fety sól,pieprz Kamis oliwa do smażenia Przygotować farsz do pierogów. Liście szpinaku i botwiny posiekać w miarę drobno. Następnie rozgrzać patelnię z oliwą i przesmażyć pokrojone liście, aby zmiękły a przede wszystkim odparowały wodę i znacznie zmniejszyły swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy
Monia miesza i gotujeoliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki : * kostka domowej fety * szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła ser. Odstawić na trzy dni do lodówki
Magiczne Życie MartyPlacuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut
Kulinarne przygody Gatitydzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek – dziś wyjątkowo konserwowy, duuuużo sałaty, dobry ser, tu różne formy w zależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing – pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda(...)winegret musztardowy. Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje – smacznego:) Składniki: 280 g mixu sałat, u mnie sałata lodowa, biała kapusta, radicchio, trochę marchwi (z serii Tesco eat fresh „Peruvian
Zasmakuj Kuchnidzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek - dziś wyjątkowo konserwowy, duuuużo sałaty, dobry ser, tu różne formy w zależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing - pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda(...)winegret musztardowy. Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! :) Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje - smacznego:) Składniki: 280 g mixu sałat, u mnie sałata lodowa, biała kapusta, radicchio, trochę marchwi (z serii Tesco eat fresh "Peruvian
Zasmakuj Kuchnisera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę z pierwszego tłoczenia. Nie będę Wam znowu pisać, że napiekłam za dużo buraków i musiałam coś z nimi zrobić. Ale taka jest prawda. My jakiś czas temu natknął się na ser(...)także sos. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Kasza gryczana z botwinką Artykuł Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysłyszę hasło koreczki, zaraz widzę żółty ser ponadziewany na wykałaczki. 😋 Każdy chyba tak ma, bo to najpopularniejszy składnik tych małych przekąsek. Ja dziś chcę pokazać trochę inne, taki zestaw z kumulacją smaków. wędzone śliwki kilka pasków wędzonego surowego boczku pieprz cayenne pomidorki koktajlowe ogórek kiszony feta wykałaczki Na pasku boczku układamy śliwkę, lekko oprószamy pieprzem, zwijamy
Dieta moja pasjamiks sałat, u mnie z rukolą 250g sera halloumi 1 dojrzałe mango 1 duży grejpfrut opcjonalnie pestki granatu lub pestki dyni oliwa z oliwek Ta sałatka nie tylko jest bajecznie prosta, ale i pyszna. Chrupiąca, soczysta i smakowita. Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej fety. Słony, sprężysty, ale i słodki zarazem - przepyszny(...)tekstury i smaku, ale będzie smaczna także i bez ich dodatku. Na głębokim talerzu układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz układamy wyfiletowane cząstki grejpfruta. Posypujemy grillowanym serem i pestkami. Przygotowujemy dressing. To ostatnio ulubiony przeze mnie sos, klasyczny, a zarazem zaskakujący dzięki dodatkowi francuskiej musztardy z chrupiącą gorczycą. Wypróbujcie do ulubionej sałatki, a pokochacie
Cooking Monsterzapachach. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush Składniki 200 g mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka suchych drożdży 30 ml oliwy z oliwek 80-100 ml letniej wody 200 g brukselki 100 g fety 100 g orzechów makadami 100 g migdałów 1 łyżka płatków chili 3 łyżki(...)nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyciąg chleb, nałóż w środek Baba Ghanoush, posyp przypieczoną brukselką, orzechami, pokruszoną fetą i dopraw płatkami chili. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-25 minut. Kiedy orzechy i ser będę podpieczone, Twój płaski chleb jest gotowy, posyp go tylko świeżą miętą i zjadaj. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Płaski chleb z brukselką, fetą
RafalCookprzy wyrabianiu ciasta 200 g jogurt grecki 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 300 g sera podpuszczkowego, np. typu koryciński (można też użyć 50/50 mozzarellę i fetę) masło na wierzch W misce wymieszać jogurt z wodą, dodać sól, sodę, ocet i olej. Wymieszać i zostawić na 2-3 minuty, aż zacznie(...)Wyrabiać podsypując dodatkowo mąką do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się gładkie. Zostawić ciasto aby odpoczęło na 10-15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Sery zetrzeć na tarce i dokładnie ze sobą wymieszać. Z nadzienia uformować 4 kule jednakowej wielkości. Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej formować okrągły placek, pomagając sobie wałkiem
Przepisy na domowy ser i chlebwykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy z oliwą i smarujemy nią ser. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz
Miód i pieprzMoi znajomi, którzy zaglądają na tego bloga są moimi najlepszymi doradcami i pomysłodawcami! Często słyszę od nich, a może byś zrobiła to czy tamto i umieściła
Taste TherapyWiosna zawitała do nas na dobre, dlatego nadszedł czas na przepisy szybkie i lekkie, najlepsze na ciepłe dni. W sklepach też mamy już mnóstwo pięknych i
karmelowyjest znacznie cięższy i nudny, a wiosna jest właśnie po to, aby urozmaicać codzienie dania. Do sałatki można dodać suszone pomidory lub inny, ulubiony ser jak np. capri czy ostrzejszą w smaku gorgonzolę, grecka feta będzie doskonała w tym przepisie, ale należy pamiętać, że jest juz wystarczająco słona. Grillowany halloumi także pasuje do tego przepisu, rozmarzyłam się, pyszności! Można
Moja smaczna kuchniaeuro mleko od 1,50 do 2,80 euro za litr ser owczy twarogowy od 9,00 euro do 11,00 euro za kilogram ser żółty w plastrach 3,00 euro (około 20 plasterków) feta od 1,00 do 5,00 euro za kostkę jogurt grecki duży w kubełku od 2,00 do 4,00 euro jabłka
ClauditteMissCooking