ser feta - 6431 przepisów (strona:274/429)

Pomidory nadziewane kuskus i sałatą 147

nadziewane pastą z sałaty, pietruszki i czosnku, z dodatkiem kuskus! Czas przygotowania tak przygotowanych pomidorów to ok. 8 minut! Polecam też przepis na: faszerowane pomidory pieczone i pomidory faszerowane fetą. Przepis na śniadanie w wersji light: Pomidory nadziewane kuskus i sałatą: Składniki na 2 porcje: 2 dojrzałe pomidory 1 ząbek czosnku, 1/5 sałaty masłowej kilka listków natki pietruszki, 1 kopiasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka grecka z grzankami. 134

Składniki: główka sałaty lodowej, 250 g pomidorków koktajlowych (mogą być normalne pomidory), ogórek świeży, 160 g wymieszanych oliwek (czarnych i zielonych), 1 czerwona cebula, 250 g sera feta, kilka listków świeżej bazylii, 50 ml oliwy extra virgin (4 i 1/2 łyżki), 1 łyżka oregano, szczypta soli, grzanki ( ja użyłam czosnkowych). Przygotowanie: Oliwę wymieszać z oregano i szczyptą soli. Sałatę

W kuchni u Moniki
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 197

papryka, pokrojona w kostkę, 100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos:  50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami i papryczkami chilli 118

Składniki: 4 płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona,  4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz grubomielony, cytryna, kilka pieczarek marynowanych ( ja miałam 14), garść natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. 2. Suszone pomidory pokroić na kawałki. 3. Cebule pokroić w paseczki. 4. Ogórki konserwowe

W kuchni u Moniki
Zapiekanka z cykorii 107

góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi z fetą ( słodkie pomidory przełamują smak gorzkiej cykorii

Sezonowy Garnek
Kilka pomysłów na... 163

już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem, no, ale Ci co weganami są zawsze mogą go zastąpić chociażby tahini Szpinakowe kluski jaglane z serem feta, fasolka

More food, love and dreams
Tarta z grillowaną cukinią 169

jajka 2 łyżki posiekanej pietruszki pieprz, sól nadzienie: niewielka żółta cukinia niewielka zielona cukinia łyżka oliwy łyżka ziół prowansalskich mała czerwona cebula mała biała papryka 100 g sera feta Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy

Mienta blog
Zupa krem z buraków z kminem rzymskim 112

świeżych buraczków skrywa w sobie marchewkę, ziemniaki i cebulę. Jednak tego charakterystycznego posmaku dodaje jej kmin rzymski (nie mylić z kminkiem!). Jeżeli jeszcze Wam mało podkręćcie smak pokruszonym serem feta. Pysznie i zdrowo

Milion Smaków
Sałatka warstwowa z brokułem pod sosem czosnkowym 741

mnie nigdy dość. Brokuły łączę z wieloma składnikami. A to moja kolejna pyszna kompozycja z tym warzywkiem. składniki: 2 brokuły 2-3 pomidory 4-5 jajek 200 g sera feta domowy sos czosnkowy Domowy sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al'dente, dobrze osączyć i wystudzić. Jajka ugotować

Monia miesza i gotuje
Spring rolls - szybki obiad na letnie dni 186

jednej osoby - 6 rollsów) (to tylko propozycja, można włożyć zupełnie inne warzywa) - makaron ryżowy - 2 marchewki - ćwierć papryki - połowa awokado - kilka liści sałaty - natka pietruszki - natka selera - ser feta - papier ryżowy - jeśli go nie masz lub nie lubisz, zawijaj rollsy w sałatę, też będzie super! - sos sojowy Przygotowanie: 1. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w paski/słupki. Sałatę porwać

two broke sisters
Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową 139

szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki:  1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny  sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz   Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez

Kulinarne przygody Gatity
Kilka pomysłów na... 189

śniadanie.. w sumie to zawsze :D  Miłego dnia :)  Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem  Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą  Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy  Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem  Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur

More food, love and dreams
Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej, czyli jak dałam się skusić "opakowaniu" 132

Brzmi przecież bardziej dystyngowanie. Wydawca zadowolony, a i po francusku pogruchać przy gościach na kolacji można.         Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce

Życie zamknięte w smaku
Lekka surówka z pomidorami i cebulą czosnkową 182

chce, z jedzeniem bywa różnie.  I tak na dzisiaj proponuje lekką surówkę z pomidorami. Składniki: Sałata masłowa 2 pomidory 2 ogórki małosolne Cebula czosnkowa 1/3 opakowania sera fety 5 rzodkiewek Sos sałatkowy ogrodowy knorr Wykonanie: Przygotowujemy sos do surówki. Sałatę dokładnie myjemy, odsączamy ( bardzo dobre jest urządzenie do mycia sałaty, dzięki któremu idealnie odwirujemy sałatę ). Cebulę kroimy

Smaki Ewy
Pełnoziarniste penne z cukinią i fetą 206

Danie niezbyt piękne, ale szybkie w przygotowaniu - niecałe 15 minut... Składniki: 250 g pełnoziarnistego makaronu penne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała kostka sera feta 1 młoda cukinia sól i pieprz 1 łyżka włoskich ziół skórka starta z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni Makaron ugotować al dente w lekko osolonej

Czerwień i błękit