Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów kiełbasy żywieckiej (lub innej podsuszanej) pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki fety 4 łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili sól, pieprz jajko siemię lniane mielone Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie
Zasmakuj Kuchnijabłkowy i miód PRZYGOTOWANIE: Ser owczy pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka lub pół krążki. Pomidora pokroić w kostkę. Szpinak umyć. Sery owcze i ich właściwości: Sery owcze: oscypek, bryndza, feta Mleko owcze różni się znacznie od krowiego. Zawiera dwa razy więcej tłuszczu i białka. Jego(...)największą wadą jest specyficzny, jakby zjełczały, „barani” zapach. Z tego powodu jest niechętnie widziane na stołach, ale przerobione na sery staje się prawdziwym przysmakiem. Najznakomitszym przedstawicielem serów owczych jest polski oscypek. Smakosze twierdzą, że to nasz jedyny naprawdę oryginalny ser, który ma szansę konkurować z najlepszymi wyrobami na świecie. Nic dziwnego. Każdy, kto chociaż raz spróbował wędzonego w dymie paleniska
ClauditteMissCookingOSÓB: 1 opakowanie ciasta kruchego ok 380g 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 garscie szpinaku 1 papryka czerwona 100 g fety 10 dag sera żółtego tartego 3 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę(...)Dodaje paprykę. Całość doprawiam i smażę na rumiano. Dodaję szpinak,mieszam. Następnie dodaję śmietanę i doprawiam do smaku. Na koniec dodaję drobno pokrojoną fetę. Mieszam Studzę. Ciasto kroję na pół, zawijam brzegi i wykładam farsz, posypuję serem żółtym. Piekę ok 35 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionymi dodatkami
Gotowanie Patkimąka – 2 szkl * sól – 0,5 łyżeczki * cukier – 0,5 łyżeczki * kefir – 220 ml * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * słony ser – 400 g ( np. feta ) * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Jeśli
Ostra na Słodkopowodzeniem możemy fetę możemy zastąpić mozzarellą i już mamy raczej włoskie klimaty. Albo zupełnie odpuszczamy sobie ser i niczym go nie zastępujemy. Albo dodajemy do naszej sałatki kiełki (pychotka i bomba dla zdrowia). Przepis na jedną z wersji sałatki greckiej. Inną znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1 ogórek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 fioletowe cebule, 150 g fety, czarne oliwki. Przepis
MODA NA BIOorzeźwi i lekko posili w gorący dzień. Dodatek mięty sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i świeża. składniki: ok 350 g arbuza bez skóry 200 g sera sałatkowego typu feta kilka listków świeżej mięty Arbuza pokroić w dużą kostkę. Jeśli pestki nam przeszkadzają to usunąć. Ser pokroić w nieco mniejszą kostką niż arbuza. Listki mięty drobno posiekać, ilość
Monia miesza i gotujecukru 3 łyżki oliwy FARSZ 250 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 25 g masła 270 g fety lub twarogu (lub mieszanki obu serów) 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Stopniowo, mieszając łyżką, dolewamy(...)pieprzem do smaku. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcje
cool and mintysię w wielu przepisach. Świetnie nadaje się na farsz do pierogów. Tym razem pierogi z botwinką, bryndzą i fetą. Można dać tylko jeden gatunek sera - albo bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc użyłam obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki (ok 60 szt) ciasto na pierogi(...)szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 100 g fety 60 g bryndzy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku sól pieprz do podania: jogurt wymieszany z pastą paprykową przygotowanie ciasto Przygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość
Stare Garyszynką i fetą, w którym paprykę z powodzeniem zastąpisz kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Poniżej dokładny opis przygotowania oraz kilka porad. Gotowe danie posyp świeżymi ziołami: natką, szczypiorkiem, rukolą, kolendrą, a nawet koperkiem lub bazylią. Frittata z szynką i fetą SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki mleka 130 g szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 65 g tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku ½ czerwonej(...)jasna część – 35 g sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Umytego pora kroję wzdłuż na cztery i siekam w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Potrzebujesz około 65 g tartego sera. Żółty ser możesz zastąpić parmezanem, bursztynem, cheddarem, grana padano.. Połowę czerwonej papryki kroję w kosteczkę. Porada. Możesz zastąpić ją garścią posiekanych na cztery pomidorków
Zasmakuj Kuchniszpinaku kiść białego winogronu ok. 10 koktajlowych pomidorków garść prażonych pestek dyni oliwa ocet balsamiczny ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie) ser sałatkowy typu feta Sposób przyrządzenia: Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami
pieprzny smaczekSKŁADNIKI: Świeży szpinak Szynka parmeńska Ser bałkański lub feta Tortilla pszenna Czosnek Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak. Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w rulon i po chwili
kulinarnyJaWitajcie. Każda modyfikacja sałatki brokułowej z fetą jest mile widziana. Tym razem z dodatkiem selera naciowego. Bardzo pyszna. Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 1 mała puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki słonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielić(...)różyczki, ugotować na półtwardo z osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. 2. Kukurydzę odcedzić, a ser pokroić w kostkę. Selera pokroić w plastry. 3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soli, cukru i pieprzu. 4. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni. 5. Ułożyć sałatkę - od dołu: brokuł, ser, kukurydza, seler naciowy
Kuchnia domowa Anikilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć białej albo pokruszyć kawałki fety a nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika położyłem na placku spore kawalki sera plesniowego - błękitny lazu. Delikatnie rozpuścił się i nadał
Right Behind The KitchenChaczapuri adżarskie: 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 4 żółtka 1 łyżeczka soli 600 g sera imeruli lub 200 g fety, 200 g bryndzy i 200 g mozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście(...)okręgi złóż do środka, a końcówki po obu stronach dokładnie zlep. Środek ciasta odciągnij na zewnątrz, formując łódkę. Dokładną instrukcję formowania ciasta znajdziesz tutaj . Fetę, bryndzę i mozzarellę pokrusz i połącz ze sobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut . Wyjmij na chwilę
Food Square