ser smażony - 2002 przepisów (strona:96/134)

Makaron gnocchi z soczewicą. 143

dodawać ją na końcu, ponieważ rozpadłaby się jeżeli dodalibyśmy ją na samym początku gotowania. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni i wrzucamy na nią cebulę, paprykę i marchewkę. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory, najlepiej jeśli kupicie krojone z sokiem pomidorowym. Jeśli będą całe, to należy je rozdrobnić na patelni, szybciej się rozpadną. Do warzyw dodajemy kolejno pieprz, tymianek, kmin(...)rozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy posypany delikatnie startym żółtym serem. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią - przepis 160

wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 300 ml wody 1 łyżka tartej gałki(...)jest pyszny. Tak przygotowana masa szpinakowa może nam posłużyć do wielu innych przepisów, które nie omieszkam w przyszłości zamieścić. Kroimy boczek w kosteczkę. Wrzucamy go następnie na patelnię i smażymy. Gdy jest chrupiący ściągamy z patelni. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią   Na tej samej patelni przygotujemy sos beszamelowy więc nie musimy jej nawet myć. Będzie dodatkowy smaczek

Pyza i Surówka
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 351

śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie z tartą na słono. A tak przy okazji dodam, że mam już pomysł na kolejną wersję – tym razem z moim ulubionym brokułem(...)przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula

Fabryka pomysłów
Kakaowe naleśniki 238

Przyszedł, u mnie, taki dzień, że miałam ochotę na naleśniki. Ale nie takie tradycyjne. Kakaowe. Z białym serem lub konfitura truskawkową. Do wyboru, do koloru. Naleśniki są bardzo smaczne i elastyczne. Nie rozwalają się przy przewracaniu. Polecam. 'kakaowe naleśniki' Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki kakao - 1-2 łyżki cukru pudru (płaskie) - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej(...)rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli   Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego

CookYourself
Kotlety mielone wieprzowe 227

się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią, przykrywamy pokrywką i dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut (co jakiś czas obracając je). Odsączone(...)polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów, po smaki. Zmieniając przyprawy i dodatki (możemy dodać pieczarki, ser żółty, topiony…) za każdym razem otrzymamy inne, pyszne danie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety mielone wieprzowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Majówka – twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 201

Majówka - tak nazywamy w moim rodzinnym domu twarożek połączony w młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany ze śmietaną. Jest to jedna z ulubionych letnich przekąsek a można

sierotka maRysia w kuchni
Domowe Pierogi Ruskie 195

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi

W Moim Magicznym Domu
Sałata rzymska smażona z czosnkiem 208

Smaczny sposób na sałatę rzymską , robi się błyskawicznie. Znalezione tutajskładniki (3 porcje)1 duża sałata rzymska lub 3 małe3 ząbki czosnku,oliwa z oliwekocet winnysól

Stare Gary
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 217

rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy(...)stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.  Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Serowe oponki 179

pieczenia,1/2 łyżeczki sody,1 jajko,1 żółtko,30 g roztopionego masła,1/4 szklanki cukru,1 łyżka jogurtu naturalnego,15 ml spirytusu,olej. Przygotowanie:      Ser twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą(...)kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem możemy też usmażyć lub zagnieść i rozwałkować ponownie. Na wysokiej patelni podgrzewamy ok. 0,5 litra oleju. Smażymy oponki do zarumienienia się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 161

pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić winem nalanym z ogromnego tanku w plastikową(...)spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :(   Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście

Brzuszki Łakomczuszki
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 336

kawałek jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry. Zupa rybna na ostro smażony filet z jesiotra Także tym razem w restauracji było pełno, ale to pewnie znów z uwagi na weekend. Chociaż mam nadzieję, że taki ruch panuje także na tygodniu. Czekając(...)wędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości. Po zupie przyszedł czas na drugie danie: jesiotr jest ciekawy w smaku, nie spotkałam go w swojej okolicy, więc jestem zadowolona, że mogła go spróbować

Pasja Smaku
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 216

łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek.2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę(...)farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Następnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Proste kotlety mielone 287

szklanki (125 ml) bułki tartej.Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę.Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej.Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut).Podawać ciepłe/gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.Szklanka(...)drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować.W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek.Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku.Z dodatku

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania