minut. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec). *może być również ser typu feta zastawa
królestwo garówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem
Marta Gotujekażdy jest miłośnikiem kolendry ( natki, bo nasiona uwielbiam ), ja zdecydowania do miłośników nie należę. Tak więc bób zrobiłam inaczej. Wyszło smacznie. Składniki: 500 gram bobu surowego 50 gram sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól Wykonanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie ( kilka minut ). Odcedzamy i po przestygnięciu obieramy ze skórek. Do bobu
Smaki EwyDzisiejszy wpis to sięgniecie do prehistorii moich zapisków kulinarnych w necie. Zdjęcie tez sprzed 6 lat. Mam nadzieje ze wam to nie przeszkadza i że chętnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikbulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę
Pociąg Do KuchniPodczas wizyty w Jarocinie u mojej serdecznej przyjaciółki zostałam obdarowana bukietem buraków liściowych (czyli boćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie szczypawki i odłożyłam
Kolizje Smakówgotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb
Powiedz dietom niebotwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła na sos: 6 łyżek majonezu 2 łyżki
na moim stole...dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki
Rozpustne gotowanieJakiś czas temu kupiłam puszkę ciecierzycy i zupełnie o niej zapomniałam, schowała się gdzieś za zielonym groszkiem i marynowanymi gruszkami :) Obok niej stała puszka pomidorów pelatti
DefinicjaSmakukolorową! Załata niejedną dziurę w żOłądku i zaspokoi niejden głód! Składniki -sałata lodowa -tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie GRAAL -pomidor -papryka -ogórek gruntowy -korniszon opcjonalnie -oliwki -ser typu feta -czarnuszka -bazylia -szczypiorek lub cebulka -vinaigrette classico u mnie Monini -oliwa z oliwek -sól -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO Umyj sałatę, postrzęp. Dodaj ogórki, pomidora, paprykę. Otwórz
Z Kuchni Do KuchniŚwietna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Dla miłośników buraków polecamy krem z pieczonych buraków z dodatkiem fety Składniki: - 1 kg buraków - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 l
Kuchenne Wariacjebiwaku do pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi
Wiem co jemziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam
Kuchenne zapiski Edyty