wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków. Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal
KUCHARNIAdoktora" i przy pomocy strzykawki nasączać go dobrym winem lub szampanem - kto próbował wie, jakie to pyszne i jak łatwo stracić przy tym głowę;) Wersja w sałatce z fetą i miętą, wspaniałomyślnie rozpowszechniona przez Nigellę, to już klasyka w naszym letnim menu. Nie licząc drinków, koktajli i chłodnika, arbuz jawi się jako dość mało użyteczny w kuchni. Wiem, wiem
KUCHARNIAprosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet
KUCHARNIAkolor zielony zielonym; ogrzanie szpinaku w towarzystwie soli i czosnku z łyżką tłuszczu jest wszystkim, co trzeba zrobić, żeby doprowadzić go do formy obiadowej. I nie jest potrzebny ser feta, nie :)) Kiedy przyjdzie już sezon na młode liście, będziemy wcinać go na surowo, w postaci sałatowej, np. takiej jak ta . A póki co możecie zacząć próbować obiadowo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbyły kompletnie surowe. Do naczynia żaroodopornego przekładamy warzywa, posypujemy je przyprawami, następnie polewamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut. 5 minut przed wyciągnięciem posypujemy mozarellą (fetą lub innym żółtym sere, wg uznania). Mięso grillujemy. Nielubiana przez Naczelnego kasza gryczana zyskuje powoli jego uznanie! Cóż, może kiedy się pokochają
Kitchens AlphabetGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
LEjDISosolonym wrzątku przez 2 minuty. Przelewamy zimna wodą. Dymkę drobno siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki. Kaszę, groszek, rzodkiewki i dymkę mieszamy. Na wierzchu sałatki wykładamy plastry sera feta. Przygotowujemy sos sałatkowy i polewamy nim całość
Pyry na Gazłyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy
Kitchens AlphabetJuż tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta , wtedy ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem. Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis
Na słodko lub wytrawniebrak kondycji. Zajęcia bardzo fajne polecam, mam tylko nadzieję, że jutro wstanę z łóżka :) A dzisiaj już tylko lekka sałatka. SKŁADNIKI: 1 cykoria 1 pomidor 1/4 kostki sera feta 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny oliwa musztarda sól, pieprz, cukier 1 łyżka posiekanego szczypiorku A jak to zrobić: Cykorię oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, odciąć gorzkie zakończenie
Kuchnia w opałachduży balkon to jakoś te moje roślinki się tam pomieszczą. A już teraz na balkonie kieliszek wina i faszerowana cukinia. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości, młoda cukinia 1/2 kostki sera feta 4 suszone pomidory 2 łyżki pokrojonych oliwek (mogą być zielone lub czarne) pieprz oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem A jak to zrobić: Cukinię umyć i pokroić
Kuchnia w opałachsflaczałe (takie są, gdy zbyt długo leżą w sosie). Ta sałatka powędrowała ze mną do pracy, dlatego sosik znajduje się jeszcze w słoiczku. SKŁADNIKI: roszponka pomidor ser feta oliwki kabanos plasterki ogórka sos grecki Wszystkie składniki (oprócz roszponki) pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie. Polać sosem ( użyłam sosu greckiego knorr rozrobionego z oliwą i odrobiną wody), tuż przed podaniem
Kuchnia w opałachszklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli na farsz 500 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 1 kostka sera feta 4 duże ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko olej pieprz kolorowy A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie kiedy
Kuchnia w opałachprzestawię, ale z pewnością powtórzę w domu kilka przepisów. Takich jak: pierogi z kaszą gryczaną i obłędnym sosem ziemniaczanym złociste kluski z kaszy jaglanej chutnej z dyni i serem feta z kuskusem budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi bananami i sosem karmelowym A najfajniejsze jest zawsze na końcu :) Degustacja, czyli to co tygryski lubią najbardziej
Kuchnia w opałachcoś szybkiego do jedzenia? Ten przepis jest dla Ciebie. Sałatka sprawdza się na każdą okazję, nie raz podbiła serca osób, dla których ją przygotowałam :) Główne składniki to brokuł, ser feta, kukurydza i prażone migdały (*z prażonym słonecznikiem lub dynią smakuje równie wyśmienicie). Brokuł podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej
Gotuj z Natką