młode równe cukinie 6 łyżek gotowanego ryżu 4 łyżki kukurydzy z puszki 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego) 2 łyżki pokruszonej fety 1 łyżeczka tymianku 4 łyżki startego ostrego sera sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinie pokroić na równe, około 4 - 5 cm, części. Łyżeczką wydrążyć środki pozostawiając około 3 mm ścianki(...)Pozostawić około 5 mm grubości denka - uważać żeby ich nie przebić. Połowę wydłubanego miąższu posiekać drobno i przenieść do miski. Do posiekanego miąższu cukinii dodać ryż, kukurydzę, fetę i kurczaka. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy i dobrze wymieszać. Napełnić farszem cukiniowe kieliszki równo z brzegami. Naczynie do zapiekania natłuścić pozostałą oliwą i ułożyć w nim ciasno cukinię
zadanie-gotowaniegrozi. Składniki na 2 porcje : 1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze po ok. 100g 8 suszonych pomidorów z zalewy (60g) 30g tartego sera (u mnie cheddar, ale może być feta lub mozarella) sól i pieprz 1/2 łyżeczki sezamu Dodatki: 70g kaszy pęczak 200g pomidorków koktajlowych 2 łyżki sosu vinegret garść liści rukoli Pierś kurczaka oczyścić z niepotrzebnych błonek(...)środku jak najwięcej miejsca na farsz, jednocześnie uważając, żeby nie przeciąć fileta na wylot). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i posiekać. Wymieszać z serem (trochę sera można zostawić na wierzch) i zafaszerować filety. Po wierzchu posypać pozostałym serem i ziarenkami sezamu. Tak przygotowane filety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać
Dietologktórą przepis pewnie wkrótce także wrzucę). Ketevan powiedziała mi, że aby uzyskać smak sera, jakiego używają w Gruzji do tej przystawki, musiała u nas użyć trzech rodzajów sera. Do tego świeża mięta i sól. Genialne. Składniki: 250 g półtłustego twarogu 250 g mascarpone 200 g fety pęczek mięty sól Miętę bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Sery mieszamy
KardamonovyChoć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon. Nadziewane papryczki(...)pardon Składniki: ½ kg papryczek pardon 200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek szczypta suszonych płatków chili sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Ser rozgnieć widelcem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do sera wraz z ziołami, chili i 1 łyżką oliwy. Przpraw solą
codojedzeniaChoć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon. Nadziewane papryczki(...)pardon Składniki: ½ kg papryczek pardon 200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek szczypta suszonych płatków chili sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Ser rozgnieć widelcem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do sera wraz z ziołami, chili i 1 łyżką oliwy. Przpraw solą
codojedzeniaszukałam żadnego specjalnego przepisu tylko wykorzystałam akurat to co było w lodówce. Po robionej poprzedniego dnia paście z awokado i fety ( przepis tutaj ) zostało jeszcze prawie całe opakowanie tego sera więc dodałam go do farszu. Dzięki temu konsystencja nadzienia była miękka ale zwarta i farsz nie rozsypywał się na talerzu
Gotuj Się Kto Możeokazji jednak uzupełnię te braki… Faszerowane bataty Składniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około(...)małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodać opłukany jarmuż lub szpinak i chwilę smażyć aż zwiotczeją. Przełożyć do miski z ziemniakami. Doprawić lekko solą i pieprzem. Jeśli chcemy dodać ser, to można dodać go -w mniejszych kawałkach- teraz lub posypać wierzch przed ponownym zapieczeniem. Wszystko wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut. Smacznego Post
UgotujmyTo.plWegańska feta z tofu – prosty i szybki przepis Na ogół wegańskie sery nie są zbyt pyszne. Woskowate, podobne do niczego, ale… lepszy rydz niż nic, zwłaszcza na pizzy. Jednak wegańska feta z tofu jest inna, wyjątkowa. Pełna smaku, wyrazista… po prostu REWELACYJNA. Feta z tofu, to klasa sama w sobie, nie jakiś pospolity zastępnik
BlendmanSkładniki: 450g szpinaku 250g sera Ricotta 4 ziemniaki pęczek szczypiorku 100 ml śmietanki 40g fety 500g mąki wrocławskiej gorąca woda Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Szpinak roztopić w rondelku na łyżce masła, dodać do niego ser Ricotta i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce przygotować ciasto(...)Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze z 3 - 5 min. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać do niej fetę i zagotować do pierwszych bąbelków na wolnym ogniu ( feta się rozpuści ). Można złamać smak i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Pierożki posypać posiekanym szczypiorkiem i polać sosem.............................. Smacznego
Gaździnka warzyprzepadam za śmierdziuchami, więc z wiadomych przyczyna znalazł się u mnie taki, a nie inny), jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, możecie dać zwykłą mozzarellę, feta też się sprawdzi. Jeżeli rano okaże się, że sera nie ma w lodówce - wystarczy zwykła oliwa, zioła i tak dalej i tak dalej. Mówiłam, że ogranicza nas tylko wyobraźnia, prawda? :) Składniki: - Jajka - ilość
Cook&Lovebardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Przygotowuję ją do obiadu lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin. Składniki: 160 g mixu sałat 100 g pokruszonej fety 2 pieczone czerwone papryki pieprz, oregano olej Przygotowanie: Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki. Nagrzewam piekarnik do 200 C (grzanie góra
Zasmakuj Kuchniletniej atmosfery polecam wam halloumi burger, czyli kanapkę z grillowanym serem cypryjskim. Prawdziwy ser halloumi powstaje tylko na Cyprze. Dla mieszkańców tej wyspy stanowi on główny element kuchni. Jest to też najbardziej znany produkt eksportowy Cypru. Mniej więcej ser halloumi dla Cypryjczyków jest tym samym co dla Greków feta. Konsystencją przypomina on nieco nasz oscypek, ale w smaku jest(...)bardzo delikatny, nie jest tak intensywnie jak właśnie oscypek doprawiony solą. Ser halloumi od pewnego czasu dostępny jest w naszych dyskontach. Jego cena za porcję wielkości kostki masła wynosi od 6 do 10 zł. Nie jest więc tani. Warto jednak po niego sięgnąć, jak nie na grilla to na pewno przyrządzając halloumi burger. Do przyrządzenia dania przyda wam się grill
Kuchennyviral.pltemperaturze pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie 200 gram kurek 300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany 12% 100 gram żółtego sera Gouda cebulka ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu: klik(...)śmietaną i dodajemy starty ser. Również doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową
Mango Papajaduża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz Kamis sos beszamelowy starty ser żółty do posypania Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię(...)odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać
Monia miesza i gotujetygodnie temu jadłam pyszną tartę z serami (E. - dziękuję 😊) i zainspirowana tamtą postanowiłam zrobić podobną. Dla koloru dodałam zielony groszek. O tej porze roku używam groszku mrożonego. Jest wygodny w użyciu i ma piękny kolor, idealnie współgrający z dzisiejszą pogodą. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto 200 g mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 100 g zimnego masła(...)Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec kwadrans. Do miski wrzucić fetę, ricottę, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozdrabniając sery widelcem. Do masy serowej dodać rozmrożony groszek zielony, pokrojony ser brie, rozdrobnione chili i startą gruszkę. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć
Weekendy w domu i ogrodzie