dzień dobry (późne dzień dobry bo internet odmówił posłuszeństwa) grzanki z TAPENADĄ czyli PASTĄ OLIWKOWĄ, pomidorkami koktajlowymi i serem feta i świeżą bazylią 🌱🍞🍅 Do tapenady poza oliwkami i kaparami możesz dodać również anchois, suszone pomidory czy garść oliwek zielonych. Dodatkowo smak świetnie podkręci czosnek (lub oliwa czosnkowa). Uwielbiam te połączenie 🤤 Składniki : Mały słoik czarnych oliwek 1 łyżka
Czarnawisienkatkwi cała kwintesencja lata. Taką sałatkę możemy też zabrać ze sobą do pracy, czy na podróż. Przepis jest prosty i uniwersalny. Składniki: 150 g makaronu 1 opakowanie sera typu tera 3-5 szt ogórków kiszonych 3-5 szt młodych ziemniaków 5 łyżek oleju sos sałatkowy,pieprz 2 garści fasolki szparagowej 1 szt czerwonej cebuli 3 szt świeżych pomidorów Przygotowanie(...)żeby była jeszcze chrupka. Młode ziemniaka obieramy i gotujemy. Kroimy na 6- 8 częsci z zależności od wielkości ziemniaka. Ogórka kiszonego, pomidory i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Ser feta odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy olejem i posypujemy sosem sałatkowym. Mieszamy
Życie zaczyna się w kuchnidodatek do mięsa bądź solo jako ciepłą kolację. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 5-6 pieczarek, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g sera feta, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, do smaku, natka pietruszki do ozdoby. Cukinię przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć pestki (wyrzucić) oraz miąższ (pozostawić). Połówki cukinii mają
Moja kraina smakówprzekąski nie zajmie więcej niż kilka minut, a jednocześnie ciasteczka apetycznie wyglądają i są miłą odmianą dla np. słonych paluszków. Składniki: c iasto francuskie, p ół opakowania sera feta, 1 pomidor, b azylia (garść świeżej lub łyżka suszonej), c zosnek (użyłam granulowanego), 1 jajko. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, pomidora w półplasterki (jeśli pomidor
Moja kraina smakówciągle się zastanawiam, jak mogłam tyle lat przeżyć bez niej - królowej cukinii. P onieważ równie mocno jak cukinię uwielbiam tarty to dziś na kolację przygotowałam tartę z cukinią i serem feta, wyszła rewelacyjna. Składniki: Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta 200 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody Farsz 1 duża cukinia
Moja kraina smakówupały. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie świetnie wyglądająca (dzięki 3 głównym składnikom w 3 różnych kolorach) i równie rewelacyjnie smakująca. Zróbcie koniecznie! Składniki: 400 g arbuza, 100 g sera feta, 2 garście rukoli, 2 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo miodowy winegret z tego przepisu. Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Arbuza oraz fetę pokroić w kostkę, ułożyć
Moja kraina smakówwiecie uwielbiam cukinię. Jest pyszna, zdrowa i szybka w obróbce. A połączenie cukinii i sera feta - to poezja smaku. Dziś przygotowałam placuszki właśnie z cukinii i fety, do tego sos czosnkowy bądź tzatziki i pyszny obiad gotowy w kilka minut. Składniki: 2 średnie cukinie, 1 duże jajo, 4-5 łyżek mąki pszennej, 70-100 g fety
Moja kraina smakówowoców oraz serów. Takie sałatki są nie tylko bardzo smaczne ale również fantastycznie wyglądają, ciesząc zarówno nasze podniebienie jak i oczy. W sezonie letnim często przygotowuję sałatkę z arbuzem , dzisiaj jednak postawiłam na truskawki. Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g sera feta
Moja kraina smakówziołowym sosem ze świeżych pomidorów, podawana ze marchewką (opcjonalnie) oraz świeżą bazylią. Po prostu pycha! Lubicie przepisy z cukinii? Zobaczcie w takim razie: Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Trudność Początkujący Czas
A to pestkalekki posiłek lub przekąskę. Cieszy oczy i podniebienie, polecam. SKŁADNIKI : 1 dojrzały ananas garść szpinaku lub innej sałaty 50 - 100 g krewetek 100 g sera fety kilka pomidorków koktajlowych garść jagód i oliwek 100 g szynki wędzonej kilka plastrów cebuli czerwonej
Kulinarne Fantazje Mariolijednej misce, miesza się, potem tylko kilka minut na usmażenie i mamy pyszne i pożywne śniadanie. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 50g jogurtu naturalnego typu greckiego – 100g sera feta – 2 garście posiekanych liści botwinki – 20g mąki (u mnie orkiszowa) – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie tylko pieprz
Smaki Arminezewnątrz gorąco. Wystarczy zrobić jedną większą miskę takiej zupy i na kilka dni mamy z głowy gotowanie obiadów. Polecam podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub rozkruszonym serem feta. Składniki 500 g maślanki lub kefiru 400 g jogurtu naturalnego (może być grecki) lub kwaśnej śmietany pęczek botwiny 2 ząbki czosnku 5 rzodkiewek kalarepa zielony ogórek po 3 łyżki posiekanego
Analiza Smakuowijać w bawełnę... jedna z lepszych sałatek, jakie jadłam w ostatnim czasie. Szorujcie do sklepów po składniki i do roboty. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 melon 200 g sera feta 2 szalotki (lub 1 czerwona cebula) 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy
Kardamonovyzjeść coś na szybko to wszelakie propozycje makaronowe się nadają. Można użyć dowolnego rodzaju makaronu, choć bardziej polecam te krótkie, wtedy łyżka w dłoń i smacznego:) Dodatkami mogą być ser feta, parmezan, suszone pomidory. Wersja wege, którą polecam wręcz o każdej porze dnia, nawet na śniadanie! praktykowałam z dodatkiem jajka, pycha! Makaron ze szpinakiem SKŁADNIKI: 340 g szpinaku liście
Zasmakuj Kuchni