ser smażony - 2002 przepisów (strona:66/134)

Zapiekanka z szynki i ziemniakami z piekarnika 223

grzybach. Sos – na tej samej patelni co smażyły się grzyby, roztopić masło. Wsypać mąkę chwilkę smażyć, ale nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać wodę i dodać rozdrobioną kostkę rosołową, zagotować. Ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i dodać potarty ser. Zostawić trochę sera do posypania na górze.Wymieszać i zdjąć z ognia. Wylać do naczynia żaroodpornego

Kuchnia Pokoleń
Lasagne bolognese ze szpinakiem 345

chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe, po czym wlać(...)dobrze wymieszać, żeby nie było grudek (ja mój sos pomidorowy robiłam w misie blendera, bo korzystałam ze świeżej bazylii). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ser zetrzeć na tarce. W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Wrzucać po 3 płaty lasagne (tak żeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym

Passions hobbies life
Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym 203

Mój ulubiony obiad Składniki - 4 cukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym  (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki - kilka(...)dań chińskich solą i pieprzem  smażyć  do  odparowania wody  - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem  włożyć na blachę  Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii  dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser 3. sos  - W garnku

W królestwie smaków Beaty
Zapiekanka wszystko co mam 159

mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w  oliwie 1 duża cebula  1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta , pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku    Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich   Piątnica  3 łyżki oliwy(...)dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory  i  przyprawy. Smażyć na małym ogniu  około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek , przyprawić jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 158

łyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h. Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min. Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać(...)Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano. Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie. Całość posypać listkami oregano. Rada. Pomidory tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z sufletowym

Kulinarny karnet Christophera
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 264

tłuszczu większe fragmenty bułki tartej, jeśli się takowe oddzielą, aby uniknąć ich przypalenia). olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy doprowadzić do wrzenia. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 x 34 cm wylać warstwę sosu. Oprószyć 1/4 tartego sera. Ułożyć plastry bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu. klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu

Moja Delicja
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru 149

ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili. Jabłka obieramy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Z OpenCard w Bohemie i rzeszowski rynek 185

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Na pierwszym zdjęciu: dufinki (smażone kuleczki ziemniaczane), smażony kalafior w cieście oraz zielona fasolka z bułką tartą. Całkiem smacznie i nie tak bardzo drogo, nawet bez OpenCard. Na kolejnych zdjęciach prażony ser, frytki, zestaw surówek i jajko z majonezem. W menu jest nawet oddzielna zakładka „dania jarskie”. Na deser – naleśniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Qurrito prawie jak z KFC 2381

składniki* 4 placki tortilla* 2 średnie filety z kurczaka* 8 plastrów serka topionego* 20 dag sera żółtego* 6 łyżek mąki pszennej* 3 łyżki mąki ziemniaczanej* 1 białko z jajka* przyprawa do kurczaka * ulubiony sos pomidorowy lub ketchupSposób wykonaniaKażdy filet z kurczaka rozciąć na dwa plastry i rozbić na dość cienkie płaty. Do białka wlać 2 łyżki wody, dodać przyprawę(...)mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano.Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty.Połówkę placka z nadzieniem nakryć tylko połówką posmarowaną .Na patelnie posmarowana odrobinę oliwy

Mix smaku
Szakszuka ze szpinakiem 233

Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti(...)minut Składniki: 200 g  mrożonego szpinaku Poltino 1 puszka pomidorów z puszki 2 ugotowane ziemniaki 2 duże wiejskie jaja 1 cebula 1 łyżeczka ziarenek kuminu olej do smażenia sól pieprz natka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Solimy go i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti carbonara 222

miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać.Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący.W międzyczasie(...)Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.Ja używam mieszanki serów twardych Reggio piatto dostępnej w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Oliwę można zastąpić olejem, a boczek pancettą

Gospodyni Miejska
Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles 219

litra bulionu drobiowego 200 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g kurek, oczyszczonych, duże przekrojone na połówki sól i pieprz szczypiorek i kolendra do podania Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż cebulę i szczyptę soli i smaż do zeszklenia, przez około 3 lub 4 minuty. Dodaj dynię(...)smaż przez minutę, po czym dodaj bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W międzyczasie podsmaż na oliwie kurki z odrobiną soli i rozłóż je do miseczek. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie umieść ponownie garnek na małym ogniu, dodaj ser i śmietanę

karmelowy
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto 169

liści Bazylii 10g Sera parmezan Sól Pieprz   Włoska zupa krem z pomidorów Przygotowanie: Pomidory myjemy, nacinamy w kształcie krzyża od strony szypułki i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli(...)selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy przesmażone warzywa razem z pomidorami i gotujemy przez 20 min. Zupę blendujemy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką, lub pieprzem cayenne, gotujemy przez 3-4 min Oddzielnie przygotowujemy małą porcję pesto bazyliowego – orzeszki, liście bazylii i ser blendujemy, zalewamy oliwą, mieszamy i doprawiamy solą

Księga-Smaku
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 451

przygotowanie mojego przepisu. Miłego pichcenia Wam życzę. Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 21,00 złSKŁADNIKI:1 kg ziemniaków250 g startego żółtego sera ( użyłem sera edamskiego)550 g kiełbasy ( np. śląskiej)300 g śmietany 18%2 cebule czerwonenatka pietruszki2 łyżeczki masła2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE ziemniaków:Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania(...)pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE zapiekanki:Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na spód naczynia wykładamy warstwę z pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich układamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania