peperoncino. Oczywiście przed zakupem sery można spróbować. Albo zamówić w restauracji wybór serów i lampkę wina...Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano, salami salame, finocchiony(...)wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem drzewnym, soli na sam koniec i oczywiście powinien być krwisty. To zupełnie nie moja bajka, jednak nasi panowie bardzo chcieli go spróbować
Chilli Czosnek i Oliwaniezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch(...)średnicy 31 cm)spód:250 g mąki pszennej1 łyżeczka soli125 g zimnego masła1 jajkofarsz:380 g piersi z kurczaka2 pory4 łyżki masła4 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprz150 g sera cheddar1 łyżeczka gałki muszkatołowejMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepromocje (podpowiem tylko, że bardzo korzystne!;)). Szczegółowy opis na temat patelni znajdziesz w TYM wpisie . Ostatnio ta patelnia jest u mnie numerem jeden - dosłownie do wszystkiego, co wymaga smażenia lub podgrzania, szczególnie, że nie potrzebuję używać dużo tłuszczu! To chyba jej największa zaleta obok rozmiaru ;) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki 1 cebula 2 garście(...)dodajemy posiekaną cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę i razem dusimy do miękkości warzyw. Wrzucamy posiekany jarmuż, plastry mozzarelli i kawałki suszonych pomidorów, razem dusimy do rozpuszczenia się sera
Kolorowy Przepisownikkebabem w Berlinie ustawiała się tak długa kolejka, że najwytrwalsi musieli stać w niej nawet kilka godzin. Nic dziwnego, była naprawdę pyszna - baranina, feta, mięta, zestaw surówek i smażonych warzyw. Smak był naprawdę niesamowity, a porcja tak duża, że ledwo można było to zmieścić. Próbowaliśmy odtworzyć ten smak w domu i tak powstał ten przepis. Polecamy! #Jak nie marnować jedzenia(...)dodatków, nawet takich, które na pewno zalegają Wam w lodówce, i obiad w nowej odsłonie gotowy. Możecie wykorzystać to, co aktualnie macie w domu - dowolne warzywa, również te marynowane, ser, sałaty, ulubione sosy - możecie stworzyć własną kompozycję smakową. Tortille możecie przygotować sami, ale sprawdzą się również kupne placki. My z Dominikiem zawsze staramy się mieć jedno opakowanie placków pszennych dobrej
Cooking MonsterCIASTO:- mąka – 2 szklanki- duże jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczka- jogurt naturalny – 2 łyżki- letnia woda – ok. 30-50ml- olej do posmarowaniaFARSZ:- ser feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól(...)delikatnie smarujemy olejem.Na środek każdego nakładamy farsz. Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ). To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz. Delikatnie ugniatamy. Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki
Ostra na SłodkoPopularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie(...)Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche
Chilli Czosnek i Oliwaumieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przepis dodaję do akcji: W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić(...)jeszcze bułka, bardzo smaczna, nie jakaś gąbka a’la McDonald’s tylko normalna pszenna bułka z sezamem, być może własny wypiek. W wersji wegetariańskiej jest również plaster żółtego sera. Wegeburgery podawane są na ciepło. Vegan winter dinner IV In the photo: buckwheat, fried beetroot , dill sauce (followin this recipe but I used oil instead of butter and vegetable milk instead
Qlinarnie i Qlinarniemasła- 2 plasterki szynki/salami, pokrojone w paski- 2 pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę- 2 plastry cebulki, również pokrojonej w kosteczkę- garść startego żółtego sera- sól - pieprzRozgrzewamy masło na patelni. Pamiętajmy o tym by ogień nie był zbyt wysoki. Nie chcemy przecież by masło nam sie spaliło. Rozbijamy w misce jajka(...)widelcem, odgarniając ściete boki i robiąc miejsce płynnej masie). Gdy uznamy, że omlet jest na wpół ścięty, przy pomocy łopatki, sprawnym ruchem składamy omlet na pół. Chwilkę smażymy i przewracamy omlet na drugą stronę. Parę minut na wolnym ogniu i zsuwamy nasz półksięzycowy omlet na talerz. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniodlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne by łącznie z mlekiem było 1200ml płynów na 500g(...)mielonym pieprzem. Można również dodać świeżo mielone chili (my posypujemy na talerzu, ze względu na to iż nie każdemu u nas odpowiada bardzo pikantny smak).Posypać parmezanem lub startym serem np.cheddar oraz pokrojonym szczypiorem. Mniam można zajadać... Smacznego
Smaczne Zdroweplacki z camembertem i gruszką;suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na
More food, love and dreamsczasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam(...)czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz, słodka papryka olej Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wcisnąć obrany czosnek. Chwilę go smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sitko i zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dobrze odcisnąć. Seler (i bataty, jeśli
UgotujmyTo.plpuszce/słoiku)- 500 g * papryka czerwona- 2 duże szt. * marchewka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 duża * czosnek- 4 ząbki * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz, cukier- do smaku * tarty ser mozzarella- 4 czubate łyżki (po 1 na porcję) * orzeszki pinii- 4 łyżeczki (po 1 na porcję) * makaron spaghetti- 400 g Paprykę umyć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć(...)pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut. Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne 5-7 minut. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać z makaronem spaghetti, posypać startą mozzarellą i orzeszkami piniowymi. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej
Luźna KuchniaNaleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową
Maminek kulinarnygorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek 1 mała cebula 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez(...)się roztopi. Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowySkładniki(...)ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki
Kulinarny Pamiętnik