ser smażony - 2002 przepisów (strona:78/134)

OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 193

patelnię tak, aby utworzyła cienką warstwę na dnie patelni i smaż przez moment, po chwili porusz brzegi przy pomocy łopatki tak aby masa ze środka lekko wylała się pod spód. Gdy masa się równo zetnie na dnie posyp całość startym Grana Padano, podsmaż przez chwilę aż ser się delikatnie rozpuści. Na połowę omleta wysyp podduszone kurki, pozwól, żeby przez chwilę

Martyna Cooks
Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie 297

posiekanej 50 g masła 200 ml mleka, lekko podgrzanego 50 g sera brie, pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź. W międzyczasie w patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż kapustę i smaż przez minutę. Dopraw solą i pieprzem, wlej 3-4 łyżki wody, przykryj

karmelowy
Tortilla z grillowanym kurczakiem po mojemu 270

łyżki ostrego katchupuKurczaka przyprawiamy sola, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na patelni grillowej z odrobina oliwy z oliwek. Tortillę podsmażamy na suchej patelni. W tym czasie mieszamy składniki na sos (jogurt z majonezem i ketchupem). Na Ciepłej tortilli smarujemy sos układamy sałatę, po 2 plasterki sera, 2 plasterki pomidora, paseczki papryki i po 2 sztuki grillowanego kurczaka

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 261

naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki

Bon Appetit Małgorzaty
Hamburger bardzo domowy 179

okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z kurczaka z greckim farszem 420

drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy.Farsz nakładamy na filet tak aby od brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni

Czerwona Porzeczka
Fajitas 256

czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki w proszku;Olej/oliwa z oliwek;2 łyżki soku z limonki;Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.Guacamole:1 miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki(...)cebula  miękka. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać paprykę i chwilę podsmażać. Papryka powinna być chrupiąca.Limonkę sparzyć, pokroić w ósemki i wrzucić do odstawionej z ognia patelni z mięsem i warzywami.Tortille podgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce.Danie podawać wprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyprawę do fajitas

Gospodyni Miejska
Lasagne bożonarodzeniowa 684

sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż(...)czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste, aby samo się smażyć, podlej trochę oliwą. Pamiętaj, aby rozbijać grudki mięsa łyżką. Wmieszaj posiekane pieczarki i przyprawy. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu, pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 196

butelki tzw jednodniowego)1 łyżka tartego sera Grana Padanosól, pieprzPesto z botwinki2 garście pokrojonych liści botwinki1 garść natki pietruszki1 ząbek czosnku1/8 szklanki pistacji (uprażonych na suchej patelni)1/8 szklanki sera Grana Padano1/4 szklanki oleju rzepakowegosól, pieprzPrzygotowanie:Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym(...)Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszotto

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 198

sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam(...)oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko

Zgrabne Gotowanie
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 231

100g) 0,50 zł marchewka – 1 średnia (50g) 0,20 zł cebula czerwona – 1 szt. (80g) 0,30 zł grzyby suszone (podgrzybki) – kilka (5g) 2 zł ser żółty – 3 plastry (60g) 1,30 zł natka pietruszki – garść 0,30 zł masło klarowane – 1 łyżka 0,50 zł jajko(...)oraz pieczarki. Dodajemy nieco soli oraz pieprzu. Smażymy na średnim ogniu przez 5 min, często mieszając , do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Następnie przekładamy je do miski z usmażonymi podgrzybkami. 5. FARSZ + NADZIEWANIE (5 min) Gdy usmażone warzywa i grzyby ostygną, zabieramy się za dokończenie farszu. Natkę pietruszki drobno siekamy, a ser kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski

Nerds Kitchen
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 212

Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, resztę z pokrojonym w kostkę serem (oraz wywarem z gotowania), miksujemy. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wsypujemy ryż, całość gotujemy na małym ogniu (do miękkości ryżu), co jakiś czas mieszając. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Omlet z szynką i cebulką 187

masła aż cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy 4 jajka dodajemy mleko, ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie (patelnia do naleśników doskonale się nadaje) kładziemy łyżeczkę masła, i następnie wlewamy nasze jajka z dodatkami. Smażymy wolno do ścięcia się białek, następnie kładziemy w jednym boku omletu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 261

Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków irys  IrysIi 1  mała cebula 400 g łopatki 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty

Gosia gotuje
Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej 235

Jedni lubią ziemniaki gotowane, inni frytki, smażone, pieczone, czy puree. Oprócz tego, mamy swoje ulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone  ziemniaczki pieczone inaczej. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Początkowo miałam zamiar użyć masła, ale uznałam je za zbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę.     Składniki:  - po 2-3 ziemniaki

mojewypiekiinietylko
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 287

gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można je podgrzewać w wodzie, smażyć na patelni, piec na grillu lub w piekarniku. Nie zawierają konserwantów i cholesterolu. Do przygotowania produktu użyto soi niemodyfikowanej genetycznie.Ja paróweczki podgrzałam w wodzie. I jeszcze ciepłe owinęłam plastrami Ramzesa. Ramzes to bardzo aromatyczny dojrzewający ser wędzony typu holendersko - szwajcarskiego o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie

Z Kuchni Do Kuchni
Konfitura z czerwonej cebuli 184

cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz pod zieloną kołderką 218

lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy.  Na 10 min. do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni

Moniki Smakołyki
Świeży szpinak z kurczakiem, prażonymi orzechami i serem pleśniowym - czyli gdy gorąco i upalnie. 260

pół, bądź normalnego pomidora na ósemki i układamy na szpinaku. Dodajemy sera pleśniowego pokruszonego w nieduże kawałki. Całość zalewamy sosem do sałaty (oczywiście możemy zrobić swój łącząc oliwę i ulubionymi przyprawami, natomiast ja używam gotowego sosu w saszetkach włoskiego lub greckiego). Na jednej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Smażymy krótko ale na dużym ogniu, to sprawi, że kurczak

Brzuszki Łakomczuszki