okazji polecam Wam dwa moje stare przepisy na niebanalne, przepyszne sałatki z ziemniakami. Pierwsza to sałatka z pieczonych młodych ziemniaków, z boczkiem, fetą i prażonym słonecznikiem (LINK TUTAJ) Druga natomiast to sałatka z ziemniakami truflowymi, boczkiem, serem pleśniowym i pomidorkami koktajlowymi (LINK TUTAJ) . Obie rewelacyjne! Miłego dnia! SKŁADNIKI: 800 - 900 g malutkich młodych ziemniaków 2 czerwone cebule 8 rzodkiewek
Słodko-Słony Świat IlonyCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie
Przepysznik - BLW i nie tylkolodówce pieczarki, które prosiły "zrób z nas coś", Ostra wrzuciła przepis na turecki przysmak. Myślę sobie hmm.. Ona ma z fetą i szpinakiem, to ja sobie zrobię z tym co mam, czyli pieczarkami i serem. Oryginalny przepis znajdziecie u Ostrej TUTAJ . Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajo 40 ml wody o temperaturze pokojowej szczypta
MamaOskarkaMięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze . Czytaj więcej
Wiem co jemkanapkach, ale do sałatek najchętniej wybieram sałatę lodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety. Zobaczcie także inne sałatki i surówki Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem Składniki: główka sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mały ogórek zielony 1 czerwona cebula 100 g dobrej jakości szynki w plasterkach
Moja smaczna kuchniabotaniczny w Bałczyku ogród botaniczny w Bałczyku sałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stoły kulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka garncarz przy pracy Miejscowa ludność ceramika z Trojanu
Bon Appetit Małgorzatytroszkę inne kotlety mielone. Bardzo nam smakowała taka ciągnąca się i ciepła mozzarella w środku mięsa. To nie pierwsze kotlety nadziewane serem, które pokazujemy na blogu, ponieważ w zeszłym roku Ola ukryła w nich orzechową fetę i pieczarki ( przepis ). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrypotrawy grillowane na gazie, jak i na węglu smakują tak samo. Każdy z uczestników wylosował sobie przepis na potrawę, którą musiał przygotować. Mnie przypadły grillowane ziemniaki z boczkiem i serem. Okazało się, że takie samo danie przygotowuje Grażyna, więc połączyłyśmy siły;) Wszyscy mieli ręce pełne roboty. Naprzeciwko nas Anita wzięła się za krojenie warzyw, inni kroili owoce do sałatek, nadziewali(...)nazwać Stadion Narodowy orlikiem:) To była prawdziwa uczta! Grillowane grzanki z masłem czosnkowym, sałatka tajska, sałatka w arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki, salsa z grillowanej papryki, dip rzodkiewkowy, grillowane warzywa, ziemniaczki z boczkiem i serem, i mnóstwo pysznego soczystego mięsa! Tyle smaków, aromatów, kolorów! Nie mogło zabraknąć też deseru. Wymyślone przez Dominika grillowane banany z sosem
Obiad gotowygrillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas: 1 godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej
Buniabaje w kuchniPyszna i lekka sałatka, która łączy kilka smaków - słodkie winogrona, słony ser oraz kwaskowy sos balsamiczy. Całość idealnie dopełnia prażony słonecznik, który uwielbiam. składniki: 5-6 liści sałaty lodowej 400 g różowych winogron 150 g serka sałatkowego a`la feta 2-3 garście słonecznika olej do skropienia sos balsamiczny do skropienia Liście sałaty lodowej porwać na małe kawałki. Winogrona(...)przekroić na pół, można wypestkować jeśli ktoś nie przepada za pestkami. Ser pokruszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać. Sałatkę delikatnie skropić olejem oraz odrobiną sosu balsamicznego i od razu podawać
Monia miesza i gotujesera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w kostkę. Przed podaniem dodaj na talerz z makaronem pomidorki koktajlowe i pokrojoną fetę(...)jaką, więc ma prawo się "psuć"), Sky Tower - najwyższy budynek w mieście, dworzec PKP, moja panorama wrocławska nad Odrą Spaghetti with green pesto, feta and cherry tomatoes Dinner in 30 minutes. You can use regular tomatoes instead of cherry ones (just cut them into smaller pieces). If you don’t have fresh basil
Qlinarnie i Qlinarniepomidorach Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Soczewica w pomidorach Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami Sałatka z kaszą pęczak Placuszki bananowe bez mąki i jajek Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Focaccia
Moja smaczna kuchniamieszanka sałat (najlepiej obie) garść szpinaku baby pomidorki koktajlowe 1/2 ogórka zielonego 3 ugotowane na twardo jajka (lub więcej) 100 g fety – czasami dajemy 200 g, ale to była wersja oszczędna (może być mozarella albo inny ser, który sprawdzi się w sałatce) kilka suszonych pomidorów 1 czerwona papryka (bo nam najbardziej smakuje) 1 cebula w piórkach (można dać
Szybko Tanio Smacznietylko żółty ser? Ciągnący się, żółty ser typu gouda doskonale skleja ze sobą kromki, jednak nie jest to jedyny rodzaj ser, jakiego możesz użyć w toście. Alternatywą może być chociażby delikatna, śmietankowa mozzarella, którą z pewnością znasz z klasycznej, włoskiej pizzy. Z sera nie muszą rezygnować również osoby na diecie wykluczającej mleko krowie – alternatywą dla sera z mleka krowiego może(...)Kieruj się swoimi upodobaniami. Z proponowanym już serem mozzarella świetnie skomponują się inne, klasycznie włoskie dodatki: słodki pomidor i pesto bazyliowe. Interesującym dodatkiem dla zwolenników bardziej wyrazistych smaków będzie także ogórek kiszony. W połączeniu z ostrym, wyrazistym serem Twój tost nabierze zupełnie nowego charakteru. Wolisz coś bardziej odświeżającego? Posmaruj kromki serkiem typu feta, a do środka włóż pokrojone
Pasja Smakucienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą. Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIcienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą. Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego
SMYKWKUCHNISałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich . Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia Polecam! Składniki: 2 dojrzałe gruszki 1 garść rukoli 1/3 szklanki orzechów włoskich 80 g sera pleśniowego np. lazur Dressing orzechowy: 2 łyżki pasty z orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek(...)Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim → Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami serem lazur
Oryginalny smakwszystkiego co w szakszuce znajdować się powinno! Do mojej szakszuki dodałam jeszcze jeden typowo indyjski dodatek, a mianowicie ser paneer. To twardy ser twarogowy, który bardzo rzadko dostępny jest w sklepach ale bardzo prosto zrobicie go w domu. Mam przepis na ser paneer na blogu, serdecznie Was do niego zapraszam. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka(...)kurkami – szakszuka z fasolą – zielona szakszuka – szakszuka z fetą – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – jajka sadzone z boczkiem – najlepsza jajecznica – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie
nietylkopasta.plZnudziły się wam kanapki z wędliną lub serem? A może chcecie spróbować jakiegoś wyjątkowego dodatku do tradycyjnej kanapki? Ta pasta z dyni sprawdzi się doskonale. Dostałam od sąsiadki dwie dość okazałe dynie. Na zupy dyniowe patrzeć już nie możemy. Dyniowe ciasto też już było w tym sezonie. Trzeba było wymyśleć coś nowego i bardzo dyniowego. Padło zatem na pastę(...)swoją ulubioną przyprawę. Drukuj Pasta z pieczonej dyni z papryką i czosnkiem Świetny dodatek do kanapek jeśli masz dość wędliny czy sera. Składniki 200 g puree z dyni 1 szt czerwonej papryki 1/2 główki czosnku 1/2 opakowania fety sól, pieprz, mielona ostra papryka do smaku, chilli Wykonanie Paprykę i czosnek pieczemy w piekarniku. Paprykę po upieczeniu wkładamy do plastikowego
Mieszam w Garnkuspotkaliście pieróg pod nazwą "burek" (słyszycie to podobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem
Obiad gotowyPokochałam Grecję – tak, to muszę od razu przyznać! Na ten urlop pojechałam totalnie spontanicznie, bo jeszcze z jednego tak na prawdę nie wróciłam, a
Ostra na Słodkolasagne - 200g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj ) - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 100g fety - parmezan opcjonalnie - suszona bazylia, oregano - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać i razem z czosnkiem podsmażyć na złoto. Dodać szpinak i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie przesmażyć. Makaron ugotować(...)solą i pieprzem. Wymieszać. Ugotowane płaty makaronu smarować warstwą puree z dyni, na to po 1-2 łyżki szpinaku. Następnie pokruszyć fetę i zrolować. Ruloniki przeciąć na pół i układać na sos pomidorowy. Wierzch posypać parmezanem/cheddarem/żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25-30 minut (do miękkości makaronu). Smacznego! Najlepsze w dniu przygotowania
CookYourselfchciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa z udźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone) 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 100g ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula(...)jogurtu naturalnego (2% tłuszcz) sól, pieprz Płuczemy i gotujemy kaszę. Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Siekamy natkę pietruszki, kruszymy fetę. Czosnek rozcieramy z solą. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem
Brzuszki Łakomczuszkizawierają też nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie powinno się przesadzać z ich ilością . Zamiast sięgać po jogurty 0% tłuszczu lub odtłuszczone sery, zdrowiej jest, wzorem Greków i pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie
Chilli Czosnek i Oliwa