albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła 100 g sera mozarella lub feta lub innego sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni. Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć(...)dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę ser, a na nim pieczarki i plastry pomidora. Lekko posolić i popieprzyć. Piec jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać pokrojonymi oliwkami
Trzeci talerzProponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego
Piekielna Kuchnia Patigram masła ekologicznego zimnego pół łyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść w malakserze i zmiksuj, aż pojawi się kula ciasta(...)tłuszczem i posypanej np. kaszką kukurydzianą. Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut. Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony ser, dodaj ściętą z kolby kukurydzę, zetrzyj do smaku gałkę muszkatołową, tymianek suszony lub świeży, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej masą podpieczony spód. Na wierzch masy ułóż Marwitki posmarowane
AZgotuj!Faszerowana suszonymi pomidorami i serem pierś z indyka, zawijana rolada. Delikatna, soczysta, aromatyczna. Podałam ją z kaszą i surówką z pora. Mięso jest delikatne w tej wersji, więc polecam ostrzejsze surówki, ta z porem nadała się idealnie. Taką pierś można faszerować dowolnie – rozmaitymi rodzajami serów, np. mozzarellą, fetą, pleśniowymi, dodać pieczarki, paprykę, ogórki kiszone, świeże liście szpinaku, inne warzywa(...)surówkami. Polecam! SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 800 g kilka plastrów szynki dojrzewającej, u mnie delikatnie porwane kawałki zwykłej kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z zalewy 4 plastry żółtego sera, np. tylżycki 4 łyżki wody sól, pieprz potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnisezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele), – ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak), – sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella. Należy pamiętać: – o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki(...)bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret , – sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery dojrzewające, wędzone ryby i z dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu. The post Sałatka słoikowa appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięarabskiej. Choć nie przygotowałam tradycyjnego przepisu z tamtych stron, to wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku! Słodkie papryki Ramiro o spiczastym kształcie są idealne do faszerowania(...)szpinakiem i serem halloumi ➤ czas przygotowania: 60 minut Składniki / na 4 porcje: na faszerowane papryki: 6-8 sztuk papryk Ramiro, zależnie od ich wielkości, albo 4 zwykle papryki 200 g kaszy bulgur (1 szklanka) 240 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) 1 opakowanie 125 -150 g szpinaku baby 1 opakowanie 200g sera halloumi (ewentualnie fety) 3 czubate
Chilli Czosnek i Oliwaugotowanej quinoa – komosy ryżowej białej 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 garście roszponki 1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski 1/2 szalotki pokrojonej w piórka 100-150 g sera koziego (typu feta) pokrojonego w kostkę 2 garści liści mangold czerwony (buraczki liściowe) 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Wykonanie Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około(...)komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka szalotka ser kozi skrapiamy oliwą i sokiem z limony garść liści – mangold czerwony Smacznego
Tajemnice SmakuMnóstwo witamin w jednej kanapce - ciabatta na ciepło z warzywami - ulubiona kolacja "na szybko" mojej Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z wędliną i serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które(...)nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać fetę lub kozi ser albo mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:) SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 ciabatty 2 plastry sera żółtego 4 plastry wędliny
Słodko-Słony Świat Ilonywarzyw, z grzankami i kozim serem Składniki / na 2 porcje: 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 burak (ja akurat miałam odmiany Chioggia, ale możemy dać zwykłe) oliwa sól, pieprz, suszony tymianek - do smaku 4 kromki Chleba Żytniego Bio Putka 2 duże garści szpinaku baby 100 g sera koziego lub fety garść orzechów włoskich dressing(...)warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Wymieszaj składniki dressingu. W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Sos zabierz w osobnym pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem. ➤ Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Warzywa oraz grzanki możesz upiec dzień wcześniej
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowaniu, wymagają minimum pracy i składników. Kieszonki z kurczaka z serem i warzywami mogą być faszerowane różnymi składnikami, warto wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce i co najbardziej lubimy. Sprawdzi się tu większość jarzyn i serów - zamiast żółtego sera warto wypróbować wersji z serami pleśniowymi lub fetą. Moja faszerowana pierś z kurczaka nie wymaga panierowania i smażenia. Mięso wystarczy(...)subskrybować mój kanał na Youtube Drobiowe sakiewki z porem i papryką, składniki: 2 piersi z kurczaka, 1/2 dużej czerwonej papryki, 1-2 ząbki czosnku, kilka plasterków żółtego sera, biała i jasnozielona część dużego pora, przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu - może być też mieszanka
Lekcje w kuchniposiłek, który może stanowić dodatek do obiadu czy świetny lunch w pracy. 4 Garści Jarmużu 3 Średnie Jabłka 50 g Suszonej Żurawiny 50 g Orzechów włoskich 50 g Sera koziego lub feta (opcjonalnie) Quinoa 1 szklanka Komosy Ryżowej 1 szklanka Wody (około) 1 łyżka Oliwy 1/2 łyżeczki Soli Dressing 1/5 szklanki Oliwy 1/5 szklanki Soku z cytryny 1 łyżka(...)zaglądaj). W trakcie gdy quinoa będzie się gotować oderwij grube łodygi z jarmużu pozostawiając listki. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i zalej nimi jarmuż by trochę zmiękł. Pokrój jabłka i ser w drobną kostkę, posiekaj żurawinę i orzechy. Gdy quinoa się ugotuje i ostygnie dodaj ją do sałatki w wszystko razem wymieszaj i podaj na stół. The post Jesienna Sałatka
Oslov.zielonym groszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie bardziej pasowało mi do conchiglioni, więc wybór padł na te duże muszle. Składniki (na 4-5 porcji): 250g sera ricotta 100g fety 120g łososia wędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie
Obiad gotowyłyżka cukru 1 torebka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy NADZIENIE 200 g białej mozzarelli 200 g żółtej mozzarelli lub innego twardego żółtego sera 50 g fety WYKONANIE CIASTO : Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu(...)który dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy otrzymać chaczapuri). Na czas przygotowywania nadzienia przykrywamy je folią spożywczą. NADZIENIE : Ser kruszymy lub trzemy na tarce, jeśli jest twardy. Przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Formujemy kule wielkości kulek ciasta lub mniejsze. Kule ciasta rozgniatamy dłońmi i kładziemy na nie kule
cool and mintykuminu w proszku, łyżka papryki w proszku, sól. Dodatkowo 100 gramów kaszy bulgur, 2 pomidory, pół ogórka zielonego, pół świeżej papryki, mała garść oliwek, natka pietruszki, oliwa, trochę sera (może być feta, kozi lub podobny), sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę arabską? Ugotowaną ciecierzycę odsącz i przełóż do miksera. Dodaj oliwę, czosnek, tahini, sok z cytryny, kumin, paprykę w proszku(...)pieprzem, delikatnie wymieszaj. Sałatkę najlepiej podać w indywidualnych porcjach na małych talerzykach lub w miseczkach. Najpierw wyłóż warstwę hummusu, następnie kaszę z warzywami, na koniec dodaj trochę pokruszonego sera i posyp natką. Artykuł Sałatka arabska z hummusem. Zupełnie inna niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskadoskonale łączy wszystkie składniki. To pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Oto przepis na wyjątkową sałatkę niemieszaną z kurczakiem i serem bałkańskim. Składniki 1 opakowanie mixu sałat ze szpinakiem 300 g piersi z kurczaka 100 g sera bałkańskiego lub feta 1 mała czerwona cebula kawałek pora (tylko biała część) garść pomidorków koktajlowych garść kiełków buraka 2 łyżki oliwy(...)cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pora, aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy ok. 8-10 minut. Patelnię zestawiamy do ostygnięcia. Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki kroimy na połówki. W dużej misie układamy mix sałat. Na sałacie układamy obok siebie kurczaka, ser, cebulę, pomidorki i kiełki. Przed podaniem skrapiamy
My Chcemy Jeść