rozmarynu (opcjonalnie) dodatki: ok 10 sztuk krewetek tygrysich pozbawionych pancerzy,1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy, 80g sera gorgonzolla,100g startej mozarelli ,pół szklanki odsączonych z wody kaparówświeżo zmielona sól i pieprzoliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli: 50g liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu,1 średni ząbek czosnku pokrojony
Symfonia Smakówformujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie w misce łączymy ser mascarpone z sokiem z limonki i z chrzanem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony, by były zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru
Gorący kąsekjajko – 1 szt- śmietana 18% – 200 ml- ser żółty – 50 g- olej- sól- pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min. Studzimy mięso , po czym mieszamy
Ostra na SłodkoCheeseburger z serem w wersji fit Skład: 5 bułek pełnoziarnistych 500 g mięsa mielone z szynki odtłuszczonego 5 plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek(...)kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do czasu, aż z obydwu stron. . Mi zajęło to ok. 5 minut.Pierwszego kotlecika warto sprawdzić od środka i z następnymi już nie będzie wątpliwości co do właściwego czasu.Po usmażeniu kotletów położyć na nie plasterki sera. W międzyczasie w piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułeczki (u mnie
Sylwetka Od KuchniW moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę
karmelowyplastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut, aby cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki(...)zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką KROK 4 nafaszerować wcześniej przygotowanym mięsem cukinię i wstawić do piekarnika, dopóki cukinia nie stanie się miękka wyjąć, obłożyć cukinię serem i ponownie wstawić do piekarnika, dopóki ser się nie roztopi podawać gorące
smacznieinatematProdukt y potrzebne; ser camembert 2Sztuki płatki kukurydziane 300Gramów jajko 3Sztuki olej 1Szklanka do konfitury; żurawina suszona 50Gramów jabłko 1/2Sztuki wino czerwone 4Łyżki cukier 4Łyżki mix sałat; rukola 4 listki sałata rzymska 2 listki szpinakWg 4 listki sałata czerwona 2 listki winogrona 6Sztuk Sposób Przygotowania; 1. Do rondla wrzucamy Nasze jablko, żurawine, cukier i polewamy winem około(...)masę i dalej dusimy na małym ogniu pod przykryciem, 4. Rozgrzewamy olej, ubijamy na małe cząsteczki płatki 5. Panierujemy Camembert i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy dopuki nie wypłynie do góry. 6. rozwalamy mix sałat, kładziemy camembert i na to nakładamy konfiturę 7. Smacznego
pichcisztokurczaka, 1 brokuł (ok. 0,5 kg), 250 g żółtego sera, 200 g serka topionego, 5 łyżek śmietany 18%, 125 ml zimnej wody, Sól, Pieprz, Przyprawa gyros. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Brokuł gotujemy, przelewamy zimną
Passion of Cookingłyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela
My Culinary Artzakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy(...)małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni
My Chcemy Jeśćpieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki do gotowania 18% 100 ml mleka 2 łyżki mąki 4 jajka 100 g sera feta 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem(...)niego czosnek przeciśnięty przez praskę, szklimy go i wkładamy szpinak, lekko solimy i smażymy, aż wodą którą puści szpinak odparuje, studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem (trzepaczką nie mikserem), dodajemy mąkę i śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie solimy pamiętając, że ser feta jest słony). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na schłodzonym cieście równomiernie
Rozpustne gotowaniekażdy)przyprawy: tymianek, czosnek, bazylia, chili, zioła dalmatyńskie, pieprz, sól żółty ser do posypaniaMakaron z Kurczakiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w ok. 2 łyżkach oleju z dodatkiem przypraw (po ok. pół łyżeczki). Odstawiamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie smażymy kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju (do momentu zrumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Słodka Stronaząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0,5 łyżeczki chillisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane(...)albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem. Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut. Smacznego
Niezły MłynekSKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła, przełożyć mięso i lekko
Passions hobbies lifemałe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop
Kulinarny karnet Christophera