Lekka, chrupiąca sałatka na szybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę. SKŁADNIKI 200 g sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody
słodki bratekjako dodatek do mięsa. Dzisiaj padło na grillowane cukinie. Robi się je nie dłużej niż 15 minut, są przepyszne i łatwo można zapakować je do pudełka np. z serem feta. Zapraszam SKŁADNIKI: 1 duża cukinia oliwa z oliwek sól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Polewamy oliwą
Kuchnia w bieguFaszerowane jajka! Bardzo kolorowe, aromatyczne i przepyszne! Spróbujcie zrobić je na mój sposób! Życzę smacznego jajeczka! ;-))) SKŁADNIKI: - 6 jaj ugotowanych - 1/4 kostki sera feta - wędzony pstrąg tęczowy - dymka - natka pietruszki - 3 łyżki sosu tatarskiego - łyżeczka chrzanu wasabi Jajka gotujemy na twardo. Wyjmujemy żółtka mi mieszamy z w/w składnikami. Faszerujemy jajka, posypujemy obficie dymką! Smacznego
SMYKWKUCHNIsię na tym, że jemy awokado często i pod różnymi postaciami. Zapiekane awokado z jajkiem cieszy się na blogu dużą popularnością, podobnie jak tartaletki wiosenne z nadzieniem z sera feta i awokado . Pomijając walory smakowe i wizualne, awokado to wspaniałe źródło witamin i mikroelementów. Warto, aby zagościło w naszych kuchniach na dobre. Składniki: 1 awokado 6 jajek sól
Codzienna kuchnia niecodziennaKaszy Jaglanej ✔ 100 g Przecieru Pomidorowego ✔ 50 g Kiełków ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 1 Całe Jajko L ✔ Szczypiorek ✔ 100 g Cebuli ✔ 125 g Sera Fety Light ✔ Sól ✔ Pieprz ✔ Papryczka Chili - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 2089 Węglowodany 246 g Białko 162 g Tłuszcze
Sylwetka Od KuchniSałatka jest pyszna sama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce. składniki: podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości korzeń selera puszka ananasa 125 g sera feta 4 ogórki konserwowe pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z ananasa sól, pieprz do smaku ponadto: przyprawa do pieczonego kurczaka 4 łyżki oliwy
6niebopapryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze. 10 papryczek czereśniowych 150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta) Zalewa: 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 300 ml oleju 2 łyżki octu jabłkowego Papryczki poucinać od góry. Ze środka dokładnie usunąć nasiona i umyte przełożyć do garnka
Di gotujemoje najnowsze nabytki pochodzące z tego sklepu. Moghrabieh - izraelski kuskus O tych małych kuleczkach pisałam Wam już kilka słów w środę, przy okazji przepisu na sałatkę z warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Kupiłam je z ciekawości, bo zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous
Chilli Czosnek i Oliwaulubione dodatki ... tutaj : sałata szpinak ogórek świeży papryka marchewka kalafior - pieczony około 8 minut w piekarniku ( 180 stopni) polany oliwa i posypany kurkumą natka pietruszki pestki dyni ser feta rozgnieciony z dodatkiem ugotowanego i startego buraka plus jeden ząbek czosnku Smacznego
na gaziemasła PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i siekamy drobno. Podsmażamy na małej patelni na maśle. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem i ziołami - sól nie będzie potrzebna, gdyż słoność nada feta. Ser kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki. Zalewamy szpinak jajkami, osypujemy serem i oliwkami. Smażymy chwilę na średnim ogniu, aż trochę się zetnie, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjenakładamy na usmażoną stronę pieczarki i na nie ser żółty. Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu do momentu jak ser się rozpuści. Podajemy np z brokułami posypanymi serem feta i pieprzem
Piekielna Kuchnia Patiłyżeczki suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 30g stopionego masła 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ponadto: 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier, następnie drożdże i odstawić na 5-6 minut
Prosto i Smacznie z Anetąprzepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie porażała, ale już wiem dlaczego
greenscarfsię cudnie komponują. Ze wszystkim. Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1/2 opakowania listków rukoli 75 g sera feta ziarenka z 1/2 granata czarne oliwki pomidorki koktajlowe 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki pozbywając się całego albedo
Kulinarne przygody Gatitytymi obfitującymi w różnorodność smaków i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i naprawdę pyszna. Spróbujesz? Składniki: 1 brokuł 1 kostka sera Feta 1/2 czerwonej papryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała