ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego
Smaki EdytyMoje pierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej
Magiczne Życie Martyciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-). Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców! Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk. SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera feta sos do sałatki greckiej KOTANYI olej, ocet lub jogurt naturalny ( u mnie - jogurt ) ewentualnie oliwki (pominęłam) Warzywa myję, osuszam. Sałatę porywam na małe kawałki, ogórka kroje w cienkie plasterki
W kuchni Karmel-itkiPóźniej leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze, ale smakowało bardzo sztucznie, jak niestety wszystko tutaj. Ogólnie jedzenie w samolocie bardzo słabe, podobało mi się
Zgrabne Gotowanieoczy to, co się widzi na co dzień w telewizji. Teraz mój blog z powrotem będzie w 100% kulinarny :) A już niedługo przepis na drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą, zapraszam
Zgrabne Gotowaniezjadł cały talerz:) Dopiero po zjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. Składniki: 2 garście świeżego szpinaku 1 garść rukoli 1/4 kostki sera feta 1 awokado 1 pomarańcza lub grejpfrut 1 garstka łuskanego słonecznika 9 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego pieprz sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach
Blondynka GotujeZapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)). Notatki: do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy należy uważać z ilością dodanej soli). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comwiele emocji w kuchni przy jego przygotowaniu, jako że każde z nas ma własną wizję jego przygotowania. Wersję mojej żony i autorki bloga znajdziecie tutaj: Spaghetti ze szpinakiem i fetą . Oba przepisy sprawdziliśmy kilkukrotnie i są to jedne z naszych ulubionych "szybkich" obiadów na wielki głód (kiedy nawet Danio nie pomaga). Zgodnie z poniższym przepisem można nakarmić 3-4 osoby
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepis na tą sałatkę dostałam od mojej koleżanki i teraz przekazuje ją Wam bo jest świetna :) Składniki: - 250 g kaszy pęczak - 120 g ziaren słonecznika - 1 opakowanie sera feta - 1 słoik suszonych pomidorów - 1 pęczek szparagów Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, szparagi gotujemy 3 minuty również w osolonej wodzie i po ostudzeniu kroimy, pomidorki
Zainspirowana w kuchniopakowanie szpinak mrożony 1 opakowanie sera feta 150 gram śmietana 18 proc do smaku oliwki czarne
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSzybka sałatka pachnąca wiosną i rzeżuchą:) Wiosenna sałatka z rzeżuchą Składniki: sałata lodowa 2 pomidory 1 ogórek ok. 10 -15 czarnych oliwek ser feta garść rzeżuchy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżeczka musztrady + łyżeczka posiekanego koperku (składniki wymieszać) Sałatę porwać na kawałki, ogórek, pomidor i fetę pokroić w kostkę, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) ser biały (typu feta) pietruszka pieprz czarny 1 żółtko do posmarowania czarnuszka do posypania Przygotowanie Farsz: Zgnieść ser. Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być
Tureckie Przepisypodczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto dobrze się upiecze. Składniki na nadzienie: 250ml gęstej śmietany 1 jajko 150g fety 50g parmezanu 50g żółtego sera 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 40g czarnych oliwek 1 pęczek szczypiorku 2 listki świeżej bazylii 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: W miseczce roztrzepujemy(...)jajko ze śmietaną, dodajemy posiekane listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu dorzucamy świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Żółty ser i parmezan ścieramy na tarce, fetę kroimy w kostkę, oliwki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na dokładne połówki. Na upieczony spód tarty równo rozkładamy żółty ser i parmezan, posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz zalewamy wcześniej
Kuchnia Pani Wiosny