ser feta - 6431 przepisów (strona:324/429)

Deska serów - jak przygotować i jak podawać 218

najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą np. Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 237

oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną(...)inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem brokułowy 507

moją zupę wzbogaciłam dodatkiem kociego serka oraz świeżej gałązki rozmarynu, ale pobawcie się i stwórzcie własną kompozycję smakową. Może chcecie podać zupę z grzankami, a może z serem pleśniowym lub fetą, idealna będzie także salsa pomidorowa którą udekorujecie zupę w miseczce. Ta zupa za każdym razem może być inna. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze(...)kawałki selera naciowego – 400 g brokuła – różyczki, bez najbardziej zgrubiałych części – oliwa z oliwek – 1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego – do podania: kozi ser i rozmaryn, ser ricotta i świeża mięta, grzanki lub inne WYKONANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Brokuła pokrój na różyczki, usuwając najgrubsze zdrewniałe części. Selera naciowego pokrój

nietylkopasta.pl
Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem 132

świeżej mięty 1/2 czerwonej cebuli kilka garści jarmużu (ok. 40 g) garść kiełek (u mnie młode listki jarmużu) - można pominąć 2 łyżki pestek dyni 100 g sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania(...)jarmużu usuń twarde łodygi, pokrój na małe kawałki. Możesz też kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z ziołami, cebulą, jarmużem, kiełkami, pestkami dyni i serem.  W małej miseczce lub słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Dobrze wymieszaj.  Wskazówki: Kaszę jaglaną możesz zastąpić inną ulubioną kaszą. Ja oprócz kaszy jaglanej bardzo lubię bulgur

Chilli Czosnek i Oliwa
Winogrona. Właściwości, zastosowanie, ciekawostki 101

wszechstronnego zastosowania w kuchni. Świeże, zmiksowane, przetarte, gotowane, mrożone to składnik deserów, sałatek, wypieków, dodatek do wytrawnych mięs, do drobiu, do łososia, sosów, wspaniale smakują w połączeniu z serem pleśniowym lub fetą. Winogrona świeże i suszone to produkt wykorzystywany w kuchni całego świata. Olej z pestek winogron to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych. Większość rodzajów winorośli na świecie, uprawiana jest

ProstePesto.pl
Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną 81

też podać je ze smażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulą (jak na zdjęciu). Podobne przepisy: Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą Pierogi z serem i jarmużem Pierogi ruskie Artykuł Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Przekąski i przystawki na różne okazje 237

kaki i mozzarella Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem Dietetyczna galaretka z kurczaka Cukinia faszerowana sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym Domowe chipsy Pikantne roladki z ciasta francuskiego Jajka z majonezem Jajka caprese Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce Parówki w cieście francuskim Pizza caprese Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką(...)kanapeczki. Mini kanapeczki Tartinki z łososiem i serkiem Tatar ze śledzia na pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Koreczki Caprese Pieczarki faszerowane wołowiną Pieczarki nadziewane kaszą i serem Pomidory faszerowane fetą Przepis na ogórki faszerowane Sałatka z melonem, szynką i rukolą Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Szynka faszerowana sałątką jarzynową. wytrawne drożdżowe muffiny Szynka w galarecie Wielkanocna szynka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak jeść i gotować przy niewielkiej ilości czasu 107

ryż lub kasza z warzywami. Szybkim sposobem na przygotowanie kolacji lub obiadu jest także korzystanie z gotowych mrożonek warzywnych i owocowych. Wystarczy rozgrzać je na patelni, a następnie dodać ser, mięso lub tofu i całość zjeść z ugotowanym makaronem. Przygotowanie takiego dania nie powinno trwać dłużej, niż kilkanaście minut. Szejki, koktajle, soki i sałatki Zblendowane owoce z kaszami, płatkami, bakaliami(...)wartościowym posiłkiem może być także świeży sok, zwłaszcza warzywny. Niewiele czasu w przygotowaniu pochłaniają również wszelkiego rodzaju sałaki. Wystarczy pokroić warzywa, dodać dobrej jakości pieczeń lub wędlinę oraz ser (np. pleśniowy, feta czy mozarella), aby przyrządzić lekki i smaczny posiłek. W kilka minut da się też ugotować jajka, które idealnie pasują do wielu sałatek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie

Kulinarne Przeboje
Coś dobrego dla jednego: sałatka z buraczkowa z jabłkiem... 153

gęsty, np. grecki będzie w sam raz) i doprawisz do smaku - sól i biały pieprz, maluńka szczypta mielonego kuminu. Jeśli lubisz i masz ochotę posyp sałatkę pokruszonym ulubionym serem w rodzaju feta

Lejdi of the house
Krem z buraka z mleczkiem kokosowym 99

sposób. Całość blenduję. Dodaję 3 łyżki stołowe jogurtu i wszystko ze sobą mieszam. Krem z buraka podaję z pestkami prażonego słonecznika, odrobina jogurtu, kawałeczkami serka koziego (może być ser grecki typu feta) oraz kolendrą. Smacznego :)  Krem z buraka

Przepis na Dzień Dobry