wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano(...)opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło, rozpuścić. Dodać boczek i delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę
CookYourselfciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze(...)stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy
Salonik smakówbyć. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu, dodaję bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję(...)całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję. Do podania proponuję: kwaśną śmietanę, wiórki sera żółtego, tabasco, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, olej lniany, grzanki, groszek ptysiowy czy choćby posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć(...)kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet Christopheraobtoczyć marynatą Kujawski. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby mięso dokładnie przeszło przyprawami. Następnie w środku każdej kieszonki umieścić plaster wędzonego boczku, pomidora suszonego oraz około łyżki sera. Docisnąć. Tak przygotowane mięso ułożyć na grillu, lub w piekarniku z opcją grill i grillować z obu stron, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć nasiona i usunąć(...)Pokroić w cienkie długie paski i podsmażyć na oleju. Następnie dodać łyżkę marynaty Kujawski i schłodzone masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki grillowanego mięsa serwować ułożone na smażonej papryce. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniwina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania masło: 1 łyżka + 1,5 łyżki schłodzonego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek 1/2 pęczka natki pietruszki – drobno posiekanej Wykonanie(...)podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Zwiększ moc palnika
Moja pasja smakudorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem. 2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy. 3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy go wodą, doprawiamy solą. Gotujemy około 15 minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody(...)podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego
Sajkofanka smakusera parmezan* 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka* 1/2 pęczka natki pietruszki* grubo mielony pieprz* 2 łyżki oliwy z oliwekSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzając odlać ok. 200 ml wody.Salami pokroić na cienkie plasterki, a następnie na połówki.Oliwki pokroić w dość grube plasterki, paprykę w średnią kostkę, pietruszkę posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać salami, smażyć
Mix smakubył z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii(...)Parlamencie Europejskim. Katedra św. Michała i św. Guduli w Brukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż
Moja smaczna kuchniamiksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się(...)dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. ser: 300 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy
bistro mamajednej misce, do drugiej zaś nalewamy wody. Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności mąka - woda - znowu mąka, a następnie wrzucamy na patelnię. W oryginalnym przepisie zostało powiedziane, byśmy smażyli naszego kurczaka w głębokim oleju, we frytownicy albo w garnku. Ja niestety nie posiadam frytownicy ani dość dużo oleju, dlatego posiłkowałam się patelnią ;)Czas na wielki finał. Na tortillę kładziemy kilka(...)kurczaka (tak, by swobodnie dało się ją zamknąć), polewamy go sosem BBQ a na wierzch sypiemy startą mozarellę. Tortillę zamykamy i podgrzewamy całość na suchej patelni aż do rozpuszczenia sera. Podajemy z naszą sałatką. Albo frytkami. Albo w sumie niczym :) Moje qurrito nie wyszło takie ładne jak to na filmiku Piotrka, ale za to było pyszne, więc czuję się rozgrzeszona
Kulinarne zapędy KokosaCZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oregano i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut. 2. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy(...)przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego
My Culinary ArtSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem(...)kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można podać np. z sosem czosnkowym, keczupem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcałkowicie rozmrozi, a cała woda wygotuje – jeśli szpinak będzie wodnisty, lasagne będzie się rozwalać!). Na koniec dodajemy sól, pieprz i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok. 3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min): na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurczaka, obsmażając go krótko na średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aby kawałki równomiernie się zrumieniły. 4. SEROWY(...)jednocześnie rozcierając całość trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Kiedy nie mamy już grudek, powoli wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny
Nerds Kitchen