mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki... Składniki (na 1 porcję): burak o masie ok. 300 g pomarańcza łyżeczka miodu ok. 100 g sera typu feta łyżeczka chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju ok. pół łyżeczki soli ok. 2 łyżek oliwy kilka liści mięty Buraka obrać ze skóry i pokroić na kawałki (jak grube(...)Upieczone buraki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do pomarańczy i dodać miód (jeśli jest skrystalizowany, jak to bywa o tej porze roku, to właśnie na gorących burakach się rozpuści). Ser pokroić w kostkę i dodać do salaterki. Dołożyć chrzan i całość wymieszać. Polać oliwą i posypać porwanymi liśćmi mięty. Sałatka może być osobną przegryzką, ale też dodatkiem do obiadu
Weekendy w domu i ogrodzieZaczyna się robić naprawdę wiosennie. Wielkanocna sałatka…Chyba nie mogłam bardziej trafić z kolorami. Jest to szybka i przesmaczna sałatka z grillowanej cukinii, kukurydzy i rukoli posypana owczym serem. To sałatka, która świetnie się sprawdzi do świątecznego obiadu, zarówno do mięsa jak i ryby. Lubicie sałatki do obiadu ? Ja bardzo i zawsze staram się aby była ona kolorowa, świeża(...)grillowane lub smażone smakuje po prostu cudownie. Z pieprzną rukolą, grillowaną kukurydzą i słonym serem cukinia tworzy niepowtarzalne kombo. Wielkanocna sałatka z cukinii 4 porcje Składniki: 100 g rukoli 300 g zielonej cukinii, 1 średniej wielkości 150 g grillowanej kukurydzy 100 g owczego sera typu feta sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 1 łyżka winnego octu
codojedzeniagrzybami Składniki: na 2 duże pizze Spód do pizzy, tutaj przepis 500 g leśnych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto(...)posól i smaż w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp
codojedzeniaser. Ser może być dowolny, ja wykorzystałam fetę i pleśniowy (lazur). Może być także mozzarella, ser żółty lub ser kozi. składniki: 2 młode cukinie po ok 500 g, u mnie żółta i zielona olej czubryca zielona ok 150 g sera, ja dałam pleśniowy i fetę szczypiorek Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, odkroić końcówki. Pokroić wzdłuż w plasty o grubości
Monia miesza i gotujeząbki czosnku · 2 łyżki masła · ok. 80 g sera np. feta bądź mozarella · 375 g ciasta francuskiego (podzielone wcześniej na 4 kwadraty) · PRZYPRAWY: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, po szczypcie gałki muszkatołowej i czerwonej(...)myte), osuszyć, wrzucić do garnka i mieszając podgrzewać aż zwiędnie lub się odmrozi. Odcisnąć, posiekać na desce. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z pokrojonym w kosteczkę serem. Nadzienie włożyć w kieszonkę kurczaka lub położyć na kawałku filetu i złożyć go na pół. Nadzienie posypać czerwoną papryką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce do pieczenia położyć papier
Calzonella.comprzyprawy do kurczaka Prymat 6 ząbków czosnku 3 ogórki gruntowe 3 łyżki jogurtu greckiego Tolonis 3 łyżki oliwy z oliwek (gazetka zaleca olej rzepakowy) cebula 1/3 sera sałatkowego feta Luxmilk sól i pieprz do smaku świeże oregano (dodałam dodatkowo) 1 jajko (dodałam dodatkowo) Przygotowanie: Ryż należny ugotować, przestudzić i wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz z posiekaną(...)cebuli, odrobiną posiekanej natki, dodajemy także 1 jajko. Lepimy kulki i z nich formujemy takie rurki grube :) nabijamy na patyczki szaszłykowe. Smażymy aż mięsko stanie się chrupiące. Ser kroimy na paski lub plastry, dodajemy świeże oregano i cebulkę. Do jogurtu dodajemy natkę drobno posiekana i utarte obrane ogórki, doprawiamy solą i pieprzem. Czym dla mnie jest gotowanie? odpowiedź poniżej
ClauditteMissCookingmąki 80 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży por 15 dag boczku wędzonego 1/2 papryki 1/3 kostki sera typu feta garść czarnych oliwek 150 g śmietany 18% 3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać wody(...)czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser. Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną z jajami. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
kolorowotorcikowoczarnej fasoli, gotowanej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej rukoli 2 łyżki winnego octu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100 g owczego sera typu feta Opłukaj pęczak w zimnej wodzie. Zalej czystą wodą, lekko posól i ugotuj pęczak na sypko. Trwa to około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i odstaw do odparowania. Ugotuj soję(...)fasole i pęczak. Obierz marchewkę, pokrój w cienkie słupki i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj opłukaną i osączoną sałatę, lekko wymieszaj. Na koniec pokrusz ser. Podawaj sałatkę od razu. The post Sałatka z pęczaku, soi i fasoli appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaB anicę odkryłem kilka lat temu, podróżując autostopem po Bałkanach. Razem z bakławą jadłem ją tam na potęgę przy każdej lepszej okazji. Jednak najmilej wspominam kawałek
Food Squareduża cebula 1 łyżeczka vegety 150 ml śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła pieprz 100 g żółtego sera opcjonalnie można dodatkowo użyć sera typu feta. koperek do posypania Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Podgardle i boczek(...)wylać połowę sosu, wyłożyć drugą połowę ziemniaków, polać wytopionym tłuszczem oraz sosem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, następnie posypać serem i zapiec następne 10 minut. Na samym końcu posypać koperkiem
Jadło i czytadłowołowiny (ewentualnie wieprzowiny, a w wersji wege posiekane suszone pomidory*) 1 biała lub czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 100 g fety lub sera typu sałatkowego 1 łyżeczka kolendry (można pominąć) 1 łyżeczka kuminu (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta chilli skórka otarta z cytryny olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz(...)mięsa niemal w całości odparuje. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Gdy szpinak zmięknie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonego farszu rozkruszamy fetę i dokładnie mieszamy. Farszem można już nadziewać, ewentualnie schować do lodówki i użyć później. Ciasto: Drożdże wsypujemy do lekko cieplej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na 10 minut
Poezja smakukilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 50 ml octu dodatkowo: 1/2 łyżeczki pasty Sambal z papryczek 2 łyżki oliwy lub oleju do podsmażania na sałatkę: kawałek białego sera typu feta garść czarnych oliwek bez pestki kilka dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść(...)wyjątkiem czosnku) oliwki,kapary,paprykę,cebulę,papryczki,pędy solirodka i cały kawałek sera.Przykryć pokrywką i zamiast mieszając przekręcić pojemnikiem kilka razy aby wszystko pokryło się delikatnie oliwą a ser nie rozkruszył się.Nie musi to być dokłada czynność.Sałatkę odstawić do lodówki. ośmiornicę wyłowić z wody i wystudzić w całości przed pokrojeniem.Jeśli mamy czas wystudzić można ośmiornicę
Sztuka gotowania w/g SamiryKanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!utykam). Dlatego daniom obiadowym poświęcam niewiele czasu, zrzucając większą część pracy na piekarnik. Do takich dań należą proponowane dzisiaj kieszonki. Składniki (1-2 porcje): pierś kurczaka 2 słupki sera typu feta kilka liści szpinaku sól pieprz olej Ułożyć pierś ładniejszą stroną do dołu i ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę". Do środka włożyć fetę
Weekendy w domu i ogrodziektórzy są obok nas. Składniki na 2 porcje mix sałat – wystarczy 2/3 opakowania (ważne, aby była w nim rukola) 8-10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 80 g sera typu feta sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek + szczypta tymianku + szczypta oregano + 1 łyżeczka octu balsamicznego + sól + pieprz bratki do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie Zieleninę opłukać na sicie chłodną wodą
Raj dla Podniebienia