naturalnego sól 3 szklanki mąki woda Składniki (do posypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony Składniki (sos) 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju Składniki (do dekoracji) czarnuszka do posypania Składniki (do posmarowania blachy) olej Przygotowanie(...)Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię. Dusić je, aż wyparuje woda. Wyłączyć ogień. Ugnieść ser widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki
Tureckie Przepisylunch do pracy. Zapraszam Przepis na sałatkę z piersią indyka Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z indyka garść rukoli 100 g sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na rozgrzanym(...)stron. 2 Kiedy mięso wystygnie kroimy na kawałki i kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka. Artykuł Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiszklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Sól Pieprz Farsz pomidorowy Krojone pomidory z puszki ½ puszki groszku konserwowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ok 200 gram sera żółtego typu gouda Olej(...)pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze
Smaki Ewytradycyjnych kanapek, czy ciężkich sałatek z majonezem. Naprawdę ją polecam ;) SKŁADNIKI ( na dwie osoby) 1 duży burak ok. 60 g rukoli garść słonecznika łuskanego ok. 100 g sera typu feta oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jeden ząbek czosnku sól pieprz WYKONANIE: Buraka ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Przestudzić i pokroić w małą kostkę, lub dowolnie(...)uznania. Ser pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni. Trzy łyżki oliwy wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz kładziemy garść rukoli i wrzucamy na nią buraki, fetę, słonecznik i wszystko polewamy obficie oliwą z oliwek. Gotowe! Prosa i jakże zdrowa sałatka na specjalną okazję :) Smacznego! WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE BURAKÓW
Calzonella.combądź burak, pokochaj buraki. Moim zdaniem najlepiej smakują one jako gotowane w formie carpaccio lub w quiche z serami. Oto przepis! POTRZEBUJEMY dwa sery białe typu feta lub sałatkowy dwie sery mozzarella odrobina startego sera żółtego (najlepiej mocnego w smaku) 4 jajka dwa lub trzy gotowane buraki pierz i sól do smaku bazylia lub zestaw włoskich przypraw ciasto francuskie
Fleksitarianizm.plSałatka, która stała się przebojem na rodzinnych przyjęciach. Dlaczego? Bo jest pełna aromatów i różnych smaków – słona feta, słodka gruszka, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory i chrupiące ziarno słonecznika. A całość podana ze stonowanym szpinakiem. Proste? Nawet bardzo, a połączenie zachwyca kubki smakowe! *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj(...)oczyść z gniazda, a następnie pokrój w kostkę. Fetę też pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na lekko brązowy kolor. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paseczki. Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim gruszkę, fetę, pomidory, całość posyp prażonym słonecznikiem i polej sosem. Składniki 200 g sera typu feta 300 g czyli opakowanie szpinaku
Eat me! Fit me!moim stole w ciągu tygodnia. W weekendy staram się bardziej zaszaleć, a na co dzień lubię przyrządzić kaszę z warzywami i dodatkiem jakiegoś sera. Czy to pokruszona feta czy grillowany ser halloumi…nieważne. Ma być szybko, zdrowo i smacznie :) pół szklanki kaszy gryczanej pół szklanki passaty pomidorowej pół papryczki chili 220 g sera halloumi łyżeczka oliwy
Mienta blogmyliłam się. :) Okazało się bowiem, że moja teściowa robi dużo smaczniejszą tartę niż moja. Tajemniczym składnikiem okazała się feta, której ja nigdy nie dodawałam. Jednak dzięki mojej szwagierce, która „sprzedała” mi przepis, już wiem jak ważnym składnikiem jest ta odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis
Kolizje Smakówzapraszam Was na szybką pyszną sałatkę. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 garść zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym) 150-200 g sera typu feta 2 pomidory 1 owoc granatu 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić
Kuchnia domowa AniMakaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym to idealne połączenie delikatnego smaku szparagów, śmietany, szpinaku i makaronu. Wbrew pozorom jest to bardzo lekkie i pożywne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!coś z kuchni sezonowej z racji tego, że od jakiegoś czasu można już dostać świeżą cukinię. Składniki: 800 g młodej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g sera typu feta 1 por 3 łyżki mleka 4 jajka sól, pieprz gałka muszkatołowa siekany koperek Sposób wykonywania: 1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodać troszkę soli(...)Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, pora pokroić w półtalarki. Razem podsmażyć na łyżce oleju. Patelnię zdjąć z palnika, dodać pokruszoną fetę i koperek, całość zamieszać. 3. Cukinię mocno odcisnąć z nadmiaru soku. 4. Wszystkie składniki wymieszać: odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, ser z porem, cebulą i czosnkiem, dodać 2-3 łyżki mleka, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 5. Masę przełożyć
Kuchnia domowa Animięsa z grilla i bardzo się "zaprzyjaźniła" z ciężką karkówką. Sałatka jest lekka i pyszna. Smakuje nawet typowym mięsożercom :-) Sałatka 125 g rukoli 200 g truskawek 100 g sera typu feta 60 g obranych pistacji Rukolę umyć i osuszyć. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Ser pokroić w kostkę, pistacje posiekać. Wszystko razem delikatnie wymieszać
Pełny talerzminut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone(...)fetę, gorgonzolę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem
Calzonella.compoprzedniego dnia. Na zimno też smakuje bardzo dobrze. Składniki: 4 jajka 4 łyżki majonezu 350 g. sera żółtego Na nadzienie: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka masła 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( 450 g.) 1 ząbek czosnku 1/2 opakowania sera typu feta ( około 150 g.) sól, pieprz Wykonanie: Jajka rozmieszać w misce, dodać majonez. Dobrze wymieszać, żeby składniki się(...)połączyły. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do jajek z majonezem. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie, obrócić papierem do góry i delikatnie go ściągnąć. Piersi rozbić dość cienko
Agusiowe smakołykilodówce ;) Składniki (na 18 babeczek) : 220 g mąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy(...)jajka Ser pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną). Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzie