Sałatka z rukolą, pomidorkami, serem sałatkowym oraz oliwkami. Sałatka, do której możecie dodać czerwoną cebulę, paprykę, świeżego ogórka, polać winegretem miodowo-musztardowym. Powiem Wam, że gdy przygotowuję obiad dla rodziny, szykuję domową imprezę – generalnie gotując dla bliskich zawsze myślę o świeżych i zdrowych dodatkach do dań. Taka sałatka to świetny dodatek do obiadu mięsnego z ziemniakami, kaszą czy ryżem(...)burrito, lasagne, enchiladas, ot tak jako uzupełnienie śniadania czy kolacji. Jesienna porcja witamin jak znalazł! SKŁADNIKI: 250 g pomidorków koktajlowych 100 g rukoli 180 g sera sałatkowego miękkiego solankowego (u mnie ISLOS), opcja: feta 142 g czarnych oliwek (po odsączeniu 70 g) oliwa świeżo zmielony pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Pomidorki myję i kroję na pół. Rukolę mieszam w misce
Zasmakuj Kuchniodżywczymi ;) Czego czasem trudno doszukiwać się w kupnym pieczywie.... Takie tosty dają też masę możliwości jeśli chodzi o dodatki. U mnie to głównie warzywa i trochę sera, ale może to być też mozzarella, feta, dobrej jakości wędliny, pestki i orzechy. TOSTY BEZ CHLEBA O SMAKU PIZZY Z podanych składników wyszło 8 pojedynczych tostów (trójkątów) 3 łyżki płatków jaglanych(...)łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki orkiszowej 2 jajka Przyprawy - oregano, papryka, sól, pieprz Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Odrobina proszku do pieczenia/sody Dodatki: pieczarki, papryka, pomidor, oliwki, kukurydza, ser pleśniowy Składniki połączyć i wymieszać dokładnie dodając wody dla uzyskania konsystencji jogurtu Warzywa i ser posiekać drobno i dodać do masy Porcje przygotowanej masy wykładać do opiekacza do kanapek
HealthyCreationskuchniom świata dodać i polskiego akcentu. Dziś, zainspirowana genialnym konkursem z marką MOWI na Durszlak.pl przygotowałam dla Was przepis na ziołowo-serowy dutch baby, do którego użyłam również włoskiego sera taleggio. Dutch baby to pieczony w piekarniku naleśnik. Mówi się, że holenderski, jednak z Holandią nie ma zbyt wiele wspólnego. Czasami bywa także nazywany „niemieckim naleśnikiem”, gdyż przepis podobno pochodzi(...)obiad, kolację, no i deser! Najczęściej podawany jest na słodko. Ja jednak przygotowałam go nie w słodkiej, a w słonej wersji. Dodałam wędzonego łososia, ukochany ser taleggio, jajka w koszulkach i świeżą, dobrą fetę. Do tego moje ukochane zioła! No i czosnek – czosnek u mnie jest „wszędzie” Wyszło przepysznie i mega sycąco! Spróbujcie i Wy! Maślany, doskonały
Ostra na Słodkofarsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy również fetę pokrojoną w nieduże kostki. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy brokuły z fetą. Całość wsadzamy
Brzuszki Łakomczuszkiłyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu (7-8 filiżanek posiekanego jarmużu) olej 4-5 ząbków czosnku 1 i ½ opakowania fety pieprz Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się(...)chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj. I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary addition). The recipe for great pastry
Qlinarnie i QlinarnieZagrodzie w Zagórzu Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut(...)misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową. Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również dołożyć plasterek
MarciochaKucharzymłode równe cukinie 6 łyżek gotowanego ryżu 4 łyżki kukurydzy z puszki 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego) 2 łyżki pokruszonej fety 1 łyżeczka tymianku 4 łyżki startego ostrego sera sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinie pokroić na równe, około 4 - 5 cm, części. Łyżeczką wydrążyć środki pozostawiając około 3 mm ścianki(...)Pozostawić około 5 mm grubości denka - uważać żeby ich nie przebić. Połowę wydłubanego miąższu posiekać drobno i przenieść do miski. Do posiekanego miąższu cukinii dodać ryż, kukurydzę, fetę i kurczaka. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy i dobrze wymieszać. Napełnić farszem cukiniowe kieliszki równo z brzegami. Naczynie do zapiekania natłuścić pozostałą oliwą i ułożyć w nim ciasno cukinię
zadanie-gotowaniegrozi. Składniki na 2 porcje : 1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze po ok. 100g 8 suszonych pomidorów z zalewy (60g) 30g tartego sera (u mnie cheddar, ale może być feta lub mozarella) sól i pieprz 1/2 łyżeczki sezamu Dodatki: 70g kaszy pęczak 200g pomidorków koktajlowych 2 łyżki sosu vinegret garść liści rukoli Pierś kurczaka oczyścić z niepotrzebnych błonek(...)środku jak najwięcej miejsca na farsz, jednocześnie uważając, żeby nie przeciąć fileta na wylot). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i posiekać. Wymieszać z serem (trochę sera można zostawić na wierzch) i zafaszerować filety. Po wierzchu posypać pozostałym serem i ziarenkami sezamu. Tak przygotowane filety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać
Dietologktórą przepis pewnie wkrótce także wrzucę). Ketevan powiedziała mi, że aby uzyskać smak sera, jakiego używają w Gruzji do tej przystawki, musiała u nas użyć trzech rodzajów sera. Do tego świeża mięta i sól. Genialne. Składniki: 250 g półtłustego twarogu 250 g mascarpone 200 g fety pęczek mięty sól Miętę bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Sery mieszamy
KardamonovyChoć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon. Nadziewane papryczki(...)pardon Składniki: ½ kg papryczek pardon 200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek szczypta suszonych płatków chili sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Ser rozgnieć widelcem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do sera wraz z ziołami, chili i 1 łyżką oliwy. Przpraw solą
codojedzeniaChoć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon. Nadziewane papryczki(...)pardon Składniki: ½ kg papryczek pardon 200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek szczypta suszonych płatków chili sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Ser rozgnieć widelcem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do sera wraz z ziołami, chili i 1 łyżką oliwy. Przpraw solą
codojedzeniaszukałam żadnego specjalnego przepisu tylko wykorzystałam akurat to co było w lodówce. Po robionej poprzedniego dnia paście z awokado i fety ( przepis tutaj ) zostało jeszcze prawie całe opakowanie tego sera więc dodałam go do farszu. Dzięki temu konsystencja nadzienia była miękka ale zwarta i farsz nie rozsypywał się na talerzu
Gotuj Się Kto Możeokazji jednak uzupełnię te braki… Faszerowane bataty Składniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około(...)małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodać opłukany jarmuż lub szpinak i chwilę smażyć aż zwiotczeją. Przełożyć do miski z ziemniakami. Doprawić lekko solą i pieprzem. Jeśli chcemy dodać ser, to można dodać go -w mniejszych kawałkach- teraz lub posypać wierzch przed ponownym zapieczeniem. Wszystko wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut. Smacznego Post
UgotujmyTo.plWegańska feta z tofu – prosty i szybki przepis Na ogół wegańskie sery nie są zbyt pyszne. Woskowate, podobne do niczego, ale… lepszy rydz niż nic, zwłaszcza na pizzy. Jednak wegańska feta z tofu jest inna, wyjątkowa. Pełna smaku, wyrazista… po prostu REWELACYJNA. Feta z tofu, to klasa sama w sobie, nie jakiś pospolity zastępnik
Blendman