ser feta - 6431 przepisów (strona:227/429)

Pizzowe gniazdka ze szpinakiem 129

cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki mąki 1 łyżka oleju 350 gram szpinaku 2 pomidory 40 gram mozzarelli 40 gram sera typu feta 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/5 papryczki chilli 50 gram wędliny (plasterki) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Szpinak(...)twarde dodać odrobinę ciepłej wody i wyrobić na sprężyste ciasto. Pozostawić w cieple, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Podduszony szpinak doprawić ziołami i solą. Następnie ściągnąć do wystudzenia. Sery i pomidora pokroić w drobną kostkę.  Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kulki, a następnie rozwałkować je w owale. Na środku każdej porcji wyłożyć szpinak (ok. 2-3 łyżki), pomidora

Czerwony Gupik
MÜCVER, czyli placki z cukinii 144

cukinii 1 duża cebula ½ pęczka posiekanego szczypiorku 1 pęczek posiekanego natki ½ pęczka posiekanego koperku 3 jajka 2 szklanki mąki sól pieprz słodki czerwony pieprz 50 g białego sera (typu feta) olej do smażenia Przygotowanie Umyć, obrać i zetrzeć cukinię. Wrzucić do głębokiej miski i wymieszać wszystkie składniki. Rozgrzać olej na patelni i małą chochlą wylewać masę. Smażyć

Tureckie Przepisy
Roladki grzybowe z ciasta francuskiego z fetą i ajvarem 245

ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK    (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka

Zofiana
Sałatka z melonem, awokado i serem feta 82

Prosto, szybko, smacznie. Składniki pół melona miodowego 4 garście rukoli 2 dojrzałe awokado 100 g sera feta 100 g pistacji sok z połowy cytryny Sos : 4 łyżki oleju z winogron 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Sos : dokładne wymieszałem wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja(...)posiekałem je niezbyt drobno. Z melona usunąłem pestki, obrałem, pokroiłem na kostkę o boku około 2 cm. Obrane awokado pokroiłem na długie paski, spryskaj je sokiem z połowy cytryny. Ser pokroiłem na kostkę o boku około 1 cm. Do salaterki włożyłem rukolę, wlałem połowę sosu, wymieszałem. Rukolę rozłożyłem, na niej ułożyłem kawałki melona, awokado i ser. Polałem pozostałym sosem, posypałem

R'n'G Kitchen
Koperty szpinakowe 137

chłodzenia tego ciasta :) Z podanych składników wychodzi ok 18 do 24 sztuk. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Farsz szpinakowy: Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet) 1 cebula 1/4 opakowania sera typu feta 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki mleka 1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej  Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę kroimy(...)patelni. Gdy szpinak się rozmrozi,  dodajemy do niego 2 łyżki majonezu oraz mleko. Mieszamy powstały sos - by się nie przypalił. Gdy troszkę odparuje, dodajemy pokruszony ser typu feta oraz czosnek, doprawiamy. Patelnię odstawiamy na bok, by farsz trochę ostudzić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do około 180- 200 st. C oraz rozkładamy nasze ciasto francuskie na stolnicy/blacie. Ciasto kroimy

Justa próbuje gotować
Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 331

proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie zrobić(...)ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni. W międzyczasie cukinię pokroić na plasterki i opiec na grillu z obu stron, a ser pokroić w kostkę. Następnie wyjąć tarty z piekarnika. Jeżeli środek zbytnio wyrósł to docisnąć go widelcem. Posmarować każdą tartę sosem pesto, ułożyć zgrillowaną cukinię i kostki sera. Na wierzchu dodać

wyzwania kuchenne
PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! 129

WEGETARIAŃSKIE DANIE! PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! Proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które zadowoli wszystkich tych, którzy wolą zjeść obiad lub lunch bez mięsa. Ja osobiście uwielbiam warzywa, a odpowiednio upieczone i lekko skarmelizowane, powodują, że mój uśmiech na twarzy jest od ucha do ucha. Chciałam stworzyć danie, które będzie(...)też bardzo proste w wykonaniu. Zapraszam gorąco po przepis! SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu tagliatelle pełnoziarnistego - 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem PASTENA- OLE! - 2-4 łyżki pokruszonego sera ferta (wybierz ten półtłusty) - 4-6 łyżek orzechów włoskich - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1 duża pietruszka - 2 małe marchewki - 1 duży burak - 3-4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek

SMYKWKUCHNI
Tarta z pomidorami I cukinią 119

podpiekania spodu przed nałożeniem farszu. Wszystko przygotowujemy i pieczemy od razu. Dodatkiem do dzisiejszej tarty są sezonowe warzywa, które teraz są najsmaczniejsze. Soczyste, pachnące słońcem pomidory, pyszna cukinia. Słona feta dodaje całości charakteru, a oregano cudownego aromatu. Kruche ciasto przygotowane jest na bazie mąk pełnoziarnistych, bez masła, a więc jest to zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta kruchego. TARTA Z POMIDORAMI(...)małe porcje Składniki na ciasto Jajko 50 g jogurtu naturalnego 100 g mąki owsianej 50 g mąki orkiszowej 30 g mąki pszennej typ 00 Farsz Cukinia Pomidor Koncentrat pomidorowy Ser feta Oregano Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki lub jogurtu Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm na kształt okręgu Rozwałkowane ciasto

HealthyCreations
Makaron ze szpinakiem i łososiem 129

porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie razowe rurki) - 250 g mrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia w oleju lub w sosie własnym - pół kostki sera typu feta - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 chochlę wody z gotowania makaronu - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 2 łyżki oleju(...)smażymy do momentu, aż całkowicie się rozmrozi, a woda odparuje. 3. Do usmażonego szpinaku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makronu, a następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz

Bez Cebuli
Babeczki z fetą i cukinią 306

Babeczki z fetą i cukinią Połączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się(...)Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz tymianek 2 jajka 0,5 szklanki oliwy z oliwek 0,5 małej cukini 100 g sera feta 1 łyżeczka skórki z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy

Ciastkozercy
Zielona pizza ze szparagami 177

szparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto, szparagi i feta. Do tej pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków , ale może też być  pesto z rukoli z bazylią  czy też(...)mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki

Kulinarne przygody Gatity
WIOSENNY MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI 139

pyszna. Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią. Składniki: 100 g makaronu Arc Pol spaghetti 10 szparagów zielonych 1/2 cukinii 1/2 szkl. zielonego groszku 100 g fety 4 cebulki dymki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny koperek Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. Odciąć twarde końcówki(...)zeszklić szalotkę z czosnkiem. Po 5 minutach dodać szparagi, cukinię i groszek. Dusić przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać z makaronem, serem feta, dymką i posiekanym koperkiem

Kuchnia w oparach
Sałatka z soczewicą, granatem i miętą 209

naprawdę pyszna i orzeźwiająca.     Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól, pieprz   Wykonanie: Soczewice (każdą w innym garnku) ugotować w osolonej wodzie Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z soczewicą, granatem i miętą pochodzi z serwisu

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania