ser feta - 6431 przepisów (strona:334/429)

Naleśniki z białym serem 320

Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 181

łyżka kwaśniej śmietany 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 400 g świeżego szpinaku 300 g liści młodej botwiny 200 g fety pieprz Kamis do smaku  1 kulka mozzarelli 1- 2 garście startego żółtedo sera słodka papryka do posypania olej do smażenia Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny(...)zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto na słono 185

łyżka śmietany  szczypta gałki muszkatołowej  Składniki nadzienia :  1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g)  270 g feta  250 g suszonych pomidorów  2 ząbki czosnku  łyżka masła  garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach  1 jajko od szczęśliwej kury  2 duże łyżki śmietany 18% 2 garści(...)garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody  dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia

pieprzny smaczek
Zapiekanka warzywna 141

pomidorów z puszki pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej 200 g fety Sos do zapiekanki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka 50 g sera żółtego Sposób przyrządzenia: Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez(...)Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut.  Wskazówki: Zapiekanki jest

upichcic
Pomidorowe pierogi ze szpinakiem 116

twarogu półtłustego, - pieprz, sól, - 1 - 2 ząbki czosnku, - masło. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem sery. Doprawić mocno pieprzem i delikatnie solą. Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony, feta również. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów

Przepisy Mikołaja
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym 212

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami 339

Spaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piecuchy (Calzone) 310

takim daniu jest, jak dopasować je do smaku mojego i moich domowników. Tym razem nadzienie jest z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej(...)passaty pomidorowej; – 0,4 kg pieczarek; – 2 średnie marchewki; – oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli – 10 dag sera żółtego starkowanego Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć

dom-agi.pl
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 160

talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 500 g pieczarek • 200 g sera żółtego • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: Farsz • Cebulę posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone

To co kocham
Kuskus z fetą i awokado 175

Bardzo lubię fetę i kuskus. Wczoraj pierwszy raz spróbowałam razem je połączyć - wyszła super smaczna sałatka - świetna dla osób dbających o linię :) Spróbujcie, jeśli lubicie suszone pomidory, awokado, ser i kuskus  SKŁADNIKI 200 g kuskusu mały słoiczek suszonych pomidorów 180 g fety pęczek szczypiorku 1 dojrzałe awokado kilkanaście czarnych oliwek 5 łyżek łuskanego słonecznika sól pieprz

Moje Kuchenne Rewelacje
Czwartek: Sałatka z arbuza, sera i makaronu  129

pragnienia. Tymczasem arbuz doskonale sprawdza się w roli budulca sałatki, łatwo nawiązując relacje z innymi składnikami. Świetnie czuje się w towarzystwie fety, której słoność doskonale łączy się z soczystą słodkością arbuza. Gorąco polecamy Wam jednak inny ser: pecorino, również słony, a przy tym ostry w smaku, który idealnie komponuje się z arbuzem. Sałatkę z arbuza i sera najlepiej zrobić(...)sałatka zrobiona dzień wcześniej podpłynęła wodą. Danie inspirowane przepisem z Themediterraneandish.com Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją

Niedzielny kucharz
Potrawy wegetariańskie 246

atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami

Chilli Czosnek i Oliwa
Czas na grilla - uniwersalna marynata do mięs i dressing do sałatek! 109

jest na tyle smaczny, że przewija się w większości moich sałatkowych przepisów. 😁 Sałatka: ulubiony miks sałat 250g sera halloumi 1 dojrzałe mango ok. 10 pomidorków cherry oliwa z oliwek Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej fety. Słony, sprężysty, ale i słodki zarazem - przepyszny! Świetnie smakuje normalnie, ale zgrillowany nabiera charakteru. Wystarczy lekko(...)Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki. Na głębokim talerzu lub w misce układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz pomidorki. Posypujemy grillowanym serem. Przygotowujemy dressing. Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego 2 łyżeczki francuskiej musztardy sól oraz pieprz Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka

Cooking Monster
FILETY A'LA PIZZA Z PIECZARKAMI 185

Uwielbiam robić filety z kurczaaka inaczej niż tradycyjnie.  Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z piekarnika z serem cheedar oraz z brązowymi pieczarkami.  Podałam je z ogórkami z fetą oraz kaszą kuskus.  Taka propozycja obiadowa na pewno przypadnie do gustu nie jednej osobie.  Smacznego :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/

Gotowanie Patki
Naleśniki z brokułem 284

oleju kokosowego) 1 brokuł 150g fety (dla maluchów lepszy będzie zwykły serek o dobrym składzie, feta ma za dużo soli) 2 ząbki czosnku śmietana 18% zioła (pieprz ziołowy, zioła prowansalskie) Brokuła ugotować aż będzie mięciutki, przestudzić i zmiażdżyć widelcem, dodać ser i dokładnie wymieszać i odstawić, żeby smaki się przeniknęły. Dowolną ilość śmietany (u nas pół szklanki) wymieszać

Przepysznik - BLW i nie tylko