002 przepisów (strona:102/134)

Przekąskowe pestki dyni i "Matylda" 209

pikantna przegryzka, którą podjadałam przez kilka dni. Wiem, że będę to powtarzać i urozmaicać różnymi przyprawami :) Składniki : pestki świeżo wydłubane ze środka dyni olej, którego zwykle używam do smażenia sól morska ostra papryka w proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą(...)przygotowane pestki można zjadać przez kilka dni po ich upieczeniu.  Warunek jest jeden - oleju nie może być za dużo. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Złociste pieczone ziemniaki Drobiowe zakrętasy z serem i papryką Na lekturę "Matyldy" z trylogii "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak czekałam prawie 2 miesiące i nareszcie się do niej dorwałam (dosłownie

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki po meksykańsku 169

smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana(...)sporą ilością pieprzu.Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).Porcja mojego smakosza :)SMACZNEGO

NA MOIM TALERZU
Empanada z kurczakiem 334

kropel octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę(...)się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:Składniki ciasta:1) 2 jajko2) 1 szklanka mleka3) 1 szklanka oliwa4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku)6) łyżeczka drożdży w proszku7) sólSkładniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak sera) jak i "leistości". Ciasto nie powinno

Smaki Brazylii
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 249

wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy(...)stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik.  Smacznego

kolorowotorcikowo
pączki serowe 539

Dziś prosty przepis na błyskawiczne mini pączki serowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. Chrupiąca skórka, miękki i

babka w formie
Lunchbox #1 164

drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki.   Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków.   W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych(...)oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli

Czerwona Porzeczka
Szarpana wołowina 238

puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok. Na tej samej patelni zeszkliłam(...)dodałam sól i pieprz i przemieszałam mięso i sos na patelni. Odstawiłam do wystudzenia. Gdy mięso ostygło dzieliłam każdy kawałek na włókna. Wołowinę podałam w kanapce (wraz z żółtym serem, kiełkami brokuła i sałatą), polewając je delikatnie sosem z patelni

Kulinarny Pamiętnik
Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią 167

orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu.  Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi(...)oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos boloński 166

nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły makaron z sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, posypany serem, prostota, a wszyscy się nim zajadali z wielkim apetytem. Ja w domu na szczęście niejadków nie posiadam, sama również od małego uwielbiałam jeść, co się nie zmieniło, a już to danie(...)pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i pieczarki i wszystko podsmażyć. Następnie dodać mięso, smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać zioła, passatę pomidorową i 1/4 łyżeczki cukru. Cukier niesamowicie podkreśla smak pomidorów. Wszystko chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Frittata z jarmużem 134

Fajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)osolonej wodzie prawie do miękkości. Delikatnie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę. Następnie wrzucamy jarmuż, paprykę, peperoni. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem smażymy aż warzywa zmiękną. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną

noteskulinarnyfiga
Pierogi ruskie 263

naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. Ze względu na to, że te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów(...)mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna. Do przemielonych

W mojej holenderskiej kuchni
Jarmuż na zdrowie 208

jednej osoby (i ilości jarmużu w ogródku:)) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z JARMUŻEM 2 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 cebuli 2 łyżki tartego sera np. Bursztynu duża garść (ok.50g) jarmużu łyżeczka mąki  Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy około 10 minut, aż zmiękną. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odcedzamy ziemniaki(...)garnkiem, w którym gotowane były ziemniaki; dzięki takiemu przygotowaniu zmięknie, ale nie straci zbyt wiele substancji odżywczych). Jarmuż mieszamy z masą ziemniaczaną, dodajemy mąkę i formujemy 3 kotlety. Smażymy je krótko z dwóch stron (znów ze względu na substancje odżywcze), aż nabiorą złotego koloru (uwaga, lubią przywierać do patelni). Podajemy na gorąco- w oryginale z bekonem i salsą, ja jednak

les mirabelles
Chutney jabłkowy 117

Kolejny rodzaj pysznego sosu, doskonałego do mięs, ryb, wędlin lub serów. Tym razem chutney jabłkowy. Pikantny, aromatyczny, doskonały. U mnie gorczyca szybko zbrązowiała, ale nie wpłynęło to na smak. A dzięki temu sos ma ciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco.       Chutney jabłkowy   Składniki na 3 słoiczki:   4 jabłka, obrane i wydrążone 1 łyżeczka startego(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy gorczycę, a kiedy zacznie mocno strzelać dorzucamy cynamon i anyż. Mieszamy i od razu dodajemy jabłka, kurkumę, chili i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę i dusimy około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący

Smak mojej kuchni
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 179

średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka w puszce Ser pleśniowy Parmezan 2 jaja 3 ciabatty (najlepiej jednak kupować świeże) Razem: ok. 110 zł Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie(...)dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu

Niedzielny kucharz
Serowe mini pączusie 283

Kto nie pamięta mini pączusiów? Chyba taka osoba się nie uchowała :) U nas serowe łakocie, które znikają w błyskawicznym tempie. Zapewniam, że przygotowanie jest bardzo proste

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania