ser feta - 6431 przepisów (strona:235/429)

Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami, cukinią i fetą 274

łyżka oliwy i masła 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 pęczka natki pietruszki 30 g mozzarelli startej 30 g parmezanu 60 g sera feta 6 kawałków suszonych pomidorów sól pieprz Dodatkowo: wykałaczki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 4 łyżki wody lub białego wina Mięso musimy opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć folią spożywczą

kruche babeczki
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 269

masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda Nadzienie 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (użyłam mrożonego) suszone pomidorki z zalewy lub nie 150 g sera feta (ilość można dopasować wg gustu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos jogurtowy jogurt naturalny koperek sól czosnek granulowany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki wymieszać, prócz wody. Wodę stopniowo dolewać

coolinarnastrefa.blogspot.com
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 182

najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni ) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta(...)choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę:).  Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki

Symfonia Smaków
Sałatka rukola z burakami, kozim serem, pieczoną papryką i pestkami dyni 197

Słodkawy w smaku burak świetnie komponuje się w towarzystwie: koziego sera, fety, kwaśnych cytrusów, np. pomarańczy, mandarynek, a także rukoli i jabłek. Wszelkie tego typu kombinacje smakowe zaskoczą Was pozytywnie. Do tego te kolory na talerzu! I zdrowie dla nas. Kulinarny obłęd - dla mnie dosłownie. Buraki uwielbiam znając ich zdrowotne cuda natury działające wspaniale na nasz(...)obrane buraki po sporej garści rukoli 1 żółta pieczona papryka (po upieczeniu ze zdjętą skórką i pokrojoną w kostkę) 1 jajko ugotowane na twardo po łyżce koziego sera na porcję do posypania pestki dyni świeżo zmielony pieprz, szczypta soli Przygotowanie: Wystudzone buraki kroję w niezbyt grube słupki. Jajko trę na tarce o drobnych oczkach. Umytą i osuszoną rukolę

Zasmakuj Kuchni
Quiche z cukinią i pomidorami 107

mąki pszennej 1 jajko Szczypta soli Składniki na farsz: Pomidorki koktajlowe 2 cukinie 200 ml śmietany 30% 2 łyżki oleju 3 jajka 2 ząbki czosnku 100 g sera typy feta 1 łyżeczka soli, listków świeżego tymianku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Następnie dodajemy do tego pokrojone

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku 181

zabrałam z sobą do pracy.   Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem ( na jedną foremkę keksową, porcja dla dwóch osób ) 1 bakłażan 1 pęczek świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania sera feta 2 duże pomidory malinowe pieprz, suszona bazylia 2 mozarelle   Szpinak umyłam pod zimną wodą, odcięłam łodyżki i przełożyłam na rozgrzaną patelnię, dodałam obrany i przeciśnięty przez praskę

Kuchnia na wzgórzu
Makaron z łososiem i cukinią 152

zaraz... Składniki (porcja dla 3 osób) ~ 25 dag makaronu - u mnie penne ~ 35 dag filetu z łososia 1/4 śmietanki 30% 1/2 cukinii 1/2 cebuli  1/4 opakowania sera typu feta sok z 1/2 cytryny  łyżeczka posiekanego koperku  szczypta majeranku sól, pieprz, olej  Zaczęłam od przygotowania łososia. Ja kupiłam ze skórą. Obrałam go z łusek, czyli "głaskałam(...)już podsmażoną rybę podzieliłam na mniejsze porcje. Następnie dodałam soku z cytryny. Smażyłam jeszcze chwilę by smaki się przegryzły i na koniec oblałam całość śmietanką 30% i posypałam serem typu feta. Trzymałam na ogniu dopóki śmietanka odrobinę nie zgęstniała. Oprószyłam na końcu koperkiem, zamieszałam i podałam z makaronem penne.  Powiem tak, warto było się trochę namęczyć

Justa próbuje gotować
Sałatka z gruszką, ananasem, granatem i miętą, czyli zdrowy deser pełen witamin 169

byłoby nie ulec temu duetowi. Bez wątpienia są to owoce pasujące do dań słodkich i wytrawnych. Całkiem niedawno pokazywałam na blogu przepis na sałatkę, gdzie gruszce i ananasowi towarzyszyła feta, pestki granatu i szynka szwarcwaldzka . Dzisiaj zamiast tych wytrawnych dodatków dorzuciłam świeżą miętę i sok z limonki. I tak w prosty i szybki sposób powstała słodka sałatka, którą można(...)obkrojeniu całości przekroić wzdłuż na cztery części i odciąć twardy środek. Ananas jest już gotowy do jedzenia.   Spróbuj także sałatki z gruszką i ananasem z dodatkiem sera feta, szynki długo dojrzewającej i pestek granatu . Delikatne i słodkie owoce wspaniale harmonizują z tymi wytrawnymi dodatkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 109

zastosowaniu mąki pełnoziarnistej i niewielkiej ilości sera zawiera nieco mniej kalorii niż tradycyjna. Można ją upiec również z pomidorami czy z brokułem lub szpinakiem. Ja zastosowałem szparagi ale dodatki można komponować w zależności od upodobań i dostępności produktów. Napisałem … lub szpinakiem… i już mi chodzi po głowie szpinak, jako dodatek oczywiście z serem feta. Mąkę przesiewamy do miseczki, drożdże(...)grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 162

zastosowałem szparagi ale dodatki można komponować w zależności od upodobań i dostępności produktów. Napisałem … lub szpinakiem… i już mi chodzi po głowie szpinak, jako dodatek oczywiście z serem feta. Mąkę przesiewamy do miseczki, drożdże rozrabiamy z letnią wodą i cukrem, odczekujemy chwilkę i dodajemy do mąki. Dolewamy oliwę i dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy do chwili, aż przestanie przyklejać się(...)grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Zawijany chleb o smaku pizzy 167

cebula 2 łyżki oliwy 40g sera - u mnie twardy ser wędzony Radamer 150 ml ketchupu łagodnego Kotlin 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka przyprawy greckiej do sera feta 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być(...)Wyło żyć podsma ż oną cebulkę. Posypać po wierzch u przyprawami i ziołami. Na to wszystko rozsypać starty na tarce - lub pokrojony w drobną kostkę, tak jak u mnie - ser wędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę.  Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą

Grunt to przepis!
Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT 74

pęczki botwinki z buraczkami – 350g ricotty – 1 jajko – 30g parmezanu – ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie) – ½ łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz Dodatkowo: 30g sera Feta, kiełki rzodkiewki SPÓD: Formę do tarty o śr. 25 cm natłuszczamy oliwą. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, 50ml wody oraz

Be Fit Be Strong
3 proste przepisy na wiosenne bruschetty 144

przemienić w przepyszne potrawy. Więcej na ten temat możecie przeczytać w moim wpisie o dzikiej zieleninie . Przepis znalazłam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" , zamiast parmezanu dałam jednak ser feta. Przygotowanie: Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią posiekaną małą cebulkę (lub 1/4 dużej) i smaż aż zmięknie. 200 g wybranej zieleniny włóż do miski z zimną wodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Kasza bulgur z czerwonymi warzywami 71

łyżka koncentratu pomidorowego - świeża pietruszka - świeży tymianek - olio evo - jedna łyżeczka kurkumy - 1 czerwona cebula - łyżka zielonego groszku z puszki lub mrożonego - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie trochę fety jeśli lubicie  kasza bulgur z warzywami Czy kasza bulgur jest zdrowa? Bulgur z czerwonymi warzywami jest niezwykle smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy. Kasza bulgur korzystnie wpływa na funkcjonowanie(...)opakowaniu. Przesypujemy do miski i czekamy aż trochę przestygnie. Mieszamy kaszę z warzywami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Możesz dodatkowo skropić świeżą oliwą z oliwek i dodać ser feta!  Zajadaj się na zdrowie ! kasza bulgur z warzywami kasza bulgur z warzywami kasza bulgur z warzywami Bulgur con verdure rosse. Una ricetta salutare per il bulgur. Il bulgur

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania