ser smażony - 2002 przepisów (strona:81/134)

Zapiekanka z warzywami i kurczakiem 1160

różyczek kalafiora lub brokuła 1 ziemniak około 100g 1 duża marchewka lub 2 małe 5 suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie dużo sera, to możecie użyć całą) świeża bazylia sól i pieprz słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem(...)żeby nabrało aromat przypraw. 2. Marchew oraz ziemniaka myjemy i gotujemy z łyżeczką soli. Od momentu zagotowania około 20 minut w osobnym garnku gotujemy kalafiora. 3. Filety z kurczaka smażymy na patelni grillowej. 4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma posiekanymi liśćmi bazylii. 5. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki

Perfect home life
SAKIEWKI Z INDYKIEM I DUSZONĄ MARCHEWKĄ 176

pieczarki obieram i drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano. Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam w kształt sakiewki i za pomocą wykałaczek zamykam sakiewki. Papier

Gotowanie Patki
Sznycle drobiowe w super panierce. 296

mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz,  1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem"   WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed smażeniem dodaj drobne posiekane oregano i pestki dyni, sznycle zanurzyć

Kuchnia Beaty
Hreczniaki – kotlety z kaszy i sera 176

pieprz* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ser biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ( ugniatając ręką ). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy

Ostra na Słodko
Makaron ze Szpinakiem i Fetą 170

Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Składniki:ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masłaMakaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak

Słodka Strona
Spaghetti a'la caprese 295

przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4.   Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.5.   Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią).6.   Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie).Spaghetti podajemy z kieliszkiem

W kuchni Katie
Japońskie kule na patykach. 420

rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor

Kulinarny karnet Christophera
P... Pommes dauphine! 133

Pomme dauphine. To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu i z mojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone" w naszych kuchniach potrzebne nie jest :)Składniki:4średnie ziemniaki2 różyczki(...)jajko, bułka tarta3 szklanki olejuAkurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury

Kitchens Alphabet
Pieczarki faszerowane 158

pieczarki faszerowane – smakują wybornie.       Składniki:     - 8 sztuk dużych pieczarek                   - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj ugotowanych na twardo- pęczek szczypiorku- 2 cebule- mała główka czosnku- 25 dag sera (dałam mozarellę)- 2 papryki czerwone- masło   - czerwona cebula- sól, pieprz- olej  Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam do tego pędzelka), odcięłam trzonki. Cebule pokroiłam w kostkę(...)zeszkliłam na maśle. Na tarce jarzynowej starłam pieczarki przeznaczone do farszu i trzonki, dodałam do cebuli razem z pokrojonym (nie przeciśniętym  przez praskę, bo zdominuje smak potrawy) czosnkiem, posoliłam. Smażyłam do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę paprykę (najpierw wykroiłam 8 ładnych krążków, resztę zużyłam do farszu) i część szczypiorku. Wymieszałam, smażąc jeszcze chwilę. Ugotowane, obrane

mojewypiekiinietylko
Parówki w cieście drożdżowym 188

wody 4 łyżki oleju szczypta soli do nadziania 10-12 sztuk małych, cienkich parówek (około 300 g) 4 duże pieczarki (200 g) 1/2 cebuli  50 g startego, żółtego sera sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji 1 jajko 2 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe : składniki na ciasto wymieszać(...)posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość posolić oraz popieprzyć. Smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się pieczarek i redukcji wody. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Blat delikatnie podsypać mąką. Ciasto rozwałkować formułując prostokąt. Za pomocą noża

Ugotować
Spaghetti pieczone w pomidorach 323

szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól pieprz czarny mielony szczypta cukru papryka słodka mielona ok 100 g sera mozzarella oliwa z oliwek Pomidorom ściąć „czapeczki” na wysokości około 3/4. Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić. Po pewnym czasie pomidory puszczą(...)Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu

https:KKuchniaMniam
Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 320

majeranku świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego 2 bułki kajzerki (aby było zdrowiej, mogą oczywiście też być grahamki)   10 dkg wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy(...)przykryciem, sporadycznie mieszając. 3. W tym czasie przygotowujemy grzanki: kajzerki kroimy na pół, potem na podłużne paseczki, a następnie w kostkę średniej wielkości. Wrzucamy je na patelnię, na której smażyliśmy cebulę (dzięki temu będą miały delikatnie cebulowy posmak) i na baaaaardzo małym ogniu suszymy nasze kosteczki ok 15 min. Oczywiście możecie również skorzystać z gotowych grzanek. Ja często kupuję ziołowe

Restauracyjka Literacka
Risotto z burakami i tymiankiem 210

smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny, dodaj 2 łyżki sera koziego. Podawaj

Kredowe Menu
Pizzowe gniazdka ze szpinakiem 129

łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki mąki 1 łyżka oleju 350 gram szpinaku 2 pomidory 40 gram mozzarelli 40 gram sera typu feta 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/5 papryczki chilli 50 gram wędliny (plasterki) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Szpinak(...)patelni rozgrzać oliwę/olej. Chilli i cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wrzucić na patelnię. Pokroić wędlinę w średniej wielkości kwadraty i dodać do smażenia. Potrzymać chwilę wszystko na ogniu i dodać (może być prawie) rozmrożony szpinak. Pozostawić na małym ogniu z przykrywką nad połową garnka.  Mąkę połączyć z kaszą, solą i pestkami. Gdy zaczyn drożdżowy

Czerwony Gupik
MAKARON SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM MASCARPONE 145

soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Kotlety ziemniaczane z komosą ryżową 146

jednolita masę.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Formować kotlety i smażyć na złoto z obu stron. Opcjonalnie można kotlety ziemniaczane, przed usmażeniem obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smacznego! Może zainteresują Cię również inne przepisy na kotlety ziemniaczane: Tradycyjne kotlety ziemniaczane Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem

CookYourself
Oponki z białym serem 581

tych lat z dzieciństwa?  Oponki z białym serem  Składniki : 500 g białego twarogu 500 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody 2 łyżki spirytusu 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła do smażenia 700 ml oleju + 300/400 g smalcu cukier puder do oprószenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarniste penne rigate z pomidorami i kurkami. 205

wrzucamy kurki posiekane i pomidory.Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem

BaRepas
Oponki z serem 158

Pyszne oponki nie tylko na tłusty czwartekOponki z serem SKŁADNIKI:twaróg - 700 gcukier - 3/4 szklżółtka jaj - 5 sztmąka - 800 g + do podsypywaniaocet - 1,5 łyżkisoda - 1 łyżeczka szczubaśmietana - 0,5 szklmargaryna - 170 gDODATKOWOcukier puder do posypaniatłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto

Kuchnia Danusi
494. Lemon curd. 115

 naleśniki z makiem podane z lemon curd, ricottą i miodem Chciałam zrobić taką śliczną wysoką wieżyczkę, ale trochę za duże po smażyłam te naleśniki

More food, love and dreams
Oponki z twarogiem 151

śmietany3 jajka1 łyżka octucukier puderWYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).Oponki smażą się bardzo

Serce zamknięte w formie pyszności