kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania garść koperku do dekoracji Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i bakłażany umyć, odkroić końce. Pokroić w plasterki (bakłażana w półplasterki). Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć(...)dodać bakłażan i cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut. Dodać czosnek, pomidory oraz listki tymianku. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Przykryć. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Dodać łyżeczkę papryki słodkiej, aby danie nabrało koloru. Podawać ze świeżą bagietką, posypane koperkiem i wiórkami parmezanu (nie miałam parmezanu, więc użyłam ser żółty taki jaki miałam, czyli królewski sierpc
Moja Delicjasmażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 400 ml mleka 50 g startego sera żółtego(...)niewielkiej ilości oliwy delikatnie szklimy czosnek i cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży podlewamy mięso winem (opcjonalnie), a gdy wino odparuje dodajemy pomidory z puszki. 4. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła
W kuchni KatieSkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku(...)bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną wodą, osuszyć i posypać startym drobno parmezanem. Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać
Kulinarny karnet Christopherabędzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut. W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem. Piecz przez 15 minut bez przykrycia, aż ser się roztopi, po czym włącz funkcję
karmelowynależy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu.Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut).Gdy korzystamy z karczochów ze słoika, powyższe pierwsze etapy pomijamy i kroimy je tylko na mniejsze cząstki.Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie(...)następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią i cieszymy się pysznym daniem
Food Squareruloniki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem posiekanej roszponki, przełożone salami/szynką i serem mozarella. Wszystko oczywiście zależy od jakości użytych składników, mnie najbardziej smakowały te z szynką i serem. Najlepiej też podawać na ciepło, tuż po zapieczeniu. 4 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki 2-3 kulki(...)czasie dodajemy posiekaną roszponkę. Mieszamy. Smażymy rumiane naleśniki na minimalnej ilości oleju. Na ciepłych naleśnikach układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypujemy mozarellą do zapiekania (tartą). Zwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił. Źródło: Świat Kobiety
Smaki Na Talerzubędzie zadowolona, że ma obiad. Świeczką raczej nie powinnam jej karmić :) Zamieszczam przepis. Bo ta lasagne jest pyszna i prosta do zrobienia. Składniki: 9 płatów lasagne 0,3 kg sera żółtego Sos beszamelowy: - masło - kosteczka około 3x3 cm - mąka - 2 łyżki - kostka rosołowa, drobiowa/warzywna - mleko - około 1,5-2 szklanki Sos mięsno-pomidorowy - 0,5 kg mięsa mielonego (jakie(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się cebula zeszkli, dorzucamy mięso mielone. Smażymy. Gdy już mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy. Sos pomidorowo-mięsny gotowy. Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle dzielę makaron, sosy i starty ser) - najpierw makaron, na to sos beszamelowy, potem sos mięsno-pomidorowy i ser. Każda
dobra gospodyni dom wesołym czynimięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem i udekorować
W poszukiwaniu inspiracjiszklanka zielonego groszku 60g startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych(...)zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego
Kolizje SmakówSłowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z
mojewypiekiinietylkopełnoziarniste drożdżowe naleśniki z ricottą, duszonym jabłkiem z cynamonem polane miodemJeżeli jeszcze nie smażyliście drożdżowej wersji naleśników to marsz do kuchni i patelnie na gaz
More food, love and dreamsśmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło(...)posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki
OstryKęsser żółty do starcia oregano, bazylia, papryka czerwona ostra, pieprz, sól oliwa z oliwek (2 łyżki) Sposób przygotowania: Cukinie umyć i przyciąć na pół. Wszystkie połówki wydrążyć tak by powstały z nich miseczki, najlepiej robi się to łyżką. Wnętrze oprószyć solą i ustawić do góry dnem. Przygotowanie farszu: Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i smażyć: wydrążony(...)przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior i zioła, koncentrat pomidorowy i dusić przez 5 - 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wszystko wymieszać i tym farszem napełnić cukinie. Posypać każdą żółtym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut. SMACZNEGO!!! A już teraz zapraszam
Cukier&Puderczarny pieprzdo podania: starty ser cheddar, posiekany szczypior, przysmażony boczek, papryczka jalapeno, przygotowanieRozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Dodać boczek i przysmażać aż stanie się lekko chrupiący a tłuszcz się wytopi. Wyjąć boczek łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiając tłuszcz z boczku w garnku.Zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę. Smażyć do miękkości około(...)wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie (15-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).Korzystając z ubijaka - tłuczka do ziemniaków lub widelca, częściowo rozgnieść ziemniaki w zupie. Dodać ser, mieszać aż się stopi. Dodać mleko, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.Podawać zupę posypaną Cheddarem, drobno posiekaną papryczką jalapeno, szczypiorem
Stare Garybędzie miękkie. Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści. Doprawić gałką muszkatołową, solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą, pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie
O kuchni z uczuciemwieprzowej lub schabu 2-3 duże cebule 150 g sera feta (lub mozzarella) dwie łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich dwie łyżki natki pietruszki łyżeczka oregano pół łyżeczki słodkiej papryki masło klarowane do smażenia WYKONANIE: Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem
Kuchnia Beatyczas zamieszać.*Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.*Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
kulinarnyJapomidorowego3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie)3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typusól i pieprzmąka bezglutenowa do obtaczania burgerówoliwa z oliwek do smażeniaPokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony
Kulinarna rozmowaprzygotowania:1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę.4. Na kotlety nakładamy porcje farszu, zwijamy i spinamy wykałaczką.5. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu lub (jeśli zamierzamy
Kuchnia domowa Anipuściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania
Stare Garyórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować Przełożyć rybę
wyzwania kuchennedusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille, w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje
Chilli Czosnek i Oliwa