ser smażony - 2002 przepisów (strona:72/134)

Grecka musaka 392

czas zamieszać.*Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.*Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

kulinarnyJa
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 285

pomidorowego3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie)3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typusól i pieprzmąka bezglutenowa do obtaczania burgerówoliwa z oliwek do smażeniaPokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony

Kulinarna rozmowa
Roladki schabowe z ziołowym farszem 233

przygotowania:1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę.4. Na kotlety nakładamy porcje farszu, zwijamy i spinamy wykałaczką.5. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu lub (jeśli zamierzamy

Kuchnia domowa Ani
placuszki z cukinii - kolokithokeftedes 165

puściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka  - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania

Stare Gary
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 238

órka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować Przełożyć rybę

wyzwania kuchenne
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 257

dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille, w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACKI ZIEMNIACZANE 164

prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :)Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem..U mnie w domu jada się(...)używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron

Walijskie Pichcenie
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 214

zatrucie surowym żółtkiem jaja. Kupienie jak najświeższych jajek to podstawa. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu jajek przed jedzeniem ich na surowo — pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Ser (albo mieszankę obu) ścieramy na drobnych oczkach tarki, odkładamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę – odkładamy. Plasterki boczku kroimy na półtora centymetrowe kawałki, odkładamy. Siekamy natkę i szczypior, odkładamy(...)oliwę, wrzucamy boczek i smażymy, aż stanie się brązowy i chrupki. Wyjmujemy go z tłuszczu, odkładamy go na chwilę na bok (zostawiamy sobie łyżkę boczku do dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył i nie zrumienił, wrzucamy odcedzony makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wsypujemy cały ser i zioła (zostawcie odrobinę

Karo in the Kitchen
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1637

pietruszki150 g sera żółtego (np. gouda)ok. 180 g kwaśnej śmietany 12 - 18% (do podania)garść drobno posiekanego szczypiorku (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, NIE obieramy ze skórki.2. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.3. W tym czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka.4. Smażymy boczek na patelni(...)Łódeczki układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 15 minut.8. Po tym czasie wyciągamy łódeczki z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serem żółtym startym na tarce o małych oczkach i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.Podajemy jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, lub jako dodatek

W kuchni Katie
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 565

szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut. W międzyczasie do dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij(...)patelni i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień

karmelowy
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 166

papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki sosu sojowego łyżeczka kurkumy olej Składniki do sosu: opakowanie gęstego greckiego jogurtu listki świeżej mięty 2-3 kiszone ogórki kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz sporo świeżego koperku ząbek czosnku Warzywa: 3 szt.marchewki 1 szt.pietruszki 1 szt.małej cukinii 1szt.średniej czerwonej papryki parę różyczek kalafiora(...)wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.  Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje poniższy jogurtowy sos. Pokroiłam w kostkę kiszone ogórki. Nadmiar soku - odcisnęłam. Dodałam listki wychodowanej własnorecznie mięty. Następnie do miseczki powędrował jogurt i ser feta. Wsypałam koperek i starłam czosnek. Można dodać dla zaostrzenia smaku

potrawyregionalne
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 219

pieczarkowe   panierować w jajku i bułce tartej. -Smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron  na  złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również  upiec w piekarniku  / także  bez panierki/  posypując   wierzch  pod koniec pieczenia żółtym serem

Zakamarki mojej kuchni
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwinyi i jajkiem w koszulce 182

ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków 1  mała cebula 1 jajko 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz

Gosia gotuje
Kotlet de volaille zwany "dewolajem":) 247

pasków) Ułożyć ser na jednej połowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony  Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron  Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśniki z serem i cynamonem 225

tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj

W kuchennym oknie Ewy