była zimna , a i robiła się szybciuśko! Składniki 4 jaja od szczęśliwych i wolnych kur garść szpinaku lub jak u mnie dziś garść roszponki owczy sycylijski ser-pecorino,a u mnie dziś feta (choć według mojego skromnego zdania i intuicji, to nawet koło fety nie leżało) cilieggino di Pachino, a u mnie pomidorki koktajlowe bodajże hiszpańskie- nie leżały
Z Kuchni Do Kuchnikażdy z plastrów ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano i pieprzem. Grillowałam je aż do uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy
potrawyregionalnekostkach, złota i srebrna, ta srebrna jest dobra, złota nadaje się do trucia kotów. Nie pamiętam producenta niestety. Jeśli nie znajdziecie bryndzy, to możecie zastąpić fetą lub bardzo drobno mielonym białym serem. Na ciasto : kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej
ladykitchencebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 150 - 200 g szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna do podania przygotowanie ciasto: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia
Stare Garymięsa mielonego wieprzowego 150-200 g fety 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe
Monia miesza i gotujeserka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się w środku roladki. Smarowidło rozprowadzamy na środek naleśnika, resztę składników
Pichceniomaniamąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżko oleju 150 g fety 125 g mozzarelli 50 g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól
Kulinarny PamiętnikSŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej - sery
bistro mamaSałatka z rukolą, pomidorkami, serem sałatkowym oraz oliwkami. Sałatka, do której możecie dodać czerwoną cebulę, paprykę, świeżego ogórka, polać winegretem miodowo-musztardowym. Powiem Wam, że gdy przygotowuję obiad dla rodziny, szykuję domową imprezę – generalnie gotując dla bliskich zawsze myślę o świeżych i zdrowych dodatkach do dań. Taka sałatka to świetny dodatek do obiadu mięsnego z ziemniakami, kaszą czy ryżem(...)burrito, lasagne, enchiladas, ot tak jako uzupełnienie śniadania czy kolacji. Jesienna porcja witamin jak znalazł! SKŁADNIKI: 250 g pomidorków koktajlowych 100 g rukoli 180 g sera sałatkowego miękkiego solankowego (u mnie ISLOS), opcja: feta 142 g czarnych oliwek (po odsączeniu 70 g) oliwa świeżo zmielony pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Pomidorki myję i kroję na pół. Rukolę mieszam w misce
Zasmakuj Kuchniodżywczymi ;) Czego czasem trudno doszukiwać się w kupnym pieczywie.... Takie tosty dają też masę możliwości jeśli chodzi o dodatki. U mnie to głównie warzywa i trochę sera, ale może to być też mozzarella, feta, dobrej jakości wędliny, pestki i orzechy. TOSTY BEZ CHLEBA O SMAKU PIZZY Z podanych składników wyszło 8 pojedynczych tostów (trójkątów) 3 łyżki płatków jaglanych(...)łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki orkiszowej 2 jajka Przyprawy - oregano, papryka, sól, pieprz Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Odrobina proszku do pieczenia/sody Dodatki: pieczarki, papryka, pomidor, oliwki, kukurydza, ser pleśniowy Składniki połączyć i wymieszać dokładnie dodając wody dla uzyskania konsystencji jogurtu Warzywa i ser posiekać drobno i dodać do masy Porcje przygotowanej masy wykładać do opiekacza do kanapek
HealthyCreationskuchniom świata dodać i polskiego akcentu. Dziś, zainspirowana genialnym konkursem z marką MOWI na Durszlak.pl przygotowałam dla Was przepis na ziołowo-serowy dutch baby, do którego użyłam również włoskiego sera taleggio. Dutch baby to pieczony w piekarniku naleśnik. Mówi się, że holenderski, jednak z Holandią nie ma zbyt wiele wspólnego. Czasami bywa także nazywany „niemieckim naleśnikiem”, gdyż przepis podobno pochodzi(...)obiad, kolację, no i deser! Najczęściej podawany jest na słodko. Ja jednak przygotowałam go nie w słodkiej, a w słonej wersji. Dodałam wędzonego łososia, ukochany ser taleggio, jajka w koszulkach i świeżą, dobrą fetę. Do tego moje ukochane zioła! No i czosnek – czosnek u mnie jest „wszędzie” Wyszło przepysznie i mega sycąco! Spróbujcie i Wy! Maślany, doskonały
Ostra na Słodkofarsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy również fetę pokrojoną w nieduże kostki. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy brokuły z fetą. Całość wsadzamy
Brzuszki Łakomczuszkiłyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu (7-8 filiżanek posiekanego jarmużu) olej 4-5 ząbków czosnku 1 i ½ opakowania fety pieprz Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się(...)chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj. I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary addition). The recipe for great pastry
Qlinarnie i QlinarnieZagrodzie w Zagórzu Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut(...)misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową. Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również dołożyć plasterek
MarciochaKucharzy