ser feta - 6431 przepisów (strona:334/429)

Frittata mediterranea po mojemu 114

była zimna , a i robiła się szybciuśko! Składniki 4 jaja od szczęśliwych i wolnych kur garść szpinaku lub jak u mnie dziś garść roszponki owczy sycylijski ser-pecorino,a u mnie dziś feta (choć według mojego skromnego zdania i intuicji, to nawet koło fety nie leżało) cilieggino di Pachino, a u mnie pomidorki koktajlowe bodajże hiszpańskie- nie leżały

Z Kuchni Do Kuchni
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 179

każdy z plastrów ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano i pieprzem. Grillowałam je aż do uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy

potrawyregionalne
Tarta z grzybami 166

kostkach, złota i srebrna, ta srebrna jest dobra, złota nadaje się do trucia kotów. Nie pamiętam producenta niestety. Jeśli nie znajdziecie bryndzy, to możecie zastąpić fetą lub bardzo drobno mielonym białym serem. Na ciasto : kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej

ladykitchen
Gozleme ze szpinakiem i fetą 194

cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 150 - 200 g szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego  sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna do podania przygotowanie ciasto: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia

Stare Gary
Kotlety mielone z fetą 214

mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g fety 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe

Monia miesza i gotuje
Naleśnikowe roladki 117

serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się w środku roladki. Smarowidło rozprowadzamy na środek naleśnika, resztę składników

Pichceniomania
Chaczapuri adżarskie 227

mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżko oleju 150 g fety 125 g mozzarelli 50 g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól

Kulinarny Pamiętnik
Wiosenna sałatka na krakersach 587

SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej - sery

bistro mama
SAŁATKA Z RUKOLĄ, POMIDORKAMI I SEREM 102

Sałatka z rukolą, pomidorkami, serem sałatkowym oraz oliwkami. Sałatka, do której możecie dodać czerwoną cebulę, paprykę, świeżego ogórka, polać winegretem miodowo-musztardowym. Powiem Wam, że gdy przygotowuję obiad dla rodziny, szykuję domową imprezę – generalnie gotując dla bliskich zawsze myślę o świeżych i zdrowych dodatkach do dań. Taka sałatka to świetny dodatek do obiadu mięsnego z ziemniakami, kaszą czy ryżem(...)burrito, lasagne, enchiladas, ot tak jako uzupełnienie śniadania czy kolacji. Jesienna porcja witamin jak znalazł! SKŁADNIKI: 250 g pomidorków koktajlowych 100 g rukoli 180 g sera sałatkowego miękkiego solankowego (u mnie ISLOS), opcja: feta 142 g czarnych oliwek (po odsączeniu 70 g) oliwa świeżo zmielony pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Pomidorki myję i kroję na pół. Rukolę mieszam w misce

Zasmakuj Kuchni
Tosty bez chleba o smaku pizzy 835

odżywczymi ;) Czego czasem trudno doszukiwać się w kupnym pieczywie.... Takie tosty dają też masę możliwości jeśli chodzi o dodatki. U mnie to głównie warzywa i trochę sera, ale może to być też mozzarella, feta, dobrej jakości wędliny, pestki i orzechy. TOSTY BEZ CHLEBA O SMAKU PIZZY Z podanych składników wyszło 8 pojedynczych tostów (trójkątów) 3 łyżki płatków jaglanych(...)łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki orkiszowej 2 jajka Przyprawy - oregano, papryka, sól, pieprz Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Odrobina proszku do pieczenia/sody Dodatki: pieczarki, papryka, pomidor, oliwki, kukurydza, ser pleśniowy  Składniki połączyć i wymieszać dokładnie dodając wody dla uzyskania konsystencji jogurtu Warzywa i ser posiekać drobno i dodać do masy Porcje przygotowanej masy wykładać do opiekacza do kanapek

HealthyCreations
SEROWY DUTCH BABY Z TALLEGIO, ŁOSOSIEM I JAJKIEM P0CHE 95

kuchniom świata dodać i polskiego akcentu. Dziś, zainspirowana genialnym konkursem z marką MOWI na Durszlak.pl przygotowałam dla Was przepis na ziołowo-serowy dutch baby, do którego użyłam również włoskiego sera taleggio. Dutch baby to pieczony w piekarniku naleśnik. Mówi się, że holenderski, jednak z Holandią nie ma zbyt wiele wspólnego. Czasami bywa także nazywany „niemieckim naleśnikiem”, gdyż przepis podobno pochodzi(...)obiad, kolację, no i deser! Najczęściej podawany jest na słodko. Ja jednak przygotowałam go nie w słodkiej, a w słonej wersji. Dodałam wędzonego łososia, ukochany ser taleggio, jajka w koszulkach i świeżą, dobrą fetę. Do tego moje ukochane zioła! No i czosnek – czosnek u mnie jest „wszędzie” Wyszło przepysznie i mega sycąco! Spróbujcie i Wy! Maślany, doskonały

Ostra na Słodko
Tarta brokułowa. 137

farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy również fetę pokrojoną w nieduże kostki. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne  ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy brokuły z fetą. Całość wsadzamy

Brzuszki Łakomczuszki
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 198

łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu (7-8 filiżanek posiekanego jarmużu) olej 4-5 ząbków czosnku 1 i ½ opakowania fety pieprz Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się(...)chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i   wymieszaj.   I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary addition). The recipe for great pastry

Qlinarnie i Qlinarnie
Smażony pstrąg z pieczonym ziemniakiem 251

Zagrodzie w Zagórzu Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę  podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut(...)misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową. Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również dołożyć plasterek

MarciochaKucharzy