ser feta - 6431 przepisów (strona:303/429)

TARTA z porem 184

mąki 80 g  zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży por 15 dag boczku wędzonego 1/2 papryki 1/3 kostki sera typu feta garść czarnych oliwek 150 g śmietany 18% 3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać wody(...)czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser. Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną z jajami. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z pęczaku, soi i fasoli 261

czarnej fasoli, gotowanej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej rukoli 2 łyżki winnego octu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100 g owczego sera typu feta Opłukaj pęczak w zimnej wodzie. Zalej czystą wodą, lekko posól i ugotuj pęczak na sypko. Trwa to około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i odstaw do odparowania. Ugotuj soję(...)fasole i pęczak. Obierz marchewkę, pokrój w cienkie słupki i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj opłukaną i osączoną sałatę, lekko wymieszaj. Na koniec pokrusz ser. Podawaj sałatkę od razu. The post Sałatka z pęczaku, soi i fasoli appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim Apetina, szpinakiem i oliwkami 157

B anicę odkryłem kilka lat temu, podróżując autostopem po Bałkanach. Razem z bakławą jadłem ją tam na potęgę przy każdej lepszej okazji. Jednak najmilej wspominam kawałek

Food Square
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 253

duża cebula 1 łyżeczka vegety 150 ml śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła pieprz   100 g żółtego sera opcjonalnie można dodatkowo użyć sera typu feta. koperek do posypania   Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie pokroić na plasterki grubości  ok. 0,5 cm.   Podgardle i boczek(...)wylać połowę sosu, wyłożyć drugą połowę ziemniaków, polać wytopionym tłuszczem oraz sosem.   Zapiekankę wstawić  do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, następnie posypać serem i zapiec następne 10 minut. Na samym końcu posypać koperkiem

Jadło i czytadło
Gozleme – pyszna przekąska z patelni 91

wołowiny (ewentualnie wieprzowiny, a w wersji wege posiekane suszone pomidory*) 1 biała lub czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 100 g fety lub sera typu sałatkowego 1 łyżeczka kolendry (można pominąć) 1 łyżeczka kuminu (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta chilli skórka otarta z cytryny olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz(...)mięsa niemal w całości odparuje. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Gdy szpinak zmięknie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonego farszu rozkruszamy fetę i dokładnie mieszamy. Farszem można już nadziewać, ewentualnie schować do lodówki i użyć później. Ciasto: Drożdże wsypujemy do lekko cieplej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na 10 minut

Poezja smaku
Ośmiornica w greckiej sałatce 249

kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 50 ml octu dodatkowo: 1/2 łyżeczki pasty Sambal z papryczek 2 łyżki oliwy lub oleju do podsmażania na sałatkę: kawałek białego sera typu feta garść czarnych oliwek bez pestki kilka dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść(...)wyjątkiem czosnku) oliwki,kapary,paprykę,cebulę,papryczki,pędy solirodka i cały kawałek sera.Przykryć pokrywką i zamiast mieszając przekręcić pojemnikiem kilka razy aby wszystko pokryło się delikatnie oliwą a ser nie rozkruszył się.Nie musi to być dokłada czynność.Sałatkę odstawić do lodówki. ośmiornicę wyłowić z wody i wystudzić w całości przed pokrojeniem.Jeśli mamy czas wystudzić można ośmiornicę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem 180

Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drobiowe kieszonki ze szpinakiem i fetą 161

utykam). Dlatego daniom obiadowym poświęcam niewiele czasu, zrzucając większą część pracy na piekarnik. Do takich dań należą proponowane dzisiaj kieszonki. Składniki (1-2 porcje): pierś kurczaka 2 słupki sera typu feta kilka liści szpinaku sól pieprz olej Ułożyć pierś ładniejszą stroną do dołu i ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę". Do środka włożyć fetę

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem 121

którzy są obok nas. Składniki na 2 porcje mix sałat – wystarczy 2/3 opakowania (ważne, aby była w nim rukola) 8-10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 80 g sera typu feta sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek + szczypta tymianku + szczypta oregano + 1 łyżeczka octu balsamicznego + sól + pieprz bratki do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie Zieleninę opłukać na sicie chłodną wodą

Raj dla Podniebienia
Błyskawiczny makaron z suszonymi pomidorami 187

Błyskawiczny makaron z suszonymi pomidorami to pyszna propozycja na szybki obiad, który można przygotować w kilkanaście minut. Makaron bardzo aromatyczny z wyczuwalną nutką ziół i przypraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 229

cebula 300 g mielonej wieprzowiny ½  szkl. ryżu (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól – Pieprz – Oregano Wersja wegetariańska 8 dużych strąków papryki Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 g Ok. 400g brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi) ½ szklanki kaszy kus-kus  (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu(...)Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wrzucić cebulę, zeszklić. W misce delikatnie wymieszać cebulę, kaszę, rozdrobnione brokuły i pokrojony w małą kostkę ser. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przygotowanie papryk i dalsze postępowanie tak jak w opisie wyżej . Smacznego! Moje uwagi, czyli   parę słów o przepisie. Zrobiłam obie wersje, z mięsem

Stare Gary
Środowe pomysły 129

kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera.   Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem i sezamem poznałam w jednej z gdyńskich restauracji – Dwa w jednym. Mają proste i smaczne dania w rozsądnej cenie. Feta

Kucharzyca
Gruzja na talerzu 266

proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem  Ciasto:  300 g mąki  100 ml mleka  suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa  Sos czosnkowy: - jogurt naturalny

Sajkofanka smaku
Szparagi w boczku z żółtym serem 222

Szparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 469

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania