ser feta - 6431 przepisów (strona:343/429)

Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 225

mojego uznania, z mnóstwem ziół, czosnku i... mozzarellą! :) Bo przecież mozzarella jest bardziej włoska niż feta.        Co z tego wyjdzie, nie wiem, jeszcze nie próbowałam, ale po tym, co się dzieje w słoikach można przypuszczać, że ser choć miękki, zakonserwował się całkiem nieźle, nie rozpadł się i nie przesiąkł cały oliwą. Wyobrażam sobie

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z kozim serem i pomidorkami 96

pięć. Składników nie musimy specjalnie przygotowywać, ponieważ dodajemy je świeże, nieprzetworzone. Sałatka z kozim serem i pomidorkami jest idealna, jako lekki obiad do pracy, a także sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu, czy na posiadówce ze znajomymi. Jednak są tacy, którzy nie lubią koziego sera i mogą kręcić nosem – musicie ich przekonać, że warto spróbować, nie pożałują Aby sałatka była(...)granatem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z kozim serem i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 100 g rukoli

Kuchnia Bazylii
PANIR, domowy ser indyjski 167

panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra(...)przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :) Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok. 160 g sera.       Składniki: mleko sok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)     Przygotowania: Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby

SzczyptaSmaQ
Pieczarki nadziewane kaszą 145

przygotowania nadziewanych pieczarek. 10 dkg kaszy jęczmiennej 80 dkg dużych kapeluszy pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczka pieprzu 3 łyżki tartego sera Gouda 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki Jak przygotować pieczarki nadziewane kaszą . Do garnka wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez 7 minut. Po ugotowaniu odlać wodę i wystudzić. Pieczarki(...)czym warto pamiętać przygotowując pieczarki nadziewane. Pieczarki nadziewane kaszą Kaszę jęczmienną zastąpić możemy kaszą gryczaną a ser Gouda serem mozzarella. Formę, w której piekłam pieczarki wyłożyłam papierem do pieczenia. Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą. The post Pieczarki nadziewane kaszą appeared first on MeCooks

mecooks
“Kuchnia grecka” – recenzja 175

kolendrą, dip z przypalonej cebuli i twarogu, kalmary podawane z arbuzem i kozim serem, zupa avgolemono z serem halloumi i sos avgolemono jako dodatek do gnocchi, czy pasticcio, czyli grecka zapiekanka makaronowa. Jest trochę greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z pieczonej papryki i koziego sera 204

domu. A papryka smakuje zupełnie inaczej. Sałatka pasuje do mięsa lub ryb. Możecie także dodać do niej fety i oliwek, by zamieniła się w ciekawą sałatkę na przekąskę. Składniki: 3 czerwone papryki 1 duża cebula 3 łyżki tartego koziego sera (może być też grana padano, smakuje równie pysznie jak twardy kozi i świetnie pasuje do pieczonej papryki) suszone

Zasmakuj Kuchni
Papryki i pomidory faszerowane aromatycznym risotto 194

Uwielbiam faszerowane warzywa na różne sposoby. Z kaszą, ryżem smakują wspaniale, ale co powiecie by połączyć ze sobą dwa pyszne dania? Dzisiaj proponuję połączenie faszerowanych warzyw

Be Fit Be Strong
Sałatka z fetą i winogronami w ziołowym dressingu 183

mnie propozycja na szybką sałatkę, ale za to jaką! Połączenie słonej w smaku fety oraz słodkich pomidorków i jasnych winogron okazała się wow lubię niebanalne połączenia toteż smakowałam tę sałatkę także w wersji z parmezanem, czarnymi oliwkami i kawałkami mandarynki oraz z serami pleśniowymi, kolorowymi winogronami, morelami i orzechami, np. posiekanymi włoskimi lub nerkowcami. Spróbujcie też z suszonymi owocami(...)mixu sałat, u mnie gotowy umyty mix sałat feat & easy Intense mix sałatkowy 160 g spora garść, nawet dwie bezpestkowych jasnych winogron przekrojonych na pół 150 g pokruszonej fety opcjonalnie: 4 łyżki kukurydzy, u mnie brak opcjonalnie: kilka posiekanych włoskich orzechów 6 koktajlowych pomidorków dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego łyżeczka miodu świeżo zmielony pieprz, zioła

Zasmakuj Kuchni
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 182

mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego oliwa  Przygotowanie :  Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć na blasze(...)jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz. Roladę przełożyć

zdrowa vege kuchnia
Sałatki na Wielkanoc – przepisy 546

Zbiór inspiracji na wielkanocne sałatki Warzywne Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z feta Wiosenna surówka – zielone gniazdo Sałatka z zielonym kalafiorem Kolorowa sałatka brokułowa Sałatka gruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką

Dorota Smakuje
Sałatka z kuskusem i granatem 128

kuskusem i granatem Sałatka z kuskusem i cukinią Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka z pęczakiem i fetą Sałatka z kaszą orkiszową Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakie m Sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami 148

granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem 192

granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka w stylu greckim 168

Zaprezentowana dziś sałatka nawiązuje tylko do greckiej. Odkąd kupuję krajankę twarogową od zaprzyjaźnionych gospodarzy dodaję ją zamiast fety do wielu tego typu potraw. Uważam, że najlepiej korzystać z lokalnych zdrowych i świeżych produktów. Sałatka w stylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki

Gotuj Sam!
Sałatka z Gnoccchi Sardi , fety, i brokuła 280

zaprosić na  pyszną sałatkę z brokułami , fetą i przepyszny ekologicznym      Makaronem  gryczanym  Fabijańscy wyprodukowanym na wodzie żródlanej .                 Składniki : 300 g makaronu  Gnocchi  Sardi Fabijańscy 1 mały brokuł 1/2 opakowania sera fetta  2, 3 łyżki majonezu kilka

Sama słodycz i szczypta chili