więcej - musicie odmówić owej podanej przystawki... Kolejna ciekawostka: sałatka grecka w Grecji to grubo pokrojone warzywa typu pomidor, cebula, ogórek, papryka... bez sałaty :) i z dodatkiem dużych kawałków sera feta. Moussaka - tradycyjne, greckie danie. Krewetki królewskie. Moussaka na widelcu :) Sałatka grecka z wspomnianym greckim, puszystym chlebem z czosnkiem. Nasz hotel położony był na wzgórzu Argassi, zatem
MintTasteNaszego organizmu! ;) Wpływa na gospodarkę wodną organizmu ale również pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Spożywajcie arbuza szczególnie teraz w letnie dni. Polecam spróbować połączenie arbuza z serem feta w formie sałatki- doskonałe połączenie smaku i aromatu. Najlepiej postarajcie się nie usuwać z arbuza pestek, gdyż tak jak wspominałam zawierają dużo witamin! Gdy nie masz przy sobie
MintTastekilka sposobów: z tartym parmezanem i świeżą bazylią, z kleksem oliwy z oliwek i natką pietruszki, z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki lub świeżą bazylią, z pokruszoną fetą i świeżą bazylią / kolendrą, ze śmietaną i ziołami lub świeżą bazylią / kolendrą, ze świeżo zmielonym pieprzem i kozim serem. Zupa krem z pomidorów i papryki smakuje z dodatkiem grzanek: z serem
Zasmakuj Kuchniwyśmienicie więc koniecznie spróbujcie! Składniki (u nas dla 3 osób) 6 jajek 40 g masła klarowanego ghee , smalcu lub oleju kokosowego 250 g liści świeżego szpinaku 80 g sera feta, 250 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku 250 g boczku wędzonego 100 g pomidorków koktajlowych oregano sól himalajska pieprz Przygotować patelnię – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić
Ola la LCHFIlość porcji: 4-6 Składniki: • 1 dojrzałe awokado • 2 łodygi selera naciowego • 200 g świeżego szpinaku baby • połówka owocu granatu • 200 g twardej fety • 10 małych pomidorków (koktajlowe, truskawkowe) • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (z pestek winogron, ryżowego..) • łyżka soku z cytryny i pieprz
AniaGotuje.plProsty przepis na szybkie i bardzo kolorowe danie z makaronem w roli głównej. Feta, pomidory, świeże zioła i oliwki to idealne połączenie. Takie danie bezmięsne możesz podać jako samodzielny posiłek lub też w formie sałatki do obiadu. Idealnie sprawdza się też latem, do grilla
AniaGotuje.plserowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami . Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą . Jakie są Wasze ulubione pierogi
AniaGotuje.plSkładniki: 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 36% 100 g sera feta 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmrozić, odlać wodę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, dodać szpinak i smażyć, co jakiś czas
kulinarnyswiatdomiorzechami. Ser chevre to francuski ser z krowiego i koziego mleka. Bardzo lubię chevre, bo jest delikatne w smaku. Do sałatki z buraczkami najczęściej dodaję świeży ser chevre typu feta. Jest również wariant z białą pleśnią. Jest równie smaczny ale już trochę inny w smaku. Pieczone buraczki Składniki: na 4 porcje 1 kg buraków 100 g sałaty 1 łyżka masła
codojedzeniamężów , chłopaków czy partnerów do tego, żeby ją dla Was przygotowali ? Na blogu znajdziecie także inne jajeczne propozycje na śniadanie. Jajecznica z kurkami Jajecznica po węgiersku Szakszuka z fetą Szakszuka (shakshouka) Omlet z brukselką Omlet z jarmużem Jajko w koszulce z bobem Jajecznica z czerwoną papryką Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże wiejskie jajka
Kulinarne przygody Gatityszklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czubrycy zielonej 2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia 15 dag sera
Izabelawkuchninadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka, która podała pastę na swoim przyjęciu, przyprawiłam ją wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki
Poezja smakusolą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki. Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta
Kuchcik gotujepieprz, majeranek 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz odrobina sera feta 1 mała cukinia Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę
Mango PapajaLatem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje
Chilli Czosnek i Oliwa