ser feta - 6431 przepisów (strona:256/429)

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo – lunch do pracy 332

wiedzieć co dalej.    Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo sałata zielona  puszka tuńczyka w puszcze  1 jajko ugotowane na twardo  1/4 pudełka sera feta  1 łyżka pestek z dyni  1 łyżka płatków z migdałów  1 łyżka oleju rzepakowego    Sałatę myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do pudełeczka ( lunchboxa

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z cukinii i koziego sera 154

odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana oliwa lub ulubiony dressing  sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chłodnik z truskawek i awokado 102

limonki świeżo mielony pieprz ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich) pęczek rzodkiewek startych na tarce pęczek kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki garstka groszku ptysiowego do dekoracji oliwa do dekoracji   Przepis na chłodnik z truskawek Truskawki zmiksować z awokado, octem, sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem

Ugotowane pozamiatane
Wiosenna surówka z ogórka, pomidora, awokado i sera feta 149

Dobra surówka na wiosnę kiedy w końcu doczekamy się świeżych warzyw. Dodajemy do niej awokado i ser feta, żeby była bardziej sycąca i pożywna, a całość wykańczamy sosem miodowo-musztardowym. Smak i zdrowie

Milion Smaków
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 211

proporcjach wszystko gra! Na drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym szpinakiem i kolorowymi kiełkami – posypana pokruszoną grecką fetą. Zdrowe i syte jedzenie! SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (u mnie 1,75kg) 1 naprawdę duży i okazały pęczek pietruszki 5 średnich ząbków czosnku 2 łyżki octu z czerwonego wina

Karo in the Kitchen
Chaczapuri megruli 226

chaczapuri jest polski bundz lub ser koryciński. Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą. Generalna zasada jest taka, że stosunek ciasta do farszu powinien wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości

PatiGotuje
Puszyste bułeczki pizzowe z szynką i boczkiem 823

drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie - z papryką, serem feta, oliwkami, cebulką.  Większość bułeczek rozeszło się jeszcze na ciepło, ale na zimno także smakują fantastycznie! Na pewno zrobię je na piknik w parku, albo na wycieczkę rowerową. Spróbujcie koniecznie

Kulinarne Inspiracje
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta 116

Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz

kulinarnyJa
Sałatka wiosenna do obiadu 197

domu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie, gdy dodamy do niej upieczoną, pokrojoną  pierś z kurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek   gruntowy polski 1 pomidor

Gosia gotuje
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 169

składników nie ma greckiej kuchni, poznajemy sekrety starożytnych Greków :)  Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule

Moje Kuchenne Rewelacje
Twarożek z botwinką i rzodkiewką 124

śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki i pokroić pieczywo, jeśli będziemy jeść ten twarożek z chlebem.   Składniki:   pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo zmielonego

Ugotowane pozamiatane
Botwinka 222

śmietany. Wlewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dodać odrobinę kwasu cytrynowego.   Życzę smacznego! :)  PS. Swoją botwinkę podawałam z fetą pokrojoną w drobną kosteczkę

Czerwona Porzeczka
Sałatka z grillowanych warzyw 250

Składniki: 1 pęczek szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 słoika czosnku marynowanego z chili 1/2 słoika mini korniszonków kawałek kapusty pekińskiej kawałek sera feta szczypiorek saszetka sosu cezar olej przyprawa … Czytaj dalej Sałatka z grillowanych warzyw

czarrna od kuchni
Sałatka szopska. Szybka sałatka na imprezę. 822

duże porcje): 3 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 papryki czerwona 1 papryki zielona 1 mała czerwona cebula 100 g sera bułgarskiego (szopskiego) lub twardej fety kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, ogórka ewentualnie obrać

Codziennik Kuchenny
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 134

szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy

VioletoweKucharzenie