możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs. Dowolnośc obowiązuje też w zakresie serów. Doskonale sprawdzi się ser kozi, albo feta zamiast mozzarelli, a holoumi z powodzeniem zastąpi oscypek, albo starty na tarce parmezan. Danie inspirowane przepisem z Cookrepublic.com Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka mrożonki groszek zielony marchew(...)kulka miękkiej mozzarelli Kilka plastrów sera haloumi Kilka plastrów salami 3 jajka 100 ml jogurtu 1 mała cebula 1 łyżka oregano Kilka łyżek siekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę i smaż na średnim ogniu aż się zeszkli – 5 minut. Wysyp
Niedzielny kucharzmożecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs. Dowolnośc obowiązuje też w zakresie serów. Doskonale sprawdzi się ser kozi, albo feta zamiast mozzarelli, a holoumi z powodzeniem zastąpi oscypek, albo starty na tarce parmezan. Danie inspirowane przepisem z Cookrepublic.com Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka mrożonki groszek zielony marchew(...)kulka miękkiej mozzarelli Kilka plastrów sera haloumi Kilka plastrów salami 3 jajka 100 ml jogurtu 1 mała cebula 1 łyżka oregano Kilka łyżek siekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę i smaż na średnim ogniu aż się zeszkli – 5 minut. Wysyp
Niedzielny kucharzprzepisy na obiad, które zawierają ten ser i pozwolić im, żeby nas wszystkich inspirowały i były w jednym miejscu! Czekam na Wasze kreatywne przepisy! Wpis musi zawierać zdjęcie i przepis dodanej potrawy! Zapraszam do udziału! Mój przepis na Obiad z Fetą: Składniki: Ulubiony makaron 2 piersi z kurczaka Opakowanie Fety Żółta Papryka Czerwona cebula Sałata Ogórki
Chocolate Stop TemptingSkładniki: - duży, zielony ogórek - 4 dojrzałe pomidory - 4 cebule dymki - duża papryka - natka pietruszki - 200 gram sera szkopskiego lub feta - 8 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka octu winnego - sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)Ogórek i paprykę kroimy w kostkę .Pomidory kroimy w ósemki,cebule w piórka. Siekamy drobno Natkę pietruszki kroimy drobno,a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa mieszamy w salaterce, doprawiamy, posypujemy serem. Skrapiamy octem winnym i oliwą
w mojej kuchniszpinaku, truskawek i koziego sera. Letnia, pyszna i wyjątkowa. Przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę, więc nie ma wymówek. Musicie tego spróbować. Sezon na truskawki minął? Akurat nie macie liści szpinaku? Nie lubicie koziego sera? Zamiast szpinaku można użyć rukoli, zamiast truskawek – arbuza, mango lub malin, a kozi ser można zastąpić grecką fetą. Niech ta sałatka ze szpinaku, truskawek
Dietologsera koziego kanapkowego -2 łyżki parmezanu -1 jajko -2 łyżki łuskanych orzechów -szczypiorek -bułka tarta -½ ząbku czosnku -sól i pieprz Przygotowanie: Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować je przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Zmieszać kozi ser(...)płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy. Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając ją na miazgę. Artykuł Lasagne
I LOVE LIFEmąki pszennej łyżka masła gorąca woda około 1 szklanki szczypta soli FARSZ: paczka szpinaku 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy od smaku) kawałek sera lazur,gorgonzola,feta lub roquefort 2 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Paczkę szpinaku odparowałam w garnku, dopóki nabrał gęstej i suchej konsystencji. Czym mniej wodnisty tym łatwiej będzie można nakładać farsz(...)pierogów. Dodałam starte ząbki czosnku,rozkruszony ser,pieprz i sól z którą uważajcie ponieważ ser sam w sobie jest jest słony. Na koniec wymieszałam farsz ze śmietaną. Wsypałam na blat mąkę, zrobiłam w niej dołek do którego włożyłam masło, żółtko,szczyptę soli i zaczęłam wyrabiać dodając ciepłą a nawet gorącą wodę. Gdy uzyskało jednolitą, lekko
potrawyregionalnebardzo proste danie, którego nazwa oznacza dosłownia „makaron i ser”. Amerykanie słyną z tego, że ich kuchnia jest mocno, hmm… hedonistyczna, i nie inaczej jest w przypadku klasycznego mac&cheese. Ten rodzaj zapiekanki po prostu tonie w serze i beszamelu, i jeszcze raz w serze 😉 To prawdziwe comfort food , a za komfort odpowiadają setki kalorii. POLUB(...)dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE. Kalafior . Szukajcie młodych kalafiorów, które pięknie zmiękną podczas pieczenia, ale zachowają soczystość i sprężystość. Sery . To świetne danie do zużycia resztek wszystkich serów, które macie w lodówce. W mojej mieszance pojawił się cheddar , feta i grana padano. Drukuj Zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką Idealna zapiekanka na rodzinny obiad. Prosta
Na-talerzu.plkuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce ząbek czosnku bazylia sól oliwa z oliwek Wykonanie: Kaszę(...)wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy ( wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku
AZgotuj!polecam z piekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejsze Pasta z awokado: 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 10 dag sera sałatkowego/ewentualnie fety 1 łyżka majonezu kawałeczek papryki czerwonej kawałeczek czerwonej cebuli 3 kawałki pomidorów suszonych z zalewy 1 gotowane jajko garść oliwek przyprawy: u mnie sól, pieprz, ostra papryka(...)Awokado i czosnek obrać, drobno pokroić. Dodać sok z cytryny, ser i majonez. Dokładnie utrzeć blenderem na gładką pastę. 2. Paprykę, cebulkę i jajko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pastą. Wyłożyć do babeczek (ja to zrobiłam za pomocą grubszego woreczka foliowego z odciętym rogiem). 3. Oliwki pokroić na plasterki, położyć na wierzch babeczek. Można dodatkowo udekorować kawałeczkami cebulki
Kto ugości moich gości?przejść. Polecam. Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami (light) Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec po kilka listków bazylii fioletowej i zielonej kawałek sera sałatkowego typu feta kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwnej Ole! oliwki zielone i czarne Ole! chili w młynku Kotanyi 1 jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente(...)solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ser kroimy w kostkę, jajka na ćwiartki i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z 1 łyżką oliwy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pozostałych składników, mieszamy. Do sałatki dodajemy również listki bazylii, mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka. Podajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodgotowanych (rozmrożonych) 500 g ziemniaków 200 g pomidorów 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 - 1 papryczka chili drobno posiekana 1 - 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej 150 g sera owczego - użyłam fety sól, pieprz ok 8 łyżek oliwy przygotowanie Pomidory zalać wrzątkiem, po paru minutach wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki(...)solą i pieprzem i łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Stare Garygęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpstrągi 100 g sera sałatkowego lub feta świeże zioła (oregano, mięta, tymianek) sól pieprz sok z cytryny oliwa Pstrągi myjemy i skrobiemy z łusek, następnie otwieramy i ostrożnie przy pomocy widelca i nożyczek do drobiu pozbywamy się ości odcinając je od nasady głowy i ogona nożyczkami. Całość skrapiamy obficie cytryną i odkładamy do lodówki. Ser mieszamy widelcem z ziołami
Gotowanie jest łatwenieistotne. Myślę, że każdy dobierze składniki według swoich upodobań. Składniki: liście szpinaku truskawki arbuz oliwki czarne ser capri lub mozarella ( sprawdzi się też ser kozi lub feta ) Dressing: oliwa ocet balsamiczny miód sól Wykonanie: Liście szpinaku umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Arbuza wypestkować, pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki(...)pozostawić całe. Na półmisku ułożyć liście szpinaku, wyłożyć pokrojone truskawki, arbuza i oliwki. Na wierz pokruszyć ser. Wszystkie składniki dressingu dokładnie zmieszać, polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego
kolorowotorcikowoosolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni