osolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnipowinno być kolorowo ,słonecznie . Takie sałatki poprawiają mi samopoczucie w takie zapłakane dni. Składniki 2 porcje 1 duży pomidor 1 ogórek szczypior gruby 1/2 opakowania fety (lub innego sera) pęczek sałaty dębolistnej 2 łyżki oliwy szczypta soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z lemonki ( może być cytryna
Eli GotowanieRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka wiosenna - 1 główka sałaty lodowej - 500g truskawek - 1 gruszka - 2 owoce kiwi - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej(...)pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kiwi obieramy ze skórki, po czym kroimy na cztery, a następnie w grubsze plastry. Papryczkę
Sajkofanka smakukoperku i musztardy. Pyszna i lekka sałatka do obiadu lub do grilla. składniki: 1 nieduża główka sałaty lodowej 2 długie świeże ogórki 2 czerwone papryki 250 g sera sałatkowego lub fety sos koperkowo-musztardowy 10 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki musztardy kremskiej 2-3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz do smaku Sałatę lodową porwać(...)małe kawałki. Ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w niedużą kostkę. Ser sałatkowy też pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Przygotować sos. Mieszam w rozdrabniaczu aby koperek się trochę zmiksował. Do rozdrabniacza wlać olej. Dodać koperek, musztardę i sok z cytryny oraz trochę soli i pieprzu
Monia miesza i gotujewyjmiesz ulubione warzywa sezonowe, dodasz kawałek sera i/lub rybki czy mięsa i twój zdrowy szybki obiad tworzy się prawie sam! Składniki: batat brokuł zielone szparagi cebulka szalotka ser kozi typu feta sól Sposób przygotowania: Warzywa umyj, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu do gotowania na parze (ja korzystam z pojemników lub torebek do gotowania w mikrofalówce). Gotuj(...)przez 3-10 minut (w zależności o używanego sprzętu) aż bataty będą miękkie. Wyłóż warzywa na talerz i posyp posiekaną szalotką i kozim serem. * Jeśli jesteś typowym mięsożercom do takiego szybkiego obiadu możesz dodać kawałek rybki lub indyka. * Możesz podać go również z sosem (np. czosnkowym) * Pamiętaj, żeby zawsze używać warzyw sezonowych i tych, które najbardziej ci smakują. Bardzo ważny
Wielki apetytzimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych(...)patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę
OstryKęszimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych(...)patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę
OstryKęscholesterolu we krwi. ( www.poradnikzdrowie.pl ) Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem Składniki: około 2 szklanek ugotowanej kaszy gryczanej około 500g ugotowanych/upieczonych buraczków około 150-200g sera koziego (lub fety) garść orzechów włoskich posiekana natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: garść mieszanej sałaty, oliwa Buraczki ugotować lub upiec. Do pieczenia należy buraczki opłukać i zawinąć w folię i piec(...)piekarniku około godziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są miękkie, w razie potrzeby jeszcze dopiec. Wystudzić a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser rozdrobnić. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć około 1-2 minut bez tłuszczu aż lekko ściemnieją, ale nie za bardzo, żeby nie zrobiły się gorzkie. Natkę opłukać i posiekać. Wszystkie
UgotujmyTo.plżółty ser i czosnek. Jeśli szukasz pomysłu na to: Co zrobić z ciasta francuskiego na szybko? Nasz przepis powinien Ci się spodobać. Ciasto francuskie ze szpinakiem przepis na bardzo aromatyczne i szybkie danie z piekarnika. Chrupiące ciasto, przyprawiony czosnkiem szpinak, pachnący koperek i szczypiorek oraz dodatek żółtego sera, to świetne połączenie smaków. Jeśli chcesz, żółty ser możesz zastąpić fetą
Kuchnia Na Wypasielubczyku 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki włoskich ziół, np. do pizzy 2 łyżki oliwy, np. pikantnej z papryką pół kostki sera koziego typu feta Cebulę, czosnek, selera i marchew umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Zalać wodą do 3/4 wysokości garnka i ugotować do miękkości. Dodać również gałązki natki i lubczyku Pomidory sparzyć(...)włożyć do dupy i gotować ok. 10 minut. Zupę zmiksować, dodać zioła, sól, cukier do smaku i pieprz. Wlać oliwę. Podawać w miskach lub talerzach z pokruszonym w palcach serem kozim
Czerwień i błękitobranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek bazylii pół pęczka pietruszki kilka gałązek kolendry szklanka oliwy dwa ząbki czosnku łyżka miodu dwie łyżki musztardy(...)Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki. Na wierzchu bób i feta, kilka kawałków buraka i uprażone pestki dyni. Oczywiście nie ma znaczenia, jak będziecie układać warstwy, ważne, żeby kawałki warzyw były w miarę możliwości jednakowe. Sos jej banalnie prosty
ladykitchenbazie oleju z dodatkiem grubo mielonej musztardy czeskiej. składniki: 1 główka sałaty lodowej 500 g piersi z kurczaka 2 długie ogórki 350 g rzodkiewek 250 g sera sałatkowego typu feta 1 garśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku sól,pieprz olej do smażenia sos 6 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy czeskiej(...)słodkiej papryki Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Ser pokroić w małą kostkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić w małą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski z sałatą. Dodać rozdrobnione
Monia miesza i gotujeproponuję wykorzystać różne sery, wtedy sos będzie bardziej wyrazisty i zaskakujący w smaku. * makaron- 250 g * botwinka- cały pęczek * cebula- 1 duża * śmietana 18%- 250 ml * ser- 250 g (feta, mozzarella, gouda i parmezan, czyli to co miałam w lodówce;) ) * oliwa do smażenia * czarny pieprz, odrobina gałki muszkatołowej Zagotować wodę w garnku, włożyć do wrzątku umytą botwinkę(...)pokroić na małe kawałki. Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie, wlać śmietanę i chwilkę podgotować na bardzo małym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Do śmietany dodać mieszankę serów i mieszać, aż do roztopienia. Wtedy też dorzucić pokrojoną botwinkę oraz ugotowany makaron. Doprawić i dokładnie wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapopołudniową przerwę. Co potrzebujesz do takiej sałatki żeby była pyszna i smaczna ? Sałatę u mnie mieszanka sałat ( kupiona w opakowaniu, gotowa do spożycia nie trzeba jej wcześniej myć ), pomidorki, ser, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia ( u mnie taki z lekko orzechowym posmakiem ) do tego pieprz i już. Szybka sałatka do pracy garść mieszanki sałat kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek bryndzy(...)pudełeczka włożyłam sałaty, dodałam pomidorki pokrojone w ćwiartki do tego pokruszyłam bryndzę, skropiłam olejem, doprawiłam pieprzem z góry i gotowe :) Tak, tak gotowe. Nie masz bryndzy ? daj camemberta, fetę lub inny ser np żółty pokrojony w drobną kosteczkę. Nie masz koktajlowych pomidorków, dodaj zwykłe pokrojone w kosteczkę. Do tego aby coś słodkiego pojawiło się gdzieniegdzie dorzuciłam kilka owoców suszonej żurawiny
Kuchnia na wzgórzu